Annons
Annons
Foto Karl-Johan Larsson

Foto Karl-Johan Larsson

Malaysia

Sol och bad på Langkawi i Malaysia

Langkawi är ett kontrasternas paradis där förbud möter frosseri och lummig urskog gömmer hotell i glas och betong. Malaysias taxfreeö överraskar och förnöjer.

Text: • 2013-12-17 Uppdaterad 2021-06-23

Kvinnan i burka och jag utbyter en blick när den kinesiska pojken på föräldrarnas inrådan kissar i vatteninstallationen på lyxhotellet. Jag sitter i utomhusloungen på vårt lyxiga hotell på Langkawi, Malaysia. Loungen omgärdas av en vatteninstallation, ett en decimeter grunt, omsorgsfullt designat betongdike som inramas av exotiska växter och blommor. Jag har precis tänt en cigarett och tar en klunk av mitt kalla vita vin. Kvinnan i burka konverserar med sin väninna iförd hijab, huvudsjal, men med blottat ansikte, när de passerar mig och min i deras värld otänkbara fikastund. Strax bortom oss utspelar sig scenen med den kinesiska pojken. Langkawi är en populär semesterö för rika muslimer, särskilt från Förenade Arabemiraten och för den välbeställda övre medel­klassen i Kina. Och för bleka svenska turister i de flesta samhällsklasser då. Så medan de kinesiska föräldrarna hindrar sonen från att kissa på en vacker blomsterrabatt, så pekar de uppmanande mot vattenkontsverket. Tre kulturer möts och eftersom jag inte har tänkt att stifta någon närmare bekantskap med vattnet som roterar runt, runt i sitt kretslopp så känns stunden lite smått magisk.

Langkawi är en mycket välutvecklad, om än inte särskilt stor ö. Här finns resorter i glas och modernt snitt, här finns biltrafik, gallerior och ordning och reda på restaurangerna. Och trafikljus, fast det har man bara haft sedan 1998 och det är fortfarande problem med att få dem att synka sina färger med bilflödet.
I många fall orsakar rödljusen mer förstoppning på gatorna än innan, säger Vjay, vår guide. Idag finns tolv nyckfulla trafikljus på ön.

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Kapten Ian kan sina malaysiska öar.

Langkawi består egentligen av 99 tropiska öar (plus fem till som bara sticker upp över vattenytan vid lågvatten), men det är huvudön Pulau Langkawi som man tänker på när man pratar om semesterparadiset. Ordet “Langkawi” betyder “rödbrun örn” på malaysiska och i hamnen ligger Eagle Square, eller Dataran Lang, som är öns stoltaste landmärke med en gigantisk konstgjord staty av en örn som huvudattraktion. När vi anländer för att beundra mästerverket är örnen nymålad i bjärta kulörer och känns nästan som att den hade platsat bättre på Disney World än här bland de lummiga bergen. Men det är ju en smaksak. Stor och stolt är den i vilket fall.

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Katamaranes jacuzzi – bästa platsen ombord är utanför båten.

Huvudstaden Kuah ser ärligt talat inte mycket ut för världen. Här finns några slitna gator med butiker i varierande skick. Döm däremot inte butiken efter målarfärgen, här finns faktiskt en hel del klipp att göra. Langkawi är en taxfreezon sedan 1986 vilket gör att du kan göra riktiga shoppingkap, särskilt om du är ute efter tobak eller choklad. Även malaysiska medborgare från fastlandet reser hit för att handla, framförallt skattefria bilar är populära varor. Och köksattiraljer, vilket förklarar det omotiverat stora antalet butiker med kastruller och porslin. Nej, Langkawis charm består inte i dess huvudstad, utan i den magnifika naturen, de lummiga bergen som ser ut att vara täckta med gigantiska broccolihuvuden och de långa, vita stränderna.
De flesta turister hamnar längs med stranden Pantai Chenang. Här ligger det mesta av öns hålligång i form av restauranger, butiker, tingeltangelshopping, massageställen, barer, hotell, vandrarhem, vattenaktiviteter och annan kommers som dyker upp i turismens kölvatten. Det känns som om man har försökt att gissa vad turisterna vill ha när man har byggt upp sina restauranger och butiker, snarare än att man har byggt på inhemska traditioner och kunskaper. Jag har till en början lite svårt att sätta fingret på vad den inhemska charmen består i.

