Annons
Annons
Playa de las Teresitas är Teneriffas ljusaste och bredaste strand.

Playa de las Teresitas är Teneriffas ljusaste och bredaste strand.

Restips

Stor guide till Teneriffas bästa stränder

Teneriffa är het som vulkanens innanmäte och kall som Atlantens vågor, svart som synden, vit som änglahår och grön som Edens lustgård. Så ta din hyrbil och hitta den egensinniga kanarieöns bästa bad och mäktigaste utsikt.

Text: Per J Andersson • 2013-09-18 Uppdaterad 2023-02-24

Playa de Las Teresitas

Långgrund och ljus storstadsstrand

Teneriffa har Kanarieöarnas roligaste och minst turistanfrätta storstad, Santa Cruz, som är som gjord för tapaspromenader och barhäng utan turistträngsel. Och bäst av allt – stan har en fin strand vid sidan av den inte fullt så fina lastbåtshamnen.

Långgrunda Playa de las Teresitas har gul sand, hitflugen från Sahara, skuggande allé av palmer, solstolar och enkla strandkiosker där man kan äta fish and chips och hamburgare för en spottstyver och dessutom få sig en mojito för 4 euro. Stranden befolkas av santacruzbor och bara enstaka turister som hittat hit med hyrbilen. Det skapar en för Kanarieöarna befriande vardagsatmosfär. Bebyggelsen, inklusive strandkioskerna, känns nästan lite slummiga, men samtidigt härligt chosefria och opyntade. Här är det innehållet som räknas, och det är för all del heller inte särskilt lyxigt och märkvärdigt.

Jag gillar Teresitas. Här känns det mer som man är i Brasilien än på en europeisk charterö. Nackdelen är väl att sanden inte är naturlig och palmerna planterade. I strandens södra ände, vid piren där fiskebåtarna lägger till, hittar du bästa strandmaten på fina fiskekrogen Cofraidía de Pescadores.

För vem: Alla inklusive barnfamiljer.

Vågor: Små tack vare vågbrytare.

Hitta hit: Från Santa Cruz kör du kustvägen mot nordost till vägs ände, ca 7 km. Buss 910 kör hit från centrum var tionde minut.

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
Strandskjulen på Teresitas är inte lyxiga. Men mojíton är billig.

Playa Jardín

Svart skönhet med vulkanvy

Turiststaden Puerto de la Cruz egen välbesökta playa är egentligen tre stränder, alla med perfekt parentesform, åtskilda av svarta lava-stenar. Sanden är svart och härstammar som på så många andra Teneriffaplayor ur vulkanens mun. Havet mullrar, vilket vissa tycker är störande, men som jag klassar som meditativt och rogivande.

Många av solbadarna står i vattenbrynet och betraktar vågshowen, som om de velar mellan att hoppa i och att gå tillbaka till solmadrassen. “Titta, där kommer en ännu större, och där … wow vilket dån!” På piren sitter folk på rad och tittar på vågbrytet, som om de kommit hit bara för att beskåda och inte delta.

Vulkanen Teide, ibland med vit snömössa, tronar i bakgrunden och på sluttningen mellan havet och berget syns gröna bananplantage och dadelpalmer mot den svarta jorden.
Det vilar en sällsam exotism över denna natur med sina inverterade färgskalor. Teneriffa känns stundtals härligt utomjordiskt.

För vem: Alla, men för barn under 10 år är vågorna i högsta laget.

Vågor: Höga.

Hitta hit: Ligger i Puerto de la Cruz sydvästra utkant, i riktning mot djurparken Loro.

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
Vilt och skummande. Knappast badbart. Tur att de byggt offentliga salvattenspooler på klippkanten.

Costa Martianez

Vackra men kalla pooler

San Thelmobadet hette det när jag var här första gången 1974. Nu har det bytt namn och utökats rejält. Costa Martianez är ett enormt poolområde mitt i Puerto de la Cruz: ett tiotal oregelbundet formade bassänger med havsvatten. Några av dem är stora som mindre insjöar. De blanka ljusblå vattenspeglarna inringas av ditsläpade lavastenar och planterade palmer. Allt ger ett smakfullt, estetiskt intryck.

Att just här bada i Atlanten som slår mot poolområdets skyddande stenbumlingsvallar är knappast möjligt. Havet är för upproriskt. Saltvattenspooler är en genial lösning på problemet. Lite poolkänsla, lite havskänsla, lite kuvat, lite vilt. Allt vore frid och fröjd om det inte vore för att kommunen, som äger och driver Costa Martianez, vore så snål. Här finns ingen tillstymmelse till vattenuppvärmning. Poolerna är svinkalla.

För vem: Alla, från bebisar i simringar till pensionärer. Nja, nästan alla, badkrukorna doppar knappast mer än stortån i det frostnupna poolvattnet.

Vågor: Inga.

Hitta hit: Ligger mitt i Puerto de la Cruz.

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
Teneriffa är en av Europas bästa surfardestinationer.
Stor guide till Teneriffas bästa stränder
Papas arrugadas con mojo. Salta kokade potatisar med tre såser.

