Annons
Annons
Foto: Bruno Ehrs

Foto: Bruno Ehrs

Restips

London – hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger

Vågar du uppleva London med alla sinnen öppna? Här kommer tio tips som sticker ut, från en märklig burlesk­restaurang till partajande transor och brinnande asiatiska drinkar.

Text: Johan Augustin • 2013-02-25 Uppdaterad 2021-07-21

1 Smaka på Borough Market

Om du undrar vad som doftar så ljuvligt när du går förbi Southwark Cathedral, är det troligen den raclette som tillagas på Borough Market intill. Här finns runt hundra matstånd där du egentligen inte behöver köpa något, det går att bli mätt genom att provsmaka sig fram på marknaden. Färskpressade juicer, vildsvin, franska ostar, champagne och ostron, köttpajer med anor från 1853. Trevligast är ändå att köa till ståndet där gourmetbaguetter tillverkas – personalen sjunger och underhåller sina kunder. Borough Market satsar på närodlade råvaror, känslan blir att det man stoppar i sig är nyttigt, och energin är på topp. Även så inne
i Paul Smith-butiken som är en liten avstickare bland alla matställen, där säljs kitschiga prylar som den brittiske stjärndesignern satt sitt namn på.

  • Adress: 8 Southwark Street, Närmaste tunnelbana: London Bridge. Öppet: torsdag, fredag 11–18, lördag 08–17. boroughmarket.org.uk.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
Snäckor hos Wright Brothers Oyster & Porter House, Borough Market.

2 Gratiskonst på Tate Modern

Du behöver inte vara speciellt välplanerad när du besöker Tate Modern, många av besökarna gillar att sitta på golvet och vila upp sig efter att ha promenerat hit längs Themsen. De tar tiden lite som den kommer. Entrén till galleriet är gratis, utom vid stora utställningar som när den japanske konstnÙ�ren Yayoi Kusama ställer ut sin konst under våren. Då det kostar 11 pund att komma in. Personalen på Tate Modern är väldigt hjälpsam och berättar gärna om nuvarande och kommande utställningar. Dessutom finns dagliga rundvandringar som utan kostnad, på 45 minuter, tar dig genom galleriet och dess konst. Tate Modern är ett ställe för att hämta inspiration, med rymliga lokaler och högt i tak. För att njuta av en av de bästa utsikterna i London, bege dig till sjunde våningen och Tate Modern Restaurant.

  • Adress: Bankside London, Närmaste tunnelbana: Southwark. Öppet: söndag–torsdag 10–18, fredag och lördag 10–22. tate.org.uk.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
På Tate Modern får alla plats.

3 Skruvat på Circus

Vita trappsteg leder upp till det avlånga matbordet. Bordets omgivningar blir snart scen för den trendiga restaurangens förvandling till kabaré. En akrobat hänger i ett hjul från taket, i nästa shownummer
strippar en asiatisk dam av sig sina kläder bredvid en kollega utklädd till en enorm Panda – allt i takt till musiken av “Lucy in the sky with diamonds”. Maten är inspirerad av Asien, med jätteräkor för 250 kronor och en avsmakningsmeny för en femhundring, där du får godbitar från Japan, Thailand och Kina. Till din hjälp finns Remy som fungerar som ett slags burlesk hovmästare. Med fransk brytning, smink, stor hatt och ännu större leende hjälper han dig till bords och rekommenderar rätter på menyn. Circus är restaurangen alla pratar om i London just nu, kanske för att du aldrig vet vad som ska hända när du går in genom dörren.

  • Adress: 27 –29 Endell Street. Närmaste tunnelbana: Covent Garden. Stängt söndagar och måndagar. circus-london.co.uk.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
Remy, hovmästaren på Circus, lämnade Paris för Londons nöjesliv.