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
En klyschigt perfekt solnedgång sänker sig över Pantai Chenang.

Oriental Village är en liten nöjespark full med souvenirbutiker, outlets och restauranger som ska spegla de olika asiatiska kulturerna. I dammen simmar karpar och över vattnet sträcker sig broar i olika stilar typiska för Malaysia och grannländerna. I ärlighetens namn är detta en ren turistfälla. Här finns inte mycket som ger en genuin känsla av kultur, men parken har en riktigt bra funktion och sevärdhet: Langkawi Cable Car, som är en kabinbana upp till berget Mount Mac Chinchangs näst högst topp. Turen upp i kabinen tar 20 minuter och är inte något för den höjdrädde, men om du har nerverna med dig så är detta en smart start på resan. När vi svävar upp i kabinen ser man vattenfall bryta fram mellan bergen som är klädda med bulliga träd. Väl uppe är utsikten och överblicken över ön oslagbar. En klar dag kan du se Thailand i norr och Indonesien i sydväst. Langkawis öar sticker upp som toppiga kullar ur havet och plötsligt framstår inte huvudön som särskilt stor längre. Ön lämpar sig perfekt för att hyra en bil eller motorcykel och ge sig ut på egen upptäcktsfärd. Var noga med att du hyr av en licenserad uthyrare när det gäller bilen. Beträffande motorcykel så finns det inga försäkringar, så är det en öfärd på två hjul som gäller så är det på egen risk. Taxi har fasta priser på olika sträckor. Två tredjedelar av ön består av orörd regnskog och tropisk växtlighet, vilket blir uppenbart från utsiktsplatsens topp.

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Testa lokala smaker!

Vi bor på Meritus Pelangi Beach Resort & Spa på stranden Pantai Chenang. De olika byggnaderna som är spridda över resortens stora område går i gammal kolonialstil med mörkt trä och snidade balkonger. Hotelldirektören berÙ?ttar att de håller på och moderniserar byggnaderna. Turisterna vill ha modernare byggen, med minimalistisk stil och raka linjer. Synd. På kvällen äter vi middag på stranden vid ett uppdukat bord där stolarna körts ner i sanden och med en magisk utsikt över när solen går ner i havet. Blå timmen, mellan solnedgång och mörker, som fotografer älskar så mycket för dess vackra ljus, är över och himlen går från rosaorange till mörklila och slutligen till stjärnklart svart. I de öppna köken vid strandrestaurangen fräser färska skaldjur och fiskar i pannorna. Vinden är stilla och luften är varm.

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Missa inte att ta en båtutflykt till några av Langkawis 99 öar.

Dagen därpå ska vi bege oss till öns mangrove­träsk. Vjay har under morgonen pratat om “joppa” hit och “joppa” dit och det är först när vi anländer till mangroveträsket och ser skylten till entrÙ�n som jag inser vad det är han pratat om: Geopark. Joppa, alltså. Geopark är en benämning för skyddade naturområden som tagits upp på Unescos listor. Det är i mangroven som alla fiskar och djur förökar sig och häckar, en således dum idé att utrota dessa. Vi slår oss ner i en liten motorbåt som tar oss runt på mangroveträskets kanaler. En av attraktionerna på turen är den gamla stalaktitgrottan som är hem till en stor koloni fladdermöss. Redan långt utanför grottans mynning känner vi lukten av fladdermusbajs. Inne i grottan finns flera tusen år gamla stalaktiter och stalagmiter och längs väggarna kan man se märken efter hur havsytan har sjunkit. Fladdermössen hänger som små svarta knyten i taket och gör inte mycket väsen av sig.
– Känner ni att det inte finns några mygg här? Fladdermössen äter runt 1 200 insekter per natt. Dessutom gillar inte mygg saltvatten, säger Vjay.