Playa del Socorro

Modiga surfare och vilda vågor

Korpsvart lavastrand med bländande vitt vågskum och friskt salt dis, ackompanjerat av Atlantens ständiga muller. Dramatiskt belägen nedanför branta berg. Vågorna rullar in till glädje för surfarna, både de som står på brädan och de som ligger ner på den. Befriande tomt, nästan öde.

I södra änden av stranden ligger kaféet La Surfería där surfarna laddar om med hjälp av gratis wifi, vällagade sallader, bocadillos, kall Dorada-öl och café solo.

Socorro är ingen strand för icke simkunniga. Att ta sig ut förbi vågorna kräver mod, skicklighet och styrka. Men även om du nöjer dig med att blöta benen i strandbrynet är det värt att åka hit för den estetiska upplevelsen av vita människokroppar mot lavasand som suger in ljuset som om den bestod av antimaterian i universums svarta hål. Och för den coola atmosfären på kaféet.

För vem: Surfare och naturstrandsälskare. Vill du att vattnet ska nå högre än till naveln bör du vara en duktig simmare.

Vågor: Enorma.

Hitta hit: Från Puerto de la Cruz kör du kustvägen sydväst mot Icod. Efter bara en mil, strax efter Mirador San Pedro, svänger du höger och kör ner på en nyasfalterad väg genom bananodlingen.

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
Surfarna ger sig hän i vågorna på Playa Socorro. Vi andra nöjer oss med att blöta benen.

Playa san Marco

Lavastrand nedanför drakblodsträd

I byn Icod de los Vinos står det berömda drakblodsträdet som påstås vara tvåtusen år gammalt, men i själva verket är max 400 år. Hit hittar alla utflyktsbussar och turisthyrbilar. Men få svänger av kustvägen i höjd med Icod och kör ner mot havet. Gör det! För då kommer du till en liten by med vita, gula och persikofärgade hus som klättrar uppför det branta svarta berget och en charmig lavastrand med ett läge som skulle passa för iscensättning av en opera med domedagstema.

San Marco är en skimrande sagovärld med overkligt skarpa kontrastfärger och lutningsgrader och ett tiotal schysta restauranger och kaféer, flera av dem med underbar nyfångad fisk, till exempel havsaborre (seabass på engelska), som man äter med papas arrugudas con mojo, torrkokade, salta potatisar med skal, serverade med aioli och en röd och en grön kall sås.

Stranden, svart som en oturskatt, ligger mitt i den lilla byn och längst inne i en halvcirkelformad bukt. Tack vare bukten och en skyddande cementpir är vågorna alldeles lagom höga för storbarnsslek. Här klarar även de skraja att ta sig över den rytande och skummande vågbrytslinjen och ta sig en simtur. Fiskrestaurangen Lucas hyr ut solstolar.

Nackdel: berget skuggar delar av stranden på förmiddagen.

För vem: Simkunniga barn och vuxna som älskar att leka i vågorna.

Vågor: Lagom höga för lek om man är simkunnig.

Hitta hit: Antingen vägen via Santiago de Teide från turistorterna på sydkusten eller kustvägen från Puerto de la Cruz i norr. Skyltat från stora vägen.

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
I Santa Cruz finns spanskt barhäng och excentriska karaktärer.

Medáno

Beige sand i röda bergets skugga

Medáno är den naturmässigt enformigt beige, torra och tråkiga sydkustens bästa strand. En gråbrun sandremsa i en vackert rundad bukt. Tack vare sydläget har man dessutom skydd mot Atlantdyningarna.

I strandens norra ände kluckar havet som en from göl. Perfekt för småbarnsplask och motionssim. I strandens södra ände dansar vita gäss och häver sig i låga men pigga vågor. Perfekt för vind- och kitesurfing. Längs hela den långa stranden löper en träbrygga. Perfekt för promenader med havsbrisen i ansiktet och konformade Montaña Roja, röda berget, i blickfånget.

Bakom stranden ligger en liten, relativt nybyggd och framförallt trist stad med dussinaffärer och karaktärslösa lägenhetshotell, men också flera bra fiskrestauranger. Missa inte grillade havsaborren på Recuncho Celta vid lekplatsen i strandens södra ände.

För vem: Alla, såväl småbarnsfamiljer som vågsurfare.

Vågor: I södra änden inga, i norra änden mellanhöga.

Hitta hit: Ta av från Autopista Sur några kilometer norr om flygplatsen och kör ner mot kusten.

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
Den ände av Medáno-stranden som ligger närmast Montaña Roja är kitesurfarnas tummelplats.
Stor guide till Teneriffas bästa stränder
Det finns alternativ till linne, shorts och flipflops.

Playa San Juan

Mörk, lugn och snäll

En gullig strandpromenad med trätrall och mörk skiffer, planterade dadelpalmer, kommunala duschar, lekplats och uteserveringar – och två stränder åtskilda av en pir och svarta lavastenar där vågorna sugs in med ett surplande läte, som monstret Karybdis i Homeros Odysséen. Mycket smakfullt, väldigt nyanlagt och fräscht.

