• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens bästa valsafaris

  Redo att möta några av havets bjässar? Här är några av världens bästa platser för valskådning.

  Världens bästa valsafaris
  En av de tusentals vitvalar som samlas för att leka i norra Kanada varje år. Foto Nansen Weber © Arctic Watch WIlderness Lodge

  Somerset Island, Kanada

  Tvåtusen vitvalar

  Under fyra veckor varje år får Somerset Island i norra Kanada besök av omkring 2 000 vitvalar. Företaget Arctic Watch arran-gerar program för nyfikna val­skådare. Ett bra tillfälle för dig som mår illa av att vara ute till havs. Här kan man nämligen se valarna från strandkanten, de brukar plaska och leka bara några meter bort. För att få se vitvalarna ska man åka någon gång från tidigt i juli till tidigt i augusti.
  arcticwatch.ca/whale-watching

  Vesterålen, Norge

  Dykande kaskeloter

  Arctic Whale Tours ligger i den lilla fiskebyn Sto i ögruppen Vesterålen strax norr om Lofoten. Den vanligaste valen som man, med lite tur, kan få se är kaskelot. Eller i alla fall kaske­lotens rygg som guppar på vatten­ytan, men det blir extra spännande när den ska dyka, då den enorma stjärtfenan visar sig. Kaskeloten kan dyka ner till 1 200 meters djup. Säsongen för valsafari pågår från början av maj till september.
  arcticwhaletours.com/safari

  Azorerna, Portugal

  Ubåt eller blåval?

  De som har sett en blåval under vattenytan liknar den vid en jätte­lik ubåt. Vem skulle inte bli nervös av att ha en sådan jätte under sin lilla eka? Men som tur är erbjuder researrangören Cwazores stabila båtar på sina turer. Deras valsafari utgår från ön Pico i ögruppen Azorerna mitt i Atlanten. Deras program
  i mars fokuserar på blåval men det finns även chans att se andra valar. Valsafari arrangeras från mars till oktober.
  cwazores.com

  Hervey Bay, Australien

  Sjungande knölval

  Knölvalen är känd för sina långa och varierade "sånger". Vill man se mer av dessa sångfåglar ska man åka till staden Hervey Bay i Queensland. Det som gör Hervey Bay värt ett besök är att valarna inte bara passerar förbi under sin migration utan även stannar för att leka. Hervey Bay Whale Watch har specialiserat sig på valsafari sedan 1987. Säsongen pågår från augusti till slutet av oktober.
  herveybaywhalewatch.com.au

  Baja, Mexiko

  Vänliga gråvalar

  Från december till april dyker tusentals gråvalar upp utanför halvön Baja California i nordvästra Mexiko. Dessa bjässar vandrar varje år i flera månader längs den nordamerikanska västkusten. Från Arktis till vinterns kalvningsområden i lagunerna i Baja. Researrangören Kuyima ligger i San Ignacio och anordnar under januari till april speciella valturer under gråvalens kalvningstid i Baja.
  På plats finns stugor att hyra om man ska stanna några dagar.
  kuyima.com

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!