4 Vågat på The Box

Nattklubben som redan är kultförklarad på Man­hattan kom till Londons Soho i februari 2011. Men om du tror att det är lätt att komma in – tänk om. Såvida du inte är Kate Moss, prins Harry, en rik oljeshejk, eller en dvärg i guldbyxor. Det är de kategorierna av gäster som rör sig inne på nattklubben, uppdelad i
två våningar med housebeats dunkande genom hela byggnaden. Först måste du ta dig förbi de steroidpumpade gorillor som vaktar den massiva trädörren, och då hjälper det inte att flörta. Snarare att ha den coolaste outfiten i stan, eller på något sätt se ut som om du är Marilyn Monroe. Inträdet kan vara gratis, eller kosta en femhundring, det beror helt på vem som släpper in dig. Väl inne är det Studio 54-stil som gäller. Avklädda transor och dvärgar hånglar på dansgolvet och på scenen pågår riktiga sexshower. Om Kate Moss får för sig att dra ännu en vit lina vid ett av drinkborden, är det ingen som kommer att höja på ögonbrynen. Inte heller när en gäst betalar 20 000 kronor och uppåt för ett drinkbord.

  • Adress: 11–12 Walkers Court, Soho. Närmaste tunnelbana: Leicester Square. Har öppet onsdag–lördag till 05 (minst). theboxsoho.com.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
Nyligen sågs svenska skådespelerskan Noomi Rapace stappla ut från hippa nattklubben The Box.

5 Eldvatten hos Nam Long

Från gatans lugn i stadsdelen Chelsea ser detta hak inte mycket ut för världen – bara som vilken asiatisk krog som helst. Ack så fel ögat kan ha, och tur är det! Medlemmar i kungafamiljen har setts festa i baren tillsammans med stammisarna som kommit till det här vattenhålet sedan det öppnade för 26 år sedan. Nam Long är känt för ägaren som regerar i baren varje kväll, och som lyser med sin laserstråle på de gäster som är överförfriskade och måste lämna stället, och för sina Flaming Ferraris. Drinken är en djävulsk blandning av mörk rom, Green Chartreuse, Grand Marnier och Blå Curaçao – ingredienser som ska brinna när du på ett par sekunder suger i dig innehållet genom ett sugrör medan bartendrarna och de andra bargästerna dunkar med full kraft i barskivan. Stämningen är unik och det är även det faktum att du just betalat 19 pund för en drink, men det är ett nöje som är väl värt pengarna.
– Folk gör faktiskt pilgrimsfärder hit på grund av drinken, klargör Dzuyen Dang som driver stället med sin pappa.

  • Adress: 159 Old Brompton Road, Närmaste tunnelbana: South Kensington. Öppet alla dagar 19–02, utom söndag. namlong.co.uk.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
Tillsammans med sin far Thai Dang driver Dzuyen Dang det (ö)kända haket Nam Long.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
Restaurang Nam Longs berömda drink Flaming Ferrari innehåller fem sorters sprit och beskrivs i menyn som “en mäktig raketmixtur enbart för proffs”.

6 Lokalt öl på The Kernel

Ett stenkast från London Bridge, precis intill Themsen, letar aromerna sig ut på gatan från ölbryggeriet The Kernel. Här har ales, stouts och porters bryggts efter samma recept sedan slutet av 1800-talet. På träbänkar samlas människor med öl i handen – antingen i de originella flaskorna eller direkt tappade från faten inne i den gamla fabrikslokal som numera är bryggeri. Bron över bryggeriet skakar varje gång ett tåg kör över, tankarna vandrar till en helt annan tidsepok – som om klockorna stannat. Valv leder ut till Maltby Street, mot ett snitt av den trendiga matkultur som just nu råder i London. Här finns ekologiska varor som mozzarella, parmesan och parmaskinka. Färska ostron och krabbor säljs intill en Porscheverkstad med de tyska lyxbilarna uppradade utanför. Området är en skön blandning av gammalt och nytt. En plats att skämma bort dina smaklökar på.

  • Adress: 98 Druid Street, Närmaste tunnelbana: London Bridge. Öppet: På lördagar 09–15 säljer bryggeriet öl till allmänheten. thekernelbrewery.com.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
Evin O’Riordain, grundare av bryggeriet The Kernel, dricker öl vare dag.

7 Modekakor på The Berkeley

Afternoon Tea är förvisso stort i London. Men att någon skulle börja ändra kollektioner på bak­verken, precis som i modevärlden, var det väl ingen som kunde gissa. The Caramel Room på The Berkeley Hotel har blivit så populärt bland Londonbor och turister att eftermiddagsteet är fullbokat på helgerna. För en femhundring får du dricka hur mycket Amazing Apple eller Posh Pomelo & Melon-te som helst från Paul Smith-kannan och äta hur många Valentino-väskor, Miu Miu-skor eller Stella McCartney-klänningar du vill. Se bara upp så att du inte får en sockerchock av all glasyr och annat gott som vår- och höstkollektionerna består av. I priset ingår dessutom ett glas skumpa att svälja ner allt det goda med.

