Annons
Annons
Foto: All over Press

Foto: All over Press

Restips

5 mytomspunna rockhotell

Rockmusiker och hotell har alltid levt i symbios. Vissa hotell har blivit mer mytomspunna än andra. För att vaggas till sömn av musikhistoriens vingslag – checka in på något av dessa härbärgen.

Text: Fredrik Brändström • 2013-01-17 Uppdaterad 2013-01-17

1 Hotel Chelsea, New York
Myternas hotell

Dagens rockband må favorisera andra hotell och personalen på Chelsea är mer än lovligt trötta på musikturister som frågar efter rummet där Sex Pistols-basisten Sid Vicious flickvän Nancy Spungen hittades knivhuggen till döds. Men inget kan ta ifrån Chelsea titeln som det mest legendariska rock­hotellet genom tiderna. Blev ett andra hem för Bob Dylan, Charles Bukowski, Madonna med flera.
• 222 W 23rd St, mellan 7 och 8 avenyn, hotelchelsea.com.

2 Chateau Marmont, Los Angeles
Dekadans i kubik

Om Hotel Chelsea i New York som bäst var något av en intellektuell smältdegel så kommer dess motsvarighet på andra sidan landet bli ihågkommen för dekadent leverne och galna orgier. Så gott som varje stort 1960- och 1970-talsband har lämnat en eller flera bisarra anekdoter efter sig på detta klassiska hotell. Ribban sattes när Led Zeppelin körde motorcykel genom lobbyn.
• 8221 Sunset Boulevard, chateaumarmont.com.

3 Amsterdam Hilton, Amsterdam
Sov med John & Yoko

Amsterdam Hotel (numera Amsterdam Hilton) var ett helt vanligt femstjärnigt hotell fram till mars 1969 då John Lennon och Yoko Ono bestämde sig för att spendera sin smekmånad i rum 702. En hel vecka stannade de kvar på rummet. Tilltaget, som de kallade en “bed-in”, blev en världsnyhet och paret använde pressens uppmärk­samhet för att på tidstypiskt vis mäkla världsfred från sängen.
• Apollolaan 138, hilton.com.

4 Andaz West Holly­wood, Los Angeles
se upp för tv:n!

Otaliga är de tv-apparater som flugit genom fönstren på detta Hollywoodnäste. Under sin stor­hetstid hette hotellet Hyatt on Sunset, men i folkmun var det känt som Riot House. Numera är det ett sofistikerat lyxboende vars förflutna bara anas i de små detaljerna – som att restaurangen heter RH – en nickning åt de vilda tider då giganter som The Who höll hov på “upploppshuset”.
• 8401 Sunset Boulevard, westhollywood.andaz.hyatt.com.

5 Joshua Tree Inn, Joshua Tree
Makabert motell

Detta hotell mitt ute i Mojaveöknen fungerade som en tillflyktsort för rockers som ville slippa undan cirkusen inne i LA. Men mest känt är det för att det var här som sångaren Gram Parsons avled av en överdos 1973, endast 26 år gammal. Parsons vän stal senare kroppen och satte eld på den ute i öknen, allt enligt Parsons sista vilja. Rummet där Parsons dog finns fortfarande att hyra.
• 29 Palms Highway, joshuatreeinn.com


Text: Fredrik Brändström • 2013-01-17
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top