Annons
Annons
Kvällen är fortfarande ung på Reka. Snart dansar folk på borden.

Kvällen är fortfarande ung på Reka. Snart dansar folk på borden.

Restips

19 saker du inte får missa i Belgrad

Mat och dryck är snudd på religion i Serbiens huvudstad. Här är våra bästa tips för en njutbar helg i Belgrad!

Text: • 2014-04-29 Uppdaterad 2021-06-23

Fakta Belgrad

Land: Serbien. Invånare: 1,2 miljoner. Valuta: dinar, RSD. Tidsskillnad: ingen. Landsnummer: +381. Eluttag: 220 v, som i Sverige. Ta sig dit: AirSerbia och WizzAir flyger direkt till Belgrads flygplats Belgrade Nikola Tesla Airport som ligger 12 km väster om centrum. Guiden uppdaterades senast i oktober 2015. 

Läs även28 tips för en lyckad weekend i Belgrad 

1. Saran 
Traditionell fiskrestaurang

Traditionell fiskrestaurang med utsikt över Donau. Servicen är stabil och kvaliteten konsekvent hög. Priserna är något högre än medel, men ändå långt under svenska restaurangpriser. De har ofta levande musik, vilket brukar få bra fart på gästerna. Se till att boka i god tid, det är ofta fullt.
• Kej Oslobodjenja 53, Zemun, saran.co.rs

2. Depo 23
Trendsäkert crossoverkök

Ta en taxi till den här urläckra restaurangen som ligger en liten bit från centrum. Depo 23 har utmärkt sig bland Belgrads restauranger med sitt cross-overkök och inredning som för tankarna till New York. Restaurangen fungerar även som galleri och trots den minimalistiska inredningen så gör den lilla ytan att det är mysigt och fullt av själ. Personalen är trevlig och kocken suverän.
• Zahumska 23, depo23.com

19 saker du inte får missa i Belgrad
På Depo 23 experimenterar man lyckosamt med traditionella serbiska smaker och moderna internationella influenser.

3. Mala fabrika ukusa
Närproducerat och fräscht

Mala fabrika ukusa betyder ungefär “den lilla smakfabriken” och här startar du dagen med en traditionell serbisk frukost i en skön och avslappnad atmo-sfär. Alla råvarorna är givetvis närproducerade och fulla med smak. Sitt helst utomhus på den trevliga terrassen om vädret tillåter.
• Nebojsina 49a, malafabrikaukusa.com

4. Supermarket
Designshopping, restaurang och bar

Belgrads hetaste designbutik heter Supermarket och är egentligen bra mycket mer än en butik. Här finns även en restaurang med samma namn, som håller öppet hela dagen och baren erbjuder häng till efter midnatt. Butiken är öppen lika sent som restaurangen och det är inte ovanligt att vissa besökare kommer hem med särskilt intressanta inköp efter en helkväll i baren. Vi föreslår förmiddagsshopping för säkerhets skull.
• Visnjiceva 10, supermarket.rs

19 saker du inte får missa i Belgrad
Supermarket är designbutik, restaurang och bar i ett.

5. Reka
Middag med dans vid borden

Samla dina krafter – du kommer att behöva dem – och ta en taxi till Zemun. Här, sida vid sida med många andra restauranger, ligger kultförklarade Reka. Inredningen är färgglad, servitörerna bär traditionella kläder, maten håller hög standard, men framförallt är det stämningen som gör Reka så beryktad. Varje kväll spelar ett liveband och det är regel att matgästerna ställer sig upp och dansar vid borden. Många världskändisar har ätit och dansat här. Boka bord i god tid.
• Kej Oslobodjenja 73b, reka.co.rs

6. Restoran Kovac
Familjevänlig restaurang

Traditionella, lokala smaker i en rustik och mysig miljö. Den här restaurangen är för många ett måste vid varje besök i staden och har även många stammisar bland Belgradborna. Perfekt för stora familjesällskap. Trevlig personal, rikliga portioner och prisvärda rätter.
• Bulevar Oslobodjenja 221, restorankovac.com

7. Djordje
Genuina smaker i elegant miljö

Ropa in en taxi – det är billigt – och ta dig en bit utanför cent-rum för en magisk lunch med traditionella smaker från olika regioner runt om i Serbien.
Re­staurangen Djordje kommer du aldrig att hitta om du inte vet att den finns och allt är av högsta klass – servicen, maten, vinerna, lokalen och totalupp­levelsen. Vi skulle kunna återvända till Belgrad enbart för att äta här igen.
• Moravska 10, restorandjordje.rs

19 saker du inte får missa i Belgrad
Serbiska smaker på Djordje.

8. Restoran Caruso
Ät med unik utsikt

Carusos charm ligger knappast i inredningen. Den här restaurangen andas 1980-tal, men faktum är att den har ett trumfkort på hand – utsikten från terrassen. Restaurangen ligger högst upp i ett åttavåningshus och för att ta sig dit måste du färdas i ganska suspekt hiss, men det får det vara värt. Det finns inte jättemånga bord på utomhusterrassen, så se till att boka i förväg. Härifrån har du nämligen en utmärkt utsikt över stadens centrum, ner mot den nya bron Most na Adi, över båda floderna Donau och Sava och hela vägen till Zemun på andra sidan vattnet. Köket serverar medelhavsmat.
• Terazije 23, restorancaruso.com

9.?
Belgrads äldsta krog

Frågetecknet, ?, är Belgrads äldsta krog med nästan 200 år på nacken. ? byggdes 1823 och fick sitt namn efter en konflikt med kyrkan tvärs över gatan, den ortodoxa katedralen St Michael. Tavernan ville döpa om sig till Kod Saborne crkve, vilket betyder “Vid katedralen”, men kyrkan blev så förskräckt över detta att krogägaren fick sätta ut en skylt med ett frågetecken tills namnstriden skulle blåsa över. Tecknet blev så uppskattat och populärt att det aldrig byttes ut. Tavernan är välkänd och det kommer många turister hit, men lyckas ändå behålla sin charm.
• Kralja Petra 6

19 saker du inte får missa i Belgrad
? är Belgrads äldsta krog.

