• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hitta bästa shoppingen i Peking

  En del blir som tokiga. Köper extra resväskor och fyller med billiga lammullströjor, vinterjackor och sidensjalar. Visst kan man göra kap i Peking, både på fusk och äkta vara. Här de 7 bästa fyndplatserna.

  Hitta bästa shoppingen i Peking
  När du handlat klart. Houhai, uppiffade hutonger med många barer.

  1 Dazhalan Jie och Liulichang Jie
  Basarer och hutonger

  Pekings roligaste affärskvarter är de röriga basarkvarteren på smågatorna runt Dazhalan Jie och Liulichang Jie, strax söder om Himmelska fridens torg. Här pågår varje dag livlig kommers med såväl mat som krimskram och hemelektronik. På Liulichang Jie, nyrenoverad i gammal Mingdynastistil, känns det som man förflyttats till gamla Kina med traditionella kläder, mahjongspel och tedrickande farbröder med fårade ansikten. Här är det gott om vintagebutiker med Maoaffischer och pappers- och penselaffärer för kalligrafifantaster.
  Kontrasten är stor till den bredare gågatan Qianmen Dajie där utländska märkes­butiker säljer internationellt mode, garanterat äkta vara.
  Li Fang Juan (118 Liuchang Xi Jie) är en av många tekanneaffärer där du kan vara med om en teceremoni och smaka på jasmin-te, lychee-te, grönt te, oolong-te med mera. Och köpa tekanna och tekoppar i pris­klasser från några tior upp till flera tusen kronor.
  Missa inte Photo Bar 3780 (på Dazhalan Jie), där du kan titta på Jia Yongs bilder från Pekings hutonger (gamla traditionella kvarter med enplanshus). Här kan du också äta en god mongolian hotpot, en gryta kokande buljong och flera små fat med rått kött, grönsaker, sesamkakor och nudlar som du doppar och kokar i grytan.
  Hitta hit: T-bana till Qianmen och Hepingmen.

  Teceremoni på Liulichang Jie.

  Teceremoni på Liulichang Jie.

  2 Nanluogu Xiang
  Pekings Soho

  Smal gågata i upprustad hutong. Mode- och designbutiker, kaféer, restauranger och kiosker med kanderade frukter och grillspett. Här fönstershoppar och umgås Pekings unga vuxna men också medelålders och välbeställda bohemer. På kaféerna pågår diskussioner över koppar med rykande cappuccino och på gatan går studenter och sörplar hett grönt te ur plastglas med lock. Skön, cool stämning. Inget prutande. Ät en cheescake på Xiao Xin's (nummer 103) och spana in Pekings rockscen på Mao Live (111 Golou Dong Dajie i hörnet till Nanlougu Xiang.
  Hitta hit: Sträcker sig mellan Golou Dong Dajie och Dianmen Dong Dajie, T-bana Beixinqiao.

  3 Xiushui (Silk Street)
  Lammullströjor och skräddare

  Varuhus i flera plan med hundratals små butiker och marknadsstånd. Här handlar du allt från underkläder till dunjackor, rockar, skidkläder, skor och väskor. Praktiskt allt är fusk, av sämre kvalitet än originalen, men också många gånger billigare. För en pirattillverkad v-ringad lammullströja med Ralph Lauren-logga börjar försäljarna på 1 600 kr, alltså vad en originaltröja kostar. Men efter fem minuters prutning är priset nere på 60 kronor.
  Observera att piratkopior är olagliga. Köp istället äkta vara på till exempel gågatan Qianmen Dajie.
  På Silk Street finns också parfym, smycken, halsband och tyg på rulle. Låt en skräddare sy upp plagg, vilket är prisvärt. Skräddarna håller till på våning tre. Testa butiken Ruifuxiang. När du shoppat dig trött kan du slå dig ner i en fåtölj på fjärde våningen och få nack- och ryggmassage för några tior.
  Hitta hit: Hörnet Jianguomenwai och Dongdaqiaolu, t-bana till Yonganli (gå ut genom utgång A som leder direkt in i marknadens bottenvåning).

  4 Hongqiao Market (Pärlmarknaden)
  Leksaker, kläder och pärlor

  Varuhus nära Tiantanparken med brett utbud. Väskor, kläder, skor, elektronik, klockor och inte minst de sötvattenpärlor som gett varuhuset dess namn. Precis som Silk Street är huset en myllrande marknad med många små privata butiker. Bakom varuhuset finns en särskild byggnad som säljer leksaker. Obs! Köp ingen pirat­elektronik, du blir garanterat gruvligt besviken.
  En populär butik för fuskkläder där man hävdar att priserna "är prutade och klara", vilket i stort sett stämmer, är Sharon Lisa, även kallad SAS-shopen (2:a våningen, butik nr 209). I Mrs King (2:a våningen, butik nr 183) är man specialiserade på piratkopior av Mulberry. Olagligt förstås.
  Hitta hit: Tiantan Dong Lu, T-bana till Tiantandongmen.

  5 Yashow Market
  Fuskkläder och billiga skivor

  Ännu en inomhusmarknad i form av ett varuhus med klädbutiker och skräddare. Här finns även billig musik och film.
  Hitta hit: Gongrentiyuchang Beilu, nära bargatan Sanlitun och City Hotel, t-bana Dongsi Shitiao.