Stränderna, särskilt den norra, är en av öns barnvänligaste tack vare en skyddande vågbrytare. Svart sand, lojt kluckande hav, bra sandslottssand. Staden bakom stranden är intetsägande, för att inte säga trist, men den har en fördel: den saknar stora turisthotell och bjuder därmed på sömnig kanarisk småstadsvardag.

För vem: Barnfamiljer och pensionärer som skyr höga vågor och störande surfare.

Vågor: Ibland små, ibland obefintliga.

Hitta hit: Kör två mil mot nordväst från Playa de las Américas/Los Christianos, mot Los Gigantes.

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
Puerto de la Cruz är fullt av turister, men å andra sidan en riktig, genuin stad.

Playa la Tejita

Folktom, grovkornig och rå

En bred oexploaterad naturstrand med brun, grovkornig sand. Avskild från Medánobukten av udden där Montaña Roja ligger. Nästan alltid folktom. Vinden yr och virvlar upp gruskornen, men ändå är havet fritt från vågor. I västra änden bryts naturkänslan av ett fult staket som inringar ett ofärdigt felexploaterat turistområde med grå husskelett.

Nej, trots avskildheten och naturkänslan är det inte särskilt vackert. Men som ett delmål på en vandring från Medáno via Montana Roja funkar den fint. Vinden viner, men för övrigt är det meditativt tyst. Och ofta är du helt solo och kan bada naken.

Här finns en campingplats, en grusplan där man parkerar bilen och en informationsskylt, men annars inget. Cykelväg från Medáno, vandringsstigar upp mot röda berget.

För vem: Naturälskare som vill ha lugn och ro och har med sig egen dricka och matsäck.

Vågor: Små. Hitta hit: Vid kustvägen mellan Medáno och Los Abrigos.

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
På Playa la Tejita är det inte bara naturen som är oförställd.

Las Galletas

Oförställd grusremsa vid fiskmarknad

En liten charmig kustsmåstad och fiske- och fritidsbåtshamn med en lång smal strand kantad av en strandpromenad, Paseo Litoral, där kaféerna och krogarna ligger vägg i vägg. Här finns också en daglig fiskmarknad och därmed guldläge för antingen en god fisklunch på krogen eller inköp av färsk fisk för tillagning i semesterlägenheten.

Inga stora hotellkomplex. De flesta turisterna är dagsturister som i skymningen återvänder till sina trista hotellstäder.

Stranden är inte märkvärdig med sitt mörkgrå grus och sina klapperstenar, men vacker i sin raka oförställda enkelhet. Där strandpromenaden tar slut i öster följer flera vikar med smågrus, ända bort den till det fruktansvärt trista turistlägenhetsgettot Costa del Silencio.

Nackdel: Las Galletas ligger under inflygningsbanan till öns sydliga flygplats.

För vem: Alla som är simkunniga, gillar vingliga stenar under sig, har bra balanssinne och badskorna på.

Vågor: Från små till mellanhöga.

Hitta hit: På Teneriffas sydspets, en mil söder om Los Christianos.

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
I Las Galletas finns också fiskmarknad med färskfångad atlantfisk.

Pico de Teide

Spaniens bästa utsikt

Ett besök på Teneriffa är ofullständigt innan du tagit linbanan till toppen av Spaniens högsta berg (3 718 m ö h), den ännu levande, men slumrande vulkanen Teide (senaste utbrottet 1909). Linbanan tar dig upp till 3 555 meter. Därifrån kan du göra en promenad några höjdmeter till i ett månlandskap pepprat av lavastenbumlingar från ett gammalt utbrott. Njut av den grymma utsikten. Du ser hela ön och dessutom grannöarna La Gomera, Gran Canaria och El Hierro.

Obs! Vill du gå ända upp till toppen måste du söka tillstånd för det vid dalstationen före linbaneturen.

Bergets innandöme må vara hett som i helvetet, men den tunna luften runt om är kall som i ett kylskåp. Ta med mössa och vantar. Väl nere vid dalstationen rekommenderar jag ett besök i baren för att lugna nerverna. För dig som inte kör hyrbilen värmer una copa Fundador (spansk brandy) fint efter iskylan på toppen.

För vem: Alla utan höjdskräck och vulkanfobi.

Vågor: Så långt ifrån dem man kan komma på Teneriffa.

Hitta hit: det går fina men slingriga vägar från såväl Los Christianos på sydkusten som Puerto de Cruz och Santa Cruz, upp genom lager- och barrskogen, över calderans kant och över månlandskapsnationlaparken Las Cañadas del Teide, ända fram till linbanans dalstation. Även kommunal buss (tidtabell på titsa.com).

Stor guide till Teneriffas bästa stränder
Mössan på. På vulkanen Teides topp viner vinden, byter kylan. Men utsikten är bäst.

Text: Per J Andersson • 2013-09-18
RestipsSpanienTeneriffaUnderbara Spanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top