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
På Västliga Pantai Chenang går solen ner i havet.

Förutom den fascinerande växtligheten finns här även prov på Langkawis liv under vattenytan. Vi stannar till vid en liten byggnad på en brygga och kliver av. På en liten handskriven skylt står det att det vankas “fish show” varje dag. Jag ser framför mig fiskar i clownkostymer som rider på små sjöhästar och hoppar synkroniserat genom brinnande ringar. Dumt av mig. Fiskarna förvaras i ganska små nätinhägnade bassänger i floden och vi får små matbitar att kasta till dem – det är det som är sjÙ?lva showen. Meterstora monster kastar sig upp mot ytan för att fånga. Jag påpekar att deras bassänger verkar väldigt små för så stora djur. Vjay funderar en stund.
– Man måste offra några för att få uppmärksamhet kring de som fortfarande finns kvar där ute.

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Det smaragdgröna havet gömmer många fina fiskar.

Efter att vi har klappat och matat stingrockor med minibläckfiskar hoppar vi åter ner i vår båt. Stora bruna örnar svävar liksom på beställning över våra huvuden. Nationalfågeln har visat sig.
På eftermiddagen bestämmer vi oss för att testa vattenskoter. Mörka moln tornar upp sig vid horisonten och den tilltagande vinden kommer med löften om regn. Jag har fått höra att monsunskurarna här startar med en varnande vind. Då har man fem minuter på att packa ihop och ta sig under ett tak. Äsch, tänker vi. Vi ska ju ändå bli blöta under vattenskoteråkandet, så vad gör det om det regnar? Himlen tömmer från en sekund till den andra som utlovat himlens innehåll över oss, men vi beger oss ändå ut. Vinden hjälper vågorna upp till höga berg och djupa dalar och vi studsar tjutande runt på det vilda underlaget. Regnet tilltar och det börjar bli svårt att hålla ögonen öppna när de hårda regndropparna piskar som spikar i ansiktet. Havet känns med ens som en varm bassäng i kontrast till det kalla regnet. Det är en mäktig upplevelse, men jag skulle ändå rekommendera en tur i solsken istället.

När vi är klara hukar vi ett tag under uthyrningsfirmans skjulstak. Jag byter om till torra kläder, vilket ska visa sig vara en fåfäng manöver. När tålamodet med monsunskuren tar slut bestämmer jag mig för att springa längs med stranden tillbaka till hotellet. Jag älgar iväg med kamera och handväska inrullad i en handduk. Efter halva sträckan ser jag en sådan där himmelsängsliknande solstol för kära smekmånadspar. Jag kastar mig in för att hämta andan i skydd från ösregnet och skrämmer slag på en kille som slagit bo här före mig. Jag flämtar en stund, säger “hej” på svenska, och springer vidare.
De plötsliga regnfallen pågår året om på Langkawi och det är tack vare det tropiska klimatet som ön är så vacker och lummig. Under monsuntiden är skurarna något fler och massiva, men det är verkligen ingenting som bör avskräcka någon för att besöka ön under dessa månader. Lika snabbt som regnet dragit in försvinner det och plötsligt är himlen klarblå och solen steker huden som om ingenting har hänt.

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Babylon Bar är en favorit hos både invånarna och besökarna.

