Annons
Annons
Norska Geiranger bjuder på hisnande stup, magiska vyer och sagolka fjordar.

Norska Geiranger bjuder på hisnande stup, magiska vyer och sagolka fjordar.

Restips

5 vackra vandringar

Fantastiska vyer, gratis motion, absolut frihet och ett härligt sätt att umgås. Vi slår ett slag för vandringsresor. Här är våra favoriter till nästa semester.

Text: Kim Tigerstedt • 2013-07-10 Uppdaterad 2013-07-10

1 Nepal

MED EVEREST I SIKTE

Vad är essensen av vandring om inte Himalaya? Här finns ett enormt utbud av leder med vandringen upp till Everest Basecamp som den mest kända. Bästa säsong är oktober till november när vädret ofta är klart och soligt, men även mars till maj är en bra tidpunkt. Under våren blommar också enorma rhododendron som förgyller vandringen. Klättersäsongen för Everesttoppen är april till maj, så vill du träffa höjdarna från världens tak är det här bästa tiden att få sig ett snack.
welcomenepal.com

2 Kanada

VARNING FÖR ISBJÖRN

Torngat Mountains National Park är enorm och kan stoltsera med berg, glaciärer och isbjörnar. Men hit beger man sig inte utan eftertanke. Det krävs noggrann planering och givetvis rätt utrustning. Här finns inga vägar eller skyltar och Parks Canada rekommenderar att du hyr en utbildad isbjörnsvakt för vandring i parken. Det här är också inuiternas land, en av de folkgrupper som brukar kallas eskimåer. Varför ska du hit då? Jo, för den storslagna känslan av att vara ensam med naturen.
pc.gc.ca 

3 Norge

GRANNE MED FJORDAR

Landet som ofta jämförs med Nya Zeeland har mycket riktigt vackra fjordar och hisnande branter. I Geiranger finns flertalet vandringar som kan anpassas efter person och kondition. Här kan du välja att bo på såväl hotell som i tält på en fjälltopp. En lättare vandring är upp till Vesterås Lösta, en fin utsiktsplats med ett närliggande kafé. Härifrån kan man sedan fortsätta upp på någon av topparna eller stanna för att avnjuta en vy över hela Geirangerfjorden, 500 meter ovanför havet.
visitalesund-geiranger.com

4 Italien

KLÄTTRA I ALPERNA  

Dolomiterna i italienska Alperna är ett mycket populärt om­råde för vandring och klättring. Här finns flera svårighetsgrader, från enkel vandring till avancerad sportklättring. Via Ferrata, som ungefär betyder “vägen av järn”, underlättar klättringen väsentligt i och med den led av järnfästen och vajrar som satts upp. Den här leden härstammar från andra världskriget, men numera finns många “Via
Ferratar” runt om i världen. Dolomiterna bjuder självklart på fantastiska vyer.
visitdolomites.com

5 Portugal

FRÅN ÖST TILL VÄST

En av Algarves överraskningar är Via Algarviana som är en led som går från Alcoutim i östra Algarve och hela vägen till den västra udden Cape St Vincent. Totalt utgör detta en sträcka på runt 300 km. Det finns många kortare leder och det är upp till dig om du bara vill vandra en kortare bit eller om du vill gå hela den långa leden genom Algarve. Längs leden möts du av vackra dalar, skog, fågelliv och små byar, men det kan vara bra att kolla upp boende i god tid innan avresan.
viaalgarviana.org


Text: Kim Tigerstedt • 2013-07-10
RestipsAktiv semesterListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top