• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Europas bästa outlets

  Här shoppar du till reapriser. Vagabond listar 10 stopp värda en omväg.

  Europas bästa outlets

  Fenomenet outlet startades i USA på 1930-talet och var från början ett sätt för fabrikerna att göra sig av med skadat gods och överlager, som de lät sina anställda köpa till låg kostnad.
  Med tiden fick även icke-anställda tillgång till de billiga utförsäljningarna och outlet-butiken var född. Dessa låg från början i anslutning till fabriken eller lagret.
  Fram till 1970-talet var den främsta anledningen att göra sig av med överblivna varor, men 1974 öppnade Vanity Fair den första fristående ouletten med flera olika butiker i Reading, Pennsylvania.
  Konceptet blev succé och därefter exploderade fenomenet över hela USA. En gemensam nämnare för de flesta outletcenter är att de ligger en bit ut på landsbygden – sällan eller aldrig centralt beläget i en stad.
  Europas första outlet var Cheshire Oaks Designer Outlet som öppnade först 1995 utanför Cheshire i Storbritannien. Sedan dess har stora outletbyar poppat upp över hela Europa där man säljer provkollektioner, andrahandssortering och sådant som har blivit över.

  1. La Roca Village
  Spanien

  Söt by om cirka 100 butiker norr om Barcelona. Missa inte att Mango och Zara har jättestora butiker på andra sidan motorvägen från själva shoppingbyn.
  • 08430 Santa Agnès de Malanyanes (La Roca del Vallès), Barcelona
  larocavillage.com


  2. Bicester Village
  – STORBRITANNIEN

  Beläget på den pittoreska lands­bygden i Oxfordshire. Här finns cirka 130 butiker i bymiljö, bland annat Anya Hindmarch, The White Company, Hugo Boss och Salvatore Ferragamo.
  • 50 Pingle Drive, Bicester, Oxfordshire
  bicestervillage.com


  3. FoxTown
  – SCHWEIZ

  Ligger i Schweiz nära den italienska gränsen, närmaste storstaden är Milano, en timme bort. Cirka 160 butiker fördelat på tre plan i ett shoppingcenter.
  • Via A Maspoli 18, Mendrisio
  foxtown.ch


  4. La Vallée Village
  Frankrike

  En lyxoutlet med 90 exklusivare märken och designers. Ligger cirka 35 minuter utanför Paris.
  • 3 Cours de la Garonne, Serris
  lavalleevillage.com


  5. Serravalle Designer Outlet
  – ITALIEN

  Italiens första och största outlet ligger utanför Milano och har över 300 märken. Här är det verkligen en god idé att ladda ner en butikskarta i förväg och planera din shoppingrunda.
  • Via della Moda 1, Serravalle Scrivia
  mcarthurglen.com/it/serravalle-designer-outlet/en


  6. Berlin Designer Outlet
  – TYSKLAND

  Här finns cirka 100 märken fördelade på 80 butiker. Räkna med en halvtimmes färd från Berlin.
  • Alter Spandauer Weg 1, Wustermark
  designer-outlet-berlin.com


  7. Kildare Village
  – IRLAND

  Irlands bästa outletby ligger cirka en timmes färd från Dublin och har runt 60 märken, bland annat  DKNY, Juicy Couture, Brooks Brothers och Hugo Boss.
  • Nurney Road, Kildare Town, County Kildare
  kildarevillage.com


  8. Maasmechelen Village
  – BELGIEN

  Runt 100 outletbutiker med inriktning på lyxigare märken. Är belägen i ett vackert om­råde inom en timmes bilkörning från Bryssel, Antwerpen, Düsseldorf, Köln och Maastricht.
  • Zetellaan 100, Maasmechelen
  maasmechelenvillage.com


  9. Designer Outlet Roermond
  – NEDERLÄNDERNA

  Över 150 butiker hittar du här, med märken som Prada, Armani, Burberry, Moncler, Nike, Adidas, Guess och Desigual.
  • Stadsweide 2, Roermond
  mcarthurglen.com/nl/designer-outlet-roermond/en


  10. Ringsted Outlet
  – DANMARK

  Danmarks enda outletby har "bara" cirka 30 butiker, men här finns många utländska märken. Framförallt är det de danska märkena som är extra spännande att fynda. Beläget cirka en timme från Köpenhamn.  
  • Klosterparks Allé 1, Ringsted
  ringstedoutlet.dk

  5 vanliga outletmisstag
  – och hur du undviker dem

  1. Skadat gods. Se upp för små defekter, tokiga sömmar, fläckar eller andra skador på plaggen. Det kan vara just därför som plagget hamnat här och är orsaken till att det är så billigt.

  2. Daterad kollektion. Om du är en känslig fashionista så bör du vara medveten om att det (nästan alltid) är förra årets kollektioner som de stora designhusen säljer på outlet. Det är hela poängen. De vill rensa citybutikerna på de dyra adresserna på gamla paltor och göra plats för årets kollektioner. För den som inte bryr sig om årgången – gratulerar!

  3. Bli inte en shopaholic. Shoppinghysteri är smittsamt så försök att behärska dig även om det är billigt. Om du inte skulle titta åt en grön-orange zebramönstrad kappa normalt sett så kommer du förmodligen inte att tycka om den när du kommer hem – trots att det var 70 procents rea.

  4. Håll dig borta. Undvik helger och storhelger om du inte älskar att trängas och slåss om fynd och parkeringsplatser med andra entusiastiska skattjägare.

  5. Kartlägg din shopping. Gå in på outlettens hemsida och skriv ut en karta över centret så har du snabb och effektiv översikt och kan planera din shoppingtid. Det är inte kul att upptäcka att favoritbutiken visst fanns bakom hörnet när du lämnar för dagen.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!