• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En perfekt dag i indiska Jaipur

  Indiska Jaipur är en planlagd 1700-talsstad i ljusröd sandsten. Full av turister, försäljare, färger, dofter och ett angenämt kaos.

  En perfekt dag i indiska Jaipur

  24-timmars guide till Jaipur

  07.00 Vindarnas palats

  Ta en mopedriksha till Hawa Mahal, Vindarnas palats, byggnaden som blivit stadens symbol. Ett femvåningshus byggt 1799 i röd sandsten, precis som resten av gamla stan. I fönstergluggarna satt kvinnorna i maharajans hov och betraktade stadslivets bök och stök nere på gatan, utan att själva bli sedda.

  07.30 Elefantridning

  Fortsätt till Amber Fort, ett borg- och palatskomplex dramatiskt beläget på en bergkam en mil utanför stan. Åsynen av de massiva murarna får mig att associera till Sagan om ringen, Narnia och andra gamla sagor om mäktiga kungar i exotiska palats. Rid elefant från parkeringen till entrén (ca 120 kr) och strosa runt i alla sagors förebild.

  Rid elefant upp till Amber Fort. Närmare en statistroll i en magisk och exotisk saga kommer du aldrig.

  Rid elefant upp till Amber Fort. Närmare en statistroll i en magisk och exotisk saga kommer du aldrig.

  11.00 Blocktryck och batik

  I närheten av Amber Fort ligger Anokhi Museum of Handprinting (anokhi.com/museum), där du kan se på hur man trycker textilier med traditionella indiska metoder. Anokhi är en kedja av affärer över hela Indien för kläder framställda med traditionella metoder men med en kombination av folklore och modern design.

  13.00 Mat och indiskt vin

  Koppla av med indisk mat, både vegetariska klassiker och grillade kyckling- och lammrätter, och ett glas indiskt vitt vin (Sula Sauvignon Blanc) i Copper Chimneys i Maya Mansion. Lokalerna är på samma gång kitschiga och chica, som om de försökte vara trendiga och sam­tidigt efterlikna överdådet i stadens palats.

  14.00 Maharajahistoria

  City Palace är ett av Indiens bäst be­varade maharajapalats, byggt med en blandning av indisk (rajput), muslimsk (mogul) och europeisk (renässans) arkitektur. Det var hit kungafamiljen flyttade när man tröttnade på Amberpalatset. I museishoppen visar stans bästa hantverkare hur man tillverkar allt från silversmide till miniatyrmålningar.

  15.30 1700-tals­observatorium

  Jantar Mantar är namnet på det stora utomhusobservatoriet som maharaja Jai Singh II byggde 1727–34 för att kunna bestämma tiden, höjden över havet och planeternas och stjärnornas position. Boka in dig på den halvtimmeslånga guidade promenaden – annars fattar du inte vad du ser.

  17.00 Tid för shopping

  Strosa runt i Kishanpol Bazaar (för kläder, dukar, sängöverkast, örngott) och Nehru Bazaar (för skor, parfym, väldoftande oljor m m) och njut av vimlet, kakafonin, dofterna och färgerna. Argumentera, pruta, låtsas bli förnärmad, skratta, skaka hand och ge dig hän.

  20.00 Tandoorikungen

  Moti Mahal är inget mindre än Old Delhi­-krogen som var först med att färga kycklingen i röd marinad och grilla den i traditionell lerugn från Punjab (tandoori). Simsalabim! Tandoorikycklingen var född. Idag har krogen filialer över hela landet, bland annat på M I Road i Jaipur.

  Tillagad på restaurangen som uppfann rätten.

  Tillagad på restaurangen som uppfann rätten.

  22.00 Yoghurtläskande

  Avsluta inte kvällen med en drink, utan med en lassi, en traditionell indisk yoghurtshake. Lassiwalla kallas stället, men Shop 312, står det på skylten på M I Road där de serverar krämiga, gräddiga lassis med olika läckra smaker (mango, äpple, saffran) i hembrända små lerkrukor.

  Missa inte!

  Ayurvedisk massage är skönt efter en het och hetsig dag i vimlet. Kerala Ayurveda Centre på F-34 Jamnalal Bajaj Marg/Azad Marg (keralaayurvedakendra.com) har öppet varje dag 8.00–20.30.

  Missa gärna!

  Att bli lurad. Gå inte på förslagen från män på gatan om att köpa ädelstenar, sälja dem i Sverige och därmed göra ett kap. Det är bluff.

  Jaipur på DVD.

  Ett lyckopiller i vintermörkret är brittiska filmen The Best Exotic Marigold Hotel om ett gäng brittiska seniorer som flyttar till myllrande Jaipur.

  Du som läste det här kanske också är intresserad av:

  Vegetarisk matfrossa i Jaipur

  Resepodd: Indien

  Tio vanliga frågor om Indien

  Andamanerna - de okända paradisöarna i Indien

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!