Annons
Annons
Röda torget och Leninmausoleet.

Röda torget och Leninmausoleet.

Restips

Moskva på liten resbudget

Moskva är en av världens dyraste städer. Visst ligger det en del sanning i påståendet. Moskva är en dyr stad för den som vill ha västprodukter och väststandard. Men det går givetvis att turista både billigt och bra – vi vet hur du gör.

Text: David Isaksson • 2013-03-01 Uppdaterad 2013-03-01

Tidigare var boende mycket dyrt, men numera finns vandrarhem med pris och standard som i vilken europeisk storstad som helst. Äta billigt gör man fortfarande bäst på sovjetiska kaféer. Visst finns det snabbmatsställen, bÙ?de ryska och internationella, över hela Moskva, men att äta blini eller pelmeni med aluminiumbestick vid ett ståbord är inte bara billigare och godare, det är också ett möte med en kultur som inte finns i Europa.

Många yngre Moskvabor är helt ointresserade av gamla sovjetiska hak. De är smarta, medvetna och har höga krav, både på produkter de köper och på staten. Den nya Gorkij­parken, där du kan spela boule med ryska hipsters, är ett lysande exempel på hur coolt och generöst Moskva kan vara. Kaféet Tsiferblat vänder sig till en ny grupp ungdomar som varken är nostalgiska för Sovjetunionen eller överdrivet imponerade av saker från väst.

Den gamla och nya kulturen existerar samtidigt i Moskva. Att ingen av dem helt dominerar gör staden levande och oförutsägbar. 20 år efter Sovjetunionens fall finns inget slutgiltigt svar på frågan om vad Ryssland ska vara. Är man en del av Europa eller kanske något annat? Att få uppleva hur krafter drar Ryssland åt olika håll är ett av många skäl att åka till Moskva och ett besök behöver
inte kosta skjortan.

Krumelurer. Ryska ord skrivs olika på engelska och svenska. För adresser och metrostationer har vi valt engelsk transkribering eftersom det är så namn skrivs på kartorna i tunnelbanan och i många guider.

Pirog på Kyrkbageri
Sankt Georgij

Många kyrkor och kloster i Moskva har bagerier där man kan köpa piroger. Det bästa kyrk­bageriet tillhör Sankt Georgij-kyrkan på Ulitsa Bolshaya Gruzinskaya. De har ett litet kafé som säljer olika typer av chatjapuri, ett georgiskt ostbröd, från 15 kr och uppåt. Här finns också georgiska kakor och andra läckerheter.
Gata: Ulitsa Bolshaya Gruzinskaya 13
Metro: Krasnopresnenskaya

Prisvärd lunch
Pelmennaja

Inte långt från den georgiska kyrkan finns Pelmennaja, ett litet kafé där det bara serveras pelmeni, kokade degknyten med fyllning. Kaféets träklädda väggar ger en sportstugekänsla och från högtalarna hörs den frispråkiga radiostationen Echo Moskvy. En tallrik pelmeni kostar 100 rubel, ca 25 kr, och ska ätas med smetana, rysk creme fraiche, pris 8 kr. Mest prisvärt är deras lunch. För ca 42 kr får du sallad, pelmeni och ett glas kompot (en fruktdryck).
Gata: Ulitsa Krasina 9
Metro: Mayakovskaya

Blini
Kafé Blinnaja

En annan rysk specialitet är blini, pannkakor. Kafé Blinnaja är ett enkelt ställe där gästerna framförallt består av arbetare och folk som bor i närheten. De sovjetiska besticken är gjorda av aluminium och är så lätta att tillverkare av hikingutrustning borde fundera på att börja sälja dem. Här finns en samovar där du kan fylla på varmt vatten till ditt te. En liten blini med skinka och ost kostar ca 6 kr, blini med sylt går på ca 8 kr. Te kostar ca 5 kr.
Gata: Ulitsa Vorontsovskaya 8
Metro: Taganskaya

Traditionella sevärdheter
Sovjetiska landmärken

Många av Moskvas mest kända sevärdheter är gratis. Givna besök är förstås Röda torget, Leninmausoleet och varuhuset GUM. Novodevitjekyrkogården är väl värd några timmar. Där har den sovjetiska traditionen med svulstiga gravstenar fortsatt med Rysslands förste president Boris Jeltsin, vars grav pryds av en jättelik, skrynklig flagga av betong.
Missa inte heller Allryska utställningscentret (VVTs). Området var en gång en hyllning till jordbruk och Sovjet­unionens olika etniciteter, men är numera ett slags temapark över ett svunnet imperium. Här finns den berömda jättestatyn “Arbetare och kolchoskvinna” och stans bästa pontjiki, ryska munkar med pudersocker.
Inträdet är fritt.