  6 Familjens Pans gård (Pan Jia Yuan Jiu Huo Shi Chang)
  Myllrande antikvitetsmarknad

  En stor marknadsplats för antik-viteter belägen mellan moderna grå bostadshus. Här finns dels permanenta affärer, dels tillfälliga försäljare som rest in från landet och lagt upp sitt utbud på en filt på marken.
  Kulturrevolutionsaffischer, Mao­statyer, krukor, koppar­hästar, böcker, gamla husgeråd, tibetanska bönerullar … Även om du inte tänker handla är marknaden ett skönt ställe för att knalla omkring och njuta av stämningen. Extra stor utbud och mer folk på lördagar och söndagar. Kom tidigt, gärna redan vid åtta.
  Hitta hit: Ta taxi till marknaden som ligger vid Pan Jia Yuan Bridge i Chaoyang District.

  7 Wangfujing Dajie
  Megagalleria och lyxaffärer

  Gågatan som är så mycket downtown det kan bli i Peking. Här ligger stora varuhus och lyxbutiker sida vid sida med finrestauranger. I natten glimmar, blinkar och skimrar tusentals neonskyltar och lysgirlanger. Här ligger Asiens största affärsgalleria, nästan kilometer­­långa Oriental Plaza och skrytkrogarna Chrystal Jade och South Beuty. På tvärgatan Xiaochi Jie säljs grillade silkesmaskar, ormar, tusenfotingar och fåglar på spett. Samma chocka-dem-där-hemma-mat hittar du på kvällsmarknaden Dong Anmen, där du också kan få mindre uppseendeväckande grillspett gjorda på kyckling, ox- och fläskfilé och läckra kokospannkakor med glass.
  Hitta hit: T-bana till Wangfujing.

  Maoaffischer hittar du på bland Liulichang Jie och Familjen Pans gård.

  Maoaffischer hittar du på bland Liulichang Jie och Familjen Pans gård.

  Kvällsmarknaden på Dong Anmen serverar både pannkaka med glass och grillad orm.

  Kvällsmarknaden på Dong Anmen serverar både pannkaka med glass och grillad orm.

  Piratkopior är olagliga

  Det är olagligt att föra in piratkopierade märken i EU. Svenska tullen har till och med en representant i Peking som ska stävja handeln med fusk.

  Snabb tunnelbana och billig taxi i Peking

  Tunnelbanan är fantastiskt effektiv och föredömligt billig. En resa kostar 2 yuan (2,20 kr), oavsett vart du ska. De statliga taxi­bilarna är också billiga, pålitliga och kör på taxameter. Oavsett vilken adress i Peking du ska till landar notan aldrig på mer än 30–40 kr. Däremot pratar få av chaufförerna engelska. Be receptionen på hotellet skriva adressen du är på väg till, på kinesiska, på en lapp, och visa den sedan för chauffören. Se upp med privata taxibilar som kan begära vilket ockerpris som helst, och ofta också gör det.

  Matpaus på shoppingrundan

  Mycket Kina för pengarna får du på restauranggatan Donzhimenwai Dajie, som också kallas Spökgatan. De röda lyktorna hänger tätt och skapar en exotisk atmosfär. Krogar vägg i vägg. Extra populär är Hua's Courtyard Restaurant (på nr 235), ett gigantiskt ställe med flera rum, orkester som spelar klassisk kinesisk musik och en stor blank meny som är en konst- och läsupplevelse i sig.

  Och så undrar du om krukan är äkta

  Du har köpt porslin från Mingdynastin och undrar om det är äkta. Kontakta då Antik West på Södra vägen 41 i Göteborg, antikwest.se, 031-18 51 60, och prata med Björn Gremner eller någon av hans kolleger. De värderar kinesiskt porslin och antikviteter i parti och minut.

  Och så ska du släpa hem allt du köpt

  Flyger du Peking–Arlanda med Air China får du checka in 30 kilo. Har du mer betalar du extra per kilo. Avgiften brukar vara förhandlingsbar. SAS och Finnair tillåter 23 kilo incheckat bagage. Ytterligare en väska på 23 kilo kostar 50 euro hos SAS och 80 euro hos Finnair. Avgiften kan betalas både kontant och med kort vid incheckningsdisken på Beijing Airport.

  När köpbegäret är stillat

  När du inte får ner en pryl till i resväskan är det dags för att sjunka ner i en soffa och sakta sippa på en ångande cappuccino eller kall Beijing Beer. Ett guldställe är hutongerna vid Huohai-sjön (t-bana Pinganli). I samband med OS 2008 rustades området upp till ett skinande snyggt och retrotrendigt nöjesdistrikt med barer och krogar. Pekings klassiska bargata är annars Sanlitun (t-bana Agricultural Exhibition Center) där vattenhålen som ofta har popsångare eller rockband ligger vägg i vägg. När själen behöver sitt tar du en taxi till 798 Art District, en gammal fabrik i rött tegel byggd av östtyskarna, nu förvandlad till hippt konstområde med gallerier, affärer och kaféer.

  Inget krimskrams på Liulichang Jie, däremot färg, papper och kalligrafipenslar.

  Inget krimskrams på Liulichang Jie, däremot färg, papper och kalligrafipenslar.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!