  • – Vi har både Harrods och Harvey Nichols runt hörnet, som vi hämtar inspiration från – så det passar med chokladmoussen och de konstgjorda bären, säger Christina Norton, pr-ansvarig på Berkeley Hotel. Adress: Wilton Place, Knightsbridge, Närmaste tunnelbana: Knightsbridge. the-berkeley.co.uk.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
Bakverken på The Berkeley är läckra både för öga och gom.

8 Vintage på Brick Lane

Back to the 70’s. De flesta husen på den här gatan i Londons East End är byggda i tegel, därav namnet. Gatan Brick Lane har också fått ge namn åt området, en plats som även går under namnet Banglatown – tack vare de många restaurangerna och butikerna med indisk och pakistansk inriktning. Artister och konstnärer hänger här. sjuttiotalskänsla blandar sig med matos från öppna grillar längs gatan. Kommersen börjar på allvar vid Hanbury Street vid det gamla bryggeriet The Old Truman Brewery. Skivbolaget och butiken Rough Trade är känt för sin stora samling svårfunna LP-skivor, och vill du fynda en basebolljacka från fyrtiotalet för 300 spänn ska du slinka in på nyöppnade Blitz. Secondhandbutiken är den första i London som säljer såväl möbler, cyklar och solglas­ögon som plagg från stora engelska designers som
Vivienne Westwood och Alexander McQueen. För att bara nämna några saker.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
Brick Lane är en drömgata för dig som vill fynda vintage från fyrtiotalet och framåt.

9 Skräddarsytt på Savile Row

I 200 år har Savile Row i Mayfair varit gatan dit fina herrar gått för att få sin kostym uppsydd. Winston Churchill var en av kunderna och fram till idag har skräddaren Henry Poole & Co sparat den brittiske premiärministerns mått, som de gör med alla sina kunder. Förut bakom stora bokpärmar, numera i mappar på en dator. Här finns den mest exklusiva shoppingen i London: räkna med att punga ut 30 000–40 000 kronor för en skräddarsydd kostym, men då sitter den också som en smäck när du får den hemskickad efter ett par månaders leveranstid. För besökare med mindre budget är det trevligt ta en kort promenad till Jermyn Street som leder vidare in på St James’s Street. Här kan du, precis som Madonna och Gwyneth Paltrow, köpa en skräddarsydd skjorta för ett par tusenlappar hos Turnbull & Asser, eller röka en handrullad kubansk cigarr inhandlad på Davidoff. Känn dig som en gentleman eller lady några timmar, för även om du inte tänker köpa några exklusiva produkter går det alldeles utmärkt att bara kika in och prata lite med personalen i butikerna. Bättre service går inte att hitta.

  • Närmaste tunnelbana: Piccadilly Circus. De flesta butiker har öppet mellan 09 och 17.30 alla dagar utom söndag. henrypoole.com, turnbullandasser.co.uk.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
En gentlemans måste: Savile Row. Skräddarsytt, elegant, praktiskt och dyrt.

10 Populärt med designhotell

London har alltid legat i framkant vad gäller design- och boutiquehotell. I hippa London blåser trendvindarna så snabbt att det som är nytt och fräscht på hemmaplan ofta redan hamnat på utelistan i den brittiska huvudstaden. Passa därför på att bo på något av stadens alla designhotell under din vistelse. Blakes Hotel till exempel, som ligger fem minuters promenad från Harrods, finns det gott om historier vad kändisar som Beckhams och Kate Moss har hittat på i sina lyxsviter. Hotellet har 47 rum och det kanske mest utmärkande är bröllopssviten helt i vitt, där möblerna är antika, sängarna från Hästens, ljud och bild levereras av Bang & Olufsen, takhöjden är fem meter och garderoben en walk-in-closet. I Dorian Gray-sviten skriver författare på sina böcker i veckor, utan att lämna hotellet.

London - hemliga klubbar, barer & burleskrestauranger
London är en hotellstad av rang och det finns otaliga läckra hotell att välja bland.


Text: Johan Augustin • 2013-02-25
RestipsStorbritannienLondonWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top