Pizza på ryska
Tjebureki

En tjeburek är en halvmåneformad friterad pizza med fyllning. Ett klassiskt ställe för tjebureki är Tjeburetjnaja Druzjba (vänskap), ett mycket enkelt kafé med ståbord. Gästerna är nästan uteslutande män klädda i svart. En tjeburek med nötkött kostar ca 10 kr plus 1 kr för plasttallriken. En öl kostar ca 10 kr, lägg till 50 öre om du vill ha plastmugg.
På det mer restauranglika Tjeburetjnaja Sovetskie vremena spelas sovjetiska schlagers och en av väggarna pryds av en stor målning med Lenin och Gagarin. En tjeburek med ost kostar ca 15 kr.
Tjeburetjnaja Druzjba
Gata:Pankratyevsky Pereulok 2
Metro: Sukharevskaya

Tjeburetjnaja Sovjetskie vremena
Gata: Ulitsa Shabolovskaya 24 K1
Metro: Shabolovskaya

Rundtur
Trådbuss 39

Istället för en rundtur i särskild turisttransport kan du lika gärna ta trådbuss 39 från universitetet till Chistye prudy. Med den kan man se hur omväxlande Moskvas arkitektur är. På smala vägar åker 39:an förbi det gamla Moskvas vackra, om än en aning slitna, femvÙ�ningshus, den passerar romantiska industribyggnader i tegel och ortodoxa kyrkor med kupoler. Turen fortsätter längs Moskvafloden och slutar vid parken Chistye Prudy där många av Moskvas gothare och punkare brukar hänga. En biljett kostar ca 7 kr. Avsätt 1,5 timme för turen. Undvik rusningstrafik (morgon och kväll) då en resa kan ta upp till tre gånger så lång tid.
Metro: Universitet

Dans, wifi & pingis
Gorkijparken

Länge var Gorkijparken en ödslig plats där sovjetiska karuseller stod och rostade bort. Men 2011 gjordes den om och numera är parken öppen och demokratisk. Den blev snabbt tillhåll för Moskvas hipsters som spelar bordtennis, boule och sällskapsspel här. Nere vid Moskvafloden hålls ofta gratiskurser i dans. Inträdet till Gorkij­parken är fritt, det finns gratis wifi och Garage, Moskvas mest betydelsefulla konsthall, ställer ut samtida konst.

Metro: Park Kultury

Kafé per timme
Tsiferblat

Tsiferblat är allt du äter och dricker gratis, istället betalar du för tiden du är där. Första timmen kostar det 1 kr per minut, sedan en rubel som motsvarar 0,25 kr. Utbudet är begränsat till kex, kakor, kaffe och te. Besökarna, som ofta är unga, spelar sällskapsspel och umgås. Tsiferblat har något av svensk fritidsgård över sig med en öppen, modern och vänlig atmosfär.
Gata: Ulitsa Pokrovka 12
Metro: Chistye Prudy

Cirkus på två sätt
Traditionellt och statligt

Cirkus är en konstform som för många svenskar känns smått obegriplig, men som fortfarande är populär i Ryssland. Moskva har två stora cirkusar och att besöka någon av dem är en exotisk upplevelse. Cirkus Nikulin – Moskvas gamla cirkus på Tsvetnoy Bulvar känns modernare än den statliga konkurrenten. Om du inte vill se djur utanför sitt naturliga element, så kan det vara bra att veta att i Moskvas stora statliga cirkus föreställning ingår ett nummer med björnar som kör moped och
går på lina. Biljetter kostar från 100 kr.
Cirkus Nikulin – Moskvas gamla cirkus
Gata: Tsvetnoy Bulvar 13
Metro: Tsvetnoy Bulvar

