• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i myllrande Marrakech

  Gå vilse i souken, väj för ormtjusarna på Djemaa el-Fna och sov på riad. En dag räcker inte långt i marockanska Marrakech, men vi gör ett försök.

  24 timmar i myllrande Marrakech
  I medinan finns cirka 15 000 butiker, sägs det. Frågan är vem som har räknat. Foto: Istock.

  08.00 Fruktig frukost

  Vitaminladda på Kaowa Snack & Juice Bar, 34 rue Majorelle. Här blandas ­nyttiga frukt- och grönsaksjuicer och här rullas fräscha wraps. Kaowa ligger i Guéliz, Marrakech moderna hjärta, och alldeles intill dagens första sevärdhet. Med morgonpigga ben är du snart i …

  09.00 Jardin Majorelle

  Många trädgårdar kräver ett botaniskt intresse för att besökaren inte ska börja leta efter utgången efter fem minuter. Inte Jardin Majorelle. Parken är en lugn, vacker och välkomponerad enklav mitt i den hektiska staden. Kaktusar står givakt, vatten porlar, fågelvingar fladdrar och Yves Saint-Laurents aska ligger spridd på marken. Den franske stjärndesignern ägde Jardin Majorelle fram till sin död 2008. Parken är trevligast på morgonen, innan turistbussarna anländer. www.jardinmajorelle.com.

  Andas ut i Jardin Majorelle.

  10.00 Inredningsfrossa

  Marrakech är en farlig stad – för shoppingälskare. Dagens första butikspass gör du med fördel på rue de la Liberté i Guéliz. På den lilla tvärgatan finns flera inrednings- och antikvitetsaffärer, som Darkoum, L'Orientaliste och Scènes de Lin. Missa inte Intensités Nomades kollektioner av kaftaner, marockanska festklänningar. Atika, Marrakech bästa skoaffär, ligger också här.

  Börja dagen på Kaowa Snack & Juice Bar. Foto: Facebook.

  11.30 Broderade tofflor

  Sväng runt hörnet efter skobutiken Attika, in på rue de vieux Marrakchi. Här hittar du Michelle Baconniers butik, en karamell i klara färger som säljer ­broderade cachmere baboucher, marockanska innetofflor, fina jackor och roliga bijouterier.
  michele-baconnier.net

  12.00 Luncha och fynda

  En av Marrakechs trevligaste restauranger ligger i Sidi Ghanems industriområde, på Le Zinc samsas du med gallerister, designers och kreatörer. Perfekt lunchställe innan din fyndrajd i Sidi Ghanems butiker, så stanna i området ett par timmar. 517 rue Principale.

  14.00 Djemaa el-Fna

  Eftermiddagen vigs åt medinan, den gamla staden. Börja på Djemaa el-Fna, torget som känns som en kuliss i Indiana Jones, som en serieruta ur Tintin. Tidlöst och tokigt. Ormtjusare, apor, skrynkliga spågummor, akrobater och osande matstånd. Visst kan, och bör, du vandra runt i kommersen, men börja med en fika. Runt Djemaa el-Fna finns flera kaféer med terrasser, exempelvis Café de France och Café du Grand Balcon. Ta ett glas mintte i avslappnat spanläge.

  Djemaa el-Fna är stökigt men det hör till upplevelsen.

  14.30 Vilse i souken

  Vik in på valfri gata eller gränd norrut från Djemaa el-Fna. Stoppa kartan i fickan och lägg undan lokalsinnet på samma gång. Att gå vilse tillhör upp­levelsen. Medinans souk – marknad – är enorm med sisådär 15 000 butiker som säljer precis allt: Mattor, tyger, kläder, lampor, smycken, kryddor, konstiga djur, märkliga mediciner, hantverk och piratkopior. Pruta!

  Med skägget i kryddburken?

  Med skägget i kryddburken?

  20.00 Middag

  Benen är trötta, så ta en taxi till Les Jardin des Arts i Guéliz. Inredningen är modernt marockansk och här finns en uteplats för varma kvällar. 6–7 rue Sakia El-Hamra.

  22.30 Hem till riaden

  Glöm tråkiga storhotell, i Marrakech sover du på riad. Riaderna ligger inne i medinan och är tidigare privathem som byggts om till pensionat, ofta med några få rum runt en öppen gård. Riad Saba drivs av ett svensk-marockanskt par och har bekväma rum i mycket bra läge, och en skön takterrass att vila på. 2 derb Cherkaoui, riadsaba.com.

  Fota gärna, men fråga alltid först.

  Fota gärna, men fråga alltid först.

  Missa inte

  Smaken av briouat. De trekantiga små pajerna har ett krispigt, lövtunt omslag och är fyllda med lamm- eller kycklingkött mixat med ost, citron och peppar. Mums.

  Missa gärna

  Att fotoklanta dig. Medinan är en fantastisk plats för en fotograf, men alla vill inte vara med på bild. Framförallt inte muslimska kvinnor. Fråga först!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!