10. Rakija Bar
Välsorterad rakijabar

Rakija Bar är en av Belgrads mest omskrivna barer och serverar 130 olika typer av rakija, den lokala spritsorten som tillverkas på destillat av frukt, ofta plommon. Alla rakijasorter har olika arom, styrka och terapeutiska egenskaper och serveras med en mängd olika snacks. Det här är ett idealiskt ställe att stanna till på för en aperitif innan middagen, men risken finns att du snabbt glömmer dina ursprungliga planer för kvällen.
• Dobracina 5, rakiabar.com

11. Freestyler
Nattklubb med puls

Om det är något som det finns gott om i Belgrad så är det nattklubbar och barer att festa loss på. Längs med strandbankarna ligger pråmar och båtar på rad och vartenda flytetyg är en bar eller nattklubb. Testa dig fram eller satsa på ett säkert kort. Freestyler är – sitt nittiotals­klingande namn till trots – ett trendigt ställe med ett snyggt klientel. En sak är säker – du kan inte klä upp dig för mycket om du går hit. Tjejerna är piffade till tänderna. Det är även de gogo-dansare som åmar loss på små landgångar ovanför dansgolvet, ett inslag som kan få den konservativa att sätta i halsen.  
• Brodarska bb freestyler.rs

19 saker du inte får missa i Belgrad
Skaka rumpa halva natten på Freestyler.

12. Mali Princ
Belgrads bästa glass

Mali Princ betyder “den lille prinsen” och nog mår man som en prins efter ett besök på den här glassbaren. Smakerna är många och det enda problemet är att välja. Förutom glass finns här tårtor och andra bakverk. Mali Princ finns på två adresser i Belgrad.

• Nikole Spasića 2 och Palmoticeva 27, maliprinc.com

13. Mysigaste gatan
Skadarlija

Den här söta kullerstensgatan är Belgrads bohemiska centrum och en gata med en mycket säregen stil och känsla. Kullerstensgatan är kantad av restauranger och barer och här är det ständigt liv och rÙ?relse på ett puttinuttigt vis.

19 saker du inte får missa i Belgrad
Missa inte söta kullerstensgatan Skadarlija, som sjuder av bohemiskt umgänge över åldersgränserna.

14. Przionica
Kaffe för den kräsna

Kaffet är lika heligt för serberna som rakijan. En äkta serb har tillbringat åtskilliga timmar av sitt liv över en kaffe i goda vänners lag, diskuterande världens väl och ve. Ta en rykande färsk kopp java på detta snygga mikro­kaffebryggeri. Här tar man kaffetillverkning på stort allvar och även om du själv inte gör det, så lär du njuta av den gemytliga interiören.
• Dobracina 59b facebook.com/pages/Pržionica

15. Republica Bar
Läcker loungebar

En riktig hit! Republica Bar ligger halvt om halvt insprängd i bergväggen nedanför fortet och är inte ett ställe man hittar eller passerar om man inte är på väg just hit. Baren öppnade i befintlig regi för några år sedan och är en av stadens snyggaste. Hela fronten är öppen mot gatan och planlösningen är som en enorm etagevåning. I taket hänger fågelburar och i glasen flödar champagnen. Passar dock kanske främst för en yngre klientel. Öppet till 04.00.
• Pariska 1a facebook.com/pages/Republika-Bar-Club

19 saker du inte får missa i Belgrad
Delar av Vagabonds redaktion testar utbudet på Republica.

16. Vino i tako to
Vinbutik med bra utbud

Vinbutiker och vinotek finns det gott om i Belgrad, men det här är en liten favorit. Den här lilla butiken har trevlig och hjälpsam personal och ett bra utbud av viner. Sikta inte på att handla ditt souvenirvin på Belgrads flygplats innan du flyger hem. Utbudet är mycket bättre inne i staden och priserna likaså.
• Njegoševa 40 vinoitakoto.com/o-nama/

17. Grönsaks­marknaden i Zemun
Handla rätt råvaror

Belgradborna är gammaldags och medvetna när det kommer till sina råvaror. Man handlar fortfarande sina grönsaker, kött­bitar och andra livsmedel på marknader där lokala producenter bjuder ut sina varor. Passa på att besöka Zemuns grönsaksmarknad och se hur husmödrar och restaurangchefer klämmer, väljer och prutar på tomater, rödlökar och äggplantor. Ta en taxi och fråga efter “green market”.
• Glavna, Zemun

19 saker du inte får missa i Belgrad
Närodlat på grönsaksmarknaden.

18. Dorian Gray
Modernt & internationellt

Priserna ligger i toppskiktet av vad du får betala i Belgrad, men restaurangen är också i en klass för sig. På menyn finns rätter från hela världen och samtliga är komponerade med en kärleksfull tvist. Lämna plats för dessert!
• Kralja Petra 87-89, doriangray.rs

19. Utflyktstips!
Ada Ciganlija

Belgrad är en av Europas grönaste huvudstäder och en riktig oas är området kring sjön Savsko jezero. Här samlas Belgrad­borna för att bada, sola, slappa, strosa, dricka vin och äta mat. Sjön är kantad av en strandpromenad full av re­stauranger och uteserveringar.

19 saker du inte får missa i Belgrad
Gör en utflykt till Ada Ciganlija och bada, sola, promenera och ät gott längs strandpromenaden.

Text: • 2014-04-29
RestipsSerbienBelgrad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top