Moskvas stora statliga cirkus
Gata: Prospekt Vernadskogo 7
Metro: Universitet

Fotbollsfeber
CSKA – Spartak på Luzjnikistadion

De senaste tio åren har rysk fotboll utvecklats enormt och Premjer-liga anses nu av många vara i klass med den franska. För den fotbollsintresserade rekommenderas ett derby mellan CSKA och Spartak Moskva. Då samlas 50 000–60 000 människor på Luzjnikistadion. Numera spelar också de svenska stjärnorna Kim Källström, Pontus Wernbloom och Rasmus Elm i Moskvalagen. Biljetter kostar från 62 kr och säljs vid grindarna till Luzjnikistadion.
Metro: Sportivnaya

Urspårad
Restaurang Vokzal

Vokzal, som betyder järnvägsstation, har järnvägstema. Hit går unga, moderna ryssar med begränsad budget för att roa sig och träffa vänner, lockade av den glada stämningen och de hyfsade priserna. Restaurangdelen är en sovjetisk kantin med ryska rätter, där man väljer varje enskild sak man vill ha. På helgerna spelar ofta liveband som med ryska schlagers kan få hela stället att dansa. En öl kostar ca 20 kr.
Gata: Ulitsa Sushchevskaya 21
Metro: Mendeleevskaya

Klassiskt vandrarhem
À la Russe

Detta stora vandrarhem ligger centralt, även om det är en bit att gå till närmaste metro. Å andra sidan ligger Kafe Rjumotjnaja och Moskvakonservatoriet precis runt hörnet. À la Russe känns tryggt och professionellt. Personalen pratar bra engelska och de flesta gäster är utlänningar. Rummen är enkla och lite slitna. Det finns ett kök som står till gästernas förfogande. Wifi är gratis. En bädd i sovsal kostar från ca 123 kr.
Gata: Voznesensky Pereulok 5
Metro: Okhotny Ryad
hotelalaruss.com

Galleri för samtida konst
Vinzavod

För den som vill se samtida konst finns flera bra alternativ i Moskva, men det enklaste och billigaste är att ta sig till Vinzavod, ett gammalt fabriksområde som byggts om till gallerier. De mest intressanta utställningarna hittar man hos M&J Guelman, som visar rysk samtidskonst, och XL Gallery som ofta har spÙ?nnande fotoutställningar. Inträdet till de flesta gallerierna är gratis.
Gata: 4-th Syromyatnichesky, Pereulok 1
Metro: Chkalovskaya eller Kurskaya

Nytt och personligt
Hostel Dom

Ett ganska nyöppnat vandrarhem vars inredning för tankarna till ett svenskt dagis. Det är oklanderligt rent och på traditionellt ryskt vis måste man ta av sig skorna vid dörren och använda tapotjki, tofflor. Enligt personalen, som talar engelska, är 80 procent av gästerna ryssar. Personalen ordnar gärna utflykter och aktiviteter – som matlagningskurs – för gästerna. Hostel Dom kan vara lite knepigt att hitta. När du kommit till Podsosensky Pereulok 21, leta efter byggnad 5, ett envåningshus av ljust tegel. Bädd i sovsal från ca 148 kr. Kök och wifi finns.
Gata: Podsosensky Pereulok, Dom 21/5
Metro: Chkalovskaya
facebook.com/DOMHOSTEL.RU

Författarfavorit
Rjumotjnaja

En gammal sovjetisk restaurang där författare som Bulgakov och Majakovskij sägs ha ätit. På Rjumotjnaja har inte mycket förändrats de senaste 40 åren. Den mörka inredningen lättas upp av den vänliga personalen och hemgjorda lappar med stränga uppmaningar att uppföra sig ordentligt. På bardisken står fat fyllda med köttfärsbiffar med ägg och andra ryska rätter. En öl kostar ca 27 kr.
Gata: Ulitsa Bolshaya Nikitskaya 22/2
Metro: Biblioteka Imeni Lenina

Klassisk Musik
Moskvakonservatoriet

Klassisk musik har fortfarande en starkare ställning i Ryssland än i väst och en av de mest prisvärda upplevelserna i Moskva är att gå till konservatoriet och lyssna på klassisk musik. Flera gånger i månaden ordnas gratis­konserter, men annars kan man få en biljett för från ca 25 kr.
Efter konserten fortsätter du kvällen med fördel med en öl på Kafé Rjumotjnaja som ligger precis tvärs över gatan.
Gata: Ulitsa Bolshaya Nikitskaya 13/6
Metro: Biblioteka Imeni Lenina


Text: David Isaksson • 2013-03-01
RestipsRysslandMoskva

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top