• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Äventyr- och aktivitetsweekend

  Tillhör du den rastlösa typen som söker utrymme och frisk luft och baxnar vid tanken på en helg i en storstad? Vill du hellre uppleva natur och en dos adrenalin? Varsågod! Här är vår actionfyllda lista till rätt resmål!

  Äventyr- och aktivitetsweekend
  Norges natur har mycket att erbjuda. Foto: Nils-Erik Bjørholt/www.visitnorway.com

  ISLAND

  Action och natur på Island

  Island är det optimala resmålet för en makalös naturupplevelse och ett actionfyllt äventyr. Besök lokala kändisen, askmolnsvulkanen Eyjafjallajökull, isklättra på glaciärer, vandra på de svarta vulkanstränderna, tälta på bergstoppar, bada i varma källor, se vattenfall och gejsrar, kör fyrhjuling över åsarna eller åk forsränning i bergen. Möjligheterna är många på Island som har naturen som bästa marknadsföringsargument. Och det med rätta.

  Så gör du: Temaresor (tema­resor.se), arrangerar en fem­dagarsresa med bland annat Blå lagunen, Gyllene cirkeln och otaliga andra naturupplevelser för dig som har möjlighet att vara borta lite längre än en helg. Annars är isländska äventyrsarrangören Arctic
  Adventures (arcticadventures.is), ett bra alternativ för dig som har kortare om tid.
  Ta dig Hit: Icelandair flyger direkt från Stockholm. Iceland­air och Iceland Express flyger direkt från Köpenhamn.

  Skogafoss vattenfall på södra Island är en populär fotomodell. Foto Temaresor

  Skogafoss vattenfall på södra Island är en populär fotomodell. Foto: Temaresor.

  FINLAND

  Rovdjurssafari i Ingenmansland

  Drömmer du om att övernatta bland rytande björnar och ylande vargar långt, långt bort från civilisationen? Häng med till östra Finlands ödemarker på en resa som garanterat kommer få dina adrenalinnivåer att slå i taket. Sveriges egen Mr Rovdjur, rovdjursexperten Anders Bjurvall, med 30 års erfarenhet på Naturvårdsverket, leder den här resan. Övernattningen sker i bekvämt inredda gömslen och expeditionen har sin bas i en stor timmerstuga vid en sjö full med fisk. Här intas alla måltider och du kan slappna av i en äkta finsk sauna. Genom att delta i den här resan gör du även en god gärning för bevarandet av de vilda rovdjuren i deras naturliga miljö i regionen, där tjuvjakt bland annat är ett problem.
  – Normalt får man se 15 till 20 björnar på den här resan. Från början var den till för fotografer, men nu har vi gjort den tillgänglig för alla. I princip alla naturprogram om björnar på National Geographic, BBC och så vidare är filmade här. Det finns inget bättre ställe i Europa eller Asien att se björn, säger Peter Hunger på Äventyrsresor.
  Gruppen består av 10 till 15 deltagare. Glöm inte kameran. Det finns kamerastativ i gömslena.

  Så gör du: Resan bokas via Äventyrsresor (aventyrsresor.se).
  Ta dig hit: Flyg ingår från Sverige, via Helsingfors och fram till destinationen.

  I Ingensmansland på finska gränsen mot Ryssland har man störst chans att se björn i både Europa och Asien. Foto: Lassi Rautianinen.

  I Ingensmansland på finska gränsen mot Ryssland har man störst chans att se björn i både Europa och Asien. Foto: Lassi Rautianinen.

  NORGE

  Naturupplevelse i Bergen

  Bergen ligger bara en dryg timmes flygresa från Stockholm (och ännu mindre från Göteborg) vilket är så kort att du inte ens hinner se en film på planet. Kom igen, varför åker vi inte till Bergen oftare? Bergen som stad är bedårande, men vad som är ännu bättre är att den har perfekt utgångsläge för naturupplevelser av rang. För den som bara har en helg på sig behöver inte gråta. Det är gott om tid! Fjord tours arrangerar nämligen dagsturer under benämningen Norge i ett nötskal (norgeietnotteskall.no), där du får ett finfint smakprov på den norska naturens underverk. Beräkna cirka 9 timmar för dagsturen, men vill du ha mer ut av den så kan du förlänga med en övernattning eller två. Idén är enkel: turerna är guidefria och din rutt är snitslad mellan noga utvalda norska byar och storslagen natur. För den som vill kan man lägga till diverse aktiviteter till turen, som exempelvis kajaktur i Flåm eller fjordsafari till Undredal.
  – Turen kan genomföras på en dag, året om, men vi rekommenderar att man bokar in en övernattning så att du får mer tid att njuta av naturen eller för aktiviteter som vandring, kajakpaddling eller fjordsafari, säger Anne Randi Gjerstad på Fjord tours.
  Rutten utnyttjar offentlig kommunikation som båt, tåg och buss med enkla byten i söta byar.   

  Tips! Enklast – och billigast – är att boka boendet i samband med turen. Du kan även lägga till nätter i Bergen före och efter turen om du önskar. En dagstur Bergen–Voss–Gudvangen–Flåm–Myrdal–Bergen kostar ca 1 250 kr för vuxna och ca 550 kr för barn upp till 15 år.
  Ta dig hit: Norwegian, SAS, Finnair och Skyways flyger direkt till Bergen från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

  Action på norska. Foto: Nils-Erik Bjørholt/www.visitnorway.com

  Action på norska.

  STORBRITANNIEN

  Cykla i Oxfordshire

  Våga se mer av Storbritannien än London. Upplev den brittiska landsbygden från cykelsadeln med Oxford som utgångspunkt. Scotland Tours arrangerar en perfekt cykelresa du hinner göra på en torsdag till söndag. I Oxford måste du givetvis passa på att besöka det berömda universitetet och utforska resten av staden. Därefter checkar du ut din cykel och trampar loss. Färden kommer att ta dig till de små byarna längs Themsen, den historiska staden Abingdon, Dorchester on Thames, över de grönskande kullarna Chiltern Hills via Pangbourne för att slutligen anlända målet i Henley. Detta är en lagom lätt cykeltur kantad av genuina pubar, brittiska trädgårdar,
  härliga vyer och boende på genuina värdshus, hotell och pensionat.

  Så gör du: Resan arrangeras av Scotland Tours (scotlandtours.se). Cykelresan kan göras året runt, men trevligast är från april till oktober. Du väljer startdatum själv, i mån av plats på hotellen. Trampandet sköter du utan guide, men cykel, övernattningar, kartor och frukostar ingår.
  Ta dig hit: SAS, British Airways, bmi, Finnair, Norwegian och Ryanair flyger direkt till London från Stockholm, Göteborg,
  Köpenhamn eller Västerås. Därefter tar du tåg till Oxford från Paddington Station. Tåget tar ca 1 timme.

  Börja din cykelresa i anrika universitetsstaden Oxford.

  Börja din cykelresa i anrika universitetsstaden Oxford.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!