Nästa morgon beger vi oss ut på en båttur i övärlden. Vi färdas i en katamaran och kaptenen Ian pekar på ett grovmaskigt nät som släpar i vattnet bakom båten och säger: Jacuzzi!
Vi lägger oss i “jacuzzin” och det gäller att hålla i sig ordentligt i båtens kölvatten. Färden omgärdas av de pampiga paradisöarna. Målet för vår färd är ön Island of the Pregnant Maiden, som från håll ser ut just som en gravid kvinna liggandes på rygg. Mitt på ön finns Langkawis största sötvattensjö, Lake of the Pregnant Maiden, den gravida jungfruns sjö, som enligt en sägen har magiska egenskaper. Legenden säger att en överjordisk prinsessa kom ner från himlen och gifte sig med en jordisk prins. Men liksom i alla sägner om när gudarna beblandar sig med människor­na går det illa och prinsessans förstfödda dör strax efter födseln. Hon begraver barnet i sjön och välsignar vattnet så att alla barnlösa kvinnor som badar i sjön själva ska bli gravida. Därefter återvänder hon till himlen. Legenden har slagit rot och än idag kommer barnlösa par till sjön för att testa dess magiska krafter och nog finns en del historier om par som vittnar om att de mirakulöst fått barn nio månader efter doppet. Några garantier lämnas däremot inte.
Oavsett anledning så är en båttur i dessa smaragdgröna vatten något jag starkt vill rekommendera. Om du bara ska göra en enda utflykt under din semester, så är det denna.  

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Meritus Pelangi Beach Resort & Spa.

Att äta och dricka gott är enkelt på Langkawi. Här samsas många olika kök och det är inget problem att variera födan. Även maten i gatustånden håller hög nivå. Malaysia är ett muslimskt land, men på Langkawi är man liberalare än på många andra områden i Malaysia. Här finns många barer och alkohol serveras i så gott som alla restauranger. Många av de muslimska invånarna dricker också alkohol och går på fest. Men det gillas inte av alla. Under vårt besök på ön genomfördes flera räder på nattklubbar och barer för att sätta dit malaysiska muslimer som brutit mot alkoholförbudet. På fem minuter töms stället när någon har larmat om razzia och de flesta hinner springa och gömma sig i skogen. Att åka fast är ödesdigert. Det räcker med att ha ett muslimklingande namn eller utseende. Som turist har du egentligen ingenting att oroa dig för, men visst känns det trist. Belackarna har däremot inte lyckats kväsa invånarna och på barerna längs stranden är stämningen god och ölen kall.

Vad är då själva charmen och essensen av Langkawi? Jag tror det är den fina mixen. TvÙ� tredjedelar lummig natur, en nypa kaotisk infrastruktur, en stor dos modern komfort, en del god mat, en rejäl skopa vita sandstränder och en smak av genuin gästfrihet som genomsyrar hela ön. Kaptenen Ian sammanfattar öns anda.
– Vi bryr oss inte om pengar här. Vi är nöjda så länge vi mår bra.

Läs även: Kambodja – Cykla genom Angkor Wat

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Klicka på bilden för att se en större karta.

SNABBFAKTA
Invånare: ca 65 000.
Bästa tid: mest regn faller apr–maj samt okt–dec. Något torrare jan–apr.
Yta: 478 km2 (ca en tredjedel av Öland).
Språk: bahasa malay, även engelska och kinesiska.
Tidsskillnad: + 7 tim.
Landsnummer: +6049.
Valuta: ringgit, MYR.

MISSA INTE
Att ta en heldagstur till öarna kring ön och sötvattensjön med namnet Den gravida jungfruns sjö. Magnifik natur och turkost vatten.

MISSA GÄRNA
Oriental Village. Ett slags konstgjort mini­­nöjesfält med olika asiatiska byggnader för shopping och restauranger. Men det känns bara plastigt och saknar charm.

Guide till Langkawi

RESA TILL LANGKAWI

Flyg: Reguljärt via Bangkok, Singapore eller Kuala Lumpur. Air Asia och Malaysian Airlines är några operatörer som flyger till Langkawi via någon av dessa destinationer. Apollo är enda svenska paketreseföretaget som har direktflyg till Langkawi.  Ving harpaketresor till Langkawi, men inte med direktflyg.
Båt: går från Kuala Perlis eller Kuala Kedah på fastlandet, och ön Penang. Det går också färjor dagligen från Koh Lipe under högsäsongen och från Satun i södra Thailand. Färjorna anländer till Kuah, som är den största staden. Flygplatsen ligger på västkusten, nära några av de största badorterna.

