• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Englands vackraste trädgårdar

  Södra England är ett paradis för trädgårdsälskare. Ann Larås är känd som trädgårdsbloggaren som arrangerar egna gröna resor. Här är hennes engelska favoriter.

  Englands vackraste trädgårdar
  Great Dixter har glimten i ögat.

  Ann Larås, trädgårdsskribent.
  skrivit: böckerna Italienska trädgårdar och
  Engelska trädgårdar. aktuell med: Arrangör
  av trädgårdsresor, tradgardsturisten.se.

  1 Northiam, East Sussex
  Great Dixter

  Christopher Lloyd som skapade trädgården vid Great Dixter hade humor. Det är tydligt
  vid entrén till det charmiga 1400-talshuset som både är snett och vint. Trädgården är känd genom Lloyds ironiska och humoristiska krönikor i trädgårdstidningar. Överallt i denna blomrika värld reser sig klippta figurer av buxbom och idegran formade som tuppar, koppar, koner och andra geometriska figurer.  
  Webbadress: greatdixter.co.uk

  2 Gloucestershire

  Hidcote Manor

  Lawrence Johnston var en hängiven växtsamlare med känsla för trädgårdsdesign. Han ägnade sitt liv åt att skapa trädgårdskonst på ett berg i norra Cotswolds. För att skydda trädgården mot vindarna planterade han tusentals häckplantor och skapade olika rum. Innanför häckarna står växter från hela världen. Hidcote är en av de mest uppskattade trädgårdarna i England.
  Webbadress: nationaltrust.org.uk/hidcote

  Trädgårdskonst i Hidcote Manor.

  Trädgårdskonst i Hidcote Manor.

  3 Cornwall
  Eden project

  Som såpbubblor ligger två jättelika växthus insprängda i ett schakt från en före detta kritgruva. Tim Smit är en tidigare musikproducent och PR-geni som slog sig ner i Cornwall i slutet av 1990-talet med en vision att skapa något gott till eftervärlden. Vandra i medelhavsklimat, i regnskog, bland exotiska miljöer och växter. Platsen är en symbol för kretslopp och ekologi.
  Webbadress: edenproject.com

  4 Devon
  The Garden House

  Trädgården skapades efter andra världskriget av växtsamlaren Lionel Fortescue. Här växer ängsblommor på stora fält med utsikt över dalen. Den del som kallas den Sydafrikanska trädgården kan beskrivas som en målning av Claude Monet. Vallmo växer i olika färger och blandas med dekorativa gräs och vippor. I maj blommar ­azaleor och rhododendron vid den japanska bron. En av höjdpunkterna är den mur­omgärdade trädgården.
  Webbadress: thegardenhouse.org.uk

  Färgstarkt i The Garden House.

  Färgstarkt i The Garden House.

  5 Wiltshire
  Stourhead

  Kliv rakt in i Jane Austens miljöer. Jag tycker den här trädgården är det allra finaste exemplet på engelsk landskaps­arkitektur. Det magiska landskapet som designades av Henry Hoare II och stod klart 1780 ändrar sig från den ena delen till den andra, vilket gör en promenad till en förtrollande upplevelse. På våren växer det stora fält av vårlökar och påskliljor i skogspartierna. Att gå runt sjön tar minst en timme, bra promenadskor krävs.
  Webbadress: nationaltrust.org.uk/stourhead

  Du som läste det här kanske också är intresserad av:

  10 bästa slotten i Storbritannien

  5 brittiska småöar

  Guide, rundresa med bil i Skottland

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!