RESA RUNT PÅ LANGKAWI

Det bästa sättet att upptäcka och ta sig runt Langkawi är med hyrbil eller motorcykel.
Att hyra ett fordon för en dag är relativt billigt, men tänk på att det är vänstertrafik och att vissa kör som krattor. Var noga med att försäkring ingår. Taxi är också ett alternativ, men betydligt dyrare. Många resebyråer arrangerar också turer runt Langkawi, eller ut bland de kringliggande öarna med båt.

BOENDE PÅ LANGKAWI

Vårt val: Meritus Pelangi Beach Resort & Spa ligger på stranden Pantai Chenang och är ett stort utspritt komplex med de flesta bekvämlig­heter man kan önska, oavsett om man är på smekmånad eller reser med barn. Nära till allt. Dubbelrum från 1 250 kr/natten. meritushotels.com.

Casa del Mar är ett boutiqehotell som också ligger längs med Pantai Chenang. Här finns bara 32 rum och är alltså ett något intimare boende. Dubbel­rum från 2 165 kr/natten. casadelmar-langkawi.com.

Tanjung Rhu Resort ligger avskilt vid Tanjung Beach och passar den som vill komma bort från allt, njuta av absolut avskildhet i lyxig omgivning. Dubbelrum från 3 220 kr/natten. tanjungrhu.com.my.

AB Motel är ett bra alternativ för backpackern eller för dig som reser med begränsad budget. Här kan du övernatta från 190 kr och ändå få ett rum med luftkonditionering nära stranden Pantai Chenang. Dubbel­rum från 140 kr/natten. abmotel.weebly.com.

ÄTA PÅ LANGKAWI

De bästa restaurangerna på ön ligger längs med Pantai Chenang, i huvudstaden Kuah eller på de olika hotellen. På Langkawi finns många olika kök och eftersom turismen är så etablerad kan du förutom de tre inhemska köken – malaj, kinesiskt och indiskt – hitta mexikanska restauranger, hamburgerhak och givetvis thaimat.

NATTLIV PÅ LANGKAWI

Det finns två nattklubbar på Langkawi, den ena är Sun Bar – som ska uttalas Samba om man vill ge ske av att ha koll – och den andra är Eagle Rock som har livemusik. Längs med Pantai Chenang ligger några strandbarer varav Bar Babylon är en favorit bland invånarna och där det bjuds på eldshower och ett blandat klientel.

 

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Eldig stämning på Babylon Bar.

3 Utflyktsmål värda att upptäcka

1. Kilim Geoforest Park är Langkawis första geopark, ett skyddat område på 100 kvadratmeter med frodigt mangroveträsk, vita stränder och blå laguner. Ta en guidad tur på mangroveträskets kanaler och besök fladdermusgrottan och se naturens viktiga ekosystem på nära håll.

2. Langkawi Cable Car är en kabinbana upp till öns näst högsta bergstopp och är ett bra sätt att i början på resan få en god överblick över ön och dess sockertoppar till berg. På en klar dag kan man se Thailand i norr och Indonesien i sydväst. Kabinbanan är belägen i Oriental Village.

3. Langkawi Seven Wells Waterfall. Detta är Malaysias högsta – 66,92 meter – konstgjorda vattenfall och dess största fördel är att det flödar över en 50 meter lång vägtunnel, en annorlunda biltunnelupplevelse minst sagt.

Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Färskare fisk är svårt att få.
Sol och bad på Langkawi i Malaysia
Från kabinbanans topp kan du se hela Langkawi.

Missa inte!


Text: • 2013-12-17
MalaysiaRestipsLangkawi

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top