Annons
Annons
Sol och bad är inom räckhåll i Europa även i oktober och november.

Sol och bad är inom räckhåll i Europa även i oktober och november.

Restips

Vi listar höstens bästa resmål för en solsemester

Än så länge finns sommaren inom räckhåll i Europa. Kläm ut det sista av solkrämen och res till sydliga byar, myllrande städer och undangömda stränder. Vagabond har kartlagt sex varma höstresmål.

Text: Helle Kikerpuu • 2014-10-02 Uppdaterad 2014-10-02

– 6 heta platser i oktober och november

1. Teneriffa

Flygtid: ca 8 timmar.  

Oktober

Medeltemp dag: 24 grader
Soltimmar/dag: 7
Vattentemp: 23 grader

November

Medeltemperatur dag: 21 grader
Soltimmar/dag: 6
Vattentemp: 22 grader

Vill man resa till sol och bad, men inte missa stadens myller och puls är Teneriffa ett utmärkt val. I huvudstaden Santa Cruz får man inte missa marknaden Mercado de Nuestra Señora de Africa med charkuterier, ostar och frukter. För att inte nämna fiskdiskarna med diverse olika sorters fisk och skaldjur. En sväng genom de gamla gatorna och torgen i grannstaden La Laguna bjuder på kultur och historik som Santa Cruz har svårt att leverera.

Det finns mer än bara sol och bad på Teneriffa. San Marco är en liten by väl värd ett besök. Här finns finfina restauranger och kaféer, flera av dem med underbar nyfångad fisk. Stranden ligger mitt i den lilla byn och längst inne i en halvcirkelformad bukt.

Besök den slumrande vulkanen Teide. Ta linbanan till toppen och promenera några höjdmeter för att till sist njuta av den fina utsikten. Du ser hela ön och dessutom grannöarna La Gomera, Gran Canaria och El Hierro.

 

2. Lanzarote

Flygtid: ca 7 timmar.  

Oktober

Medeltemp dag: 25 grader
Soltimmar/dag: 7
Vattentemp: 22 grader

November

Medeltemperatur dag: 23 grader
Soltimmar/dag: 7
Vattentemp: 21 grader

Lanzarote har det torraste klimatet av Kanarieöarna. Playa Blanca är en bra utgångspunkt för att både sola, bada och åka på utflykter. Badorten var från början en fiskeby och har genom åren lyckats behålla mycket av sin karaktär. Härifrån är det nära till det stora nationalparksområdet Papagayo och Timanfaya, men för att komma till hjärtat av nationalparken måste man betala inträde. Det absolut bästa sättet att annars ta sig runt på ön är med hyrbil, vilket kan hyras såväl på flygplatsen som inne i turistorterna.

Om man tröttnar på Playa Blanca kan man bege sig norr om flygplatsen till den lilla staden Teguise och stranden Costa Teguise. Staden grundades år 1414 och fungerade som huvudstad innan den ersattes av Arrecife. Förbered dig på stadens sömniga charm som bryts på söndagarna då hela staden beger sig till en mercadillo (marknad).

 

3. Cypern

Flygtid: ca 4 timmar.  

Oktober

Medeltemp dag: 25 grader
Soltimmar/dag: 8
Vattentemp: 24 grader

November

Medeltemperatur dag: 21 grader
Soltimmar/dag: 7
Vattentemp: 22 grader

På västra sidan av Cypern ligger Pafos. Staden är inte är lika exploaterad som de kända turistorterna Ayi Napa och Fig Tree Bay och ramas vackert in av bergssluttningarna och havet. Hela Pafos finns med på Unescos världsarvslista. Här finns bland annat de underjordiska kungagravarna och ruiner av det romerska guvernörspalatset. Nära hamnen finns de berömda mosaikerna som upptäcktes på 60-talet och som visar scener ur den grekiska mytologin.

Kusten består till en stor del av kalkstensklippor, men i utkanten av Pafos finns några mindre sandstränder. Centralt vid strandpromenaden i Pafos ligger ett enklare klippbad, Banja.

Pafos är en perfekt utgångspunkt för att upptäcka andra platser på den västra sidan av ön, såsom Troodosbergen och natursköna Akamashalvön.

 

4. Kap Verde

Flygtid: ca 7,5 timmar.  

Oktober

Medeltemp dag: 28 grader
Soltimmar/dag: 8
Vattentemp: 27 grader

November

Medeltemperatur dag: 27 grader
Soltimmar/dag: 8
Vattentemp: 26 grader

Sal är Kap Verdes populäraste turistort på ön Santa Maria. Ögruppen, som ligger spridda utanför Afrikas västkust, har ett idealiskt semesterklimat. Det är varmare här än på Kanarieöarna och det är en kortare flygtur än till Thailand. Hit reser man för det totala lugnet, bad och vattensporter. På ön lockar vanlig surfing, men även kite- och vindsurfing (utrustning finns att hyra). Vill man festa, shoppa eller trivs bäst i storstadsmyller är Kap Verde helt fel resmål, men för den som vill ladda batterierna eller surfa är det helt rätt.

Då det inte finns mycket shopping och det mesta importeras är priserna höga. Packa därför med solkräm och toalettartiklar hemifrån eftersom turistprylar kostar skjortan.

Känner man för lite utflykter kan manbesöka en av de andra öarna som exempelvis Boavista, Fogo, Santiago eller Brava.

 

5. Marocko – Agadir

Flygtid: ca 7 timmar.  

Oktober

Medeltemp dag: 25 grader
Soltimmar/dag: 8
Vattentemp: 20 grader

November

Medeltemperatur dag: 23 grader
Soltimmar/dag: 7
Vattentemp: 19 grader

Agadir är ett populärt resmål i Marocko, näst efter Marrakech. Och det är egentligen rätt självklart, Agadir är enormt sol- och badvänligt och stranden är den största turistmagneten. En nio kilometer lång, upp till flera hundra meter bred sandstrand längst bukten vid Agadir. Man kan hyra surfbrädor och annan utrustning på plats och arrangörer lockar med vattensportslektioner av olika slag.

Vill man uppleva marockansk kultur gör man det bäst utanför Agadir Beach. Om man vill åka på utflykter finns det finfina stränder norr om staden, som Essaouira och Oualidia.

Efter jordbävningen 1960 och återuppbyggnaden blev Agadir en mycket modern stad med fokus på turismen. En utflykt med övernattning i staden Tafraoute är om något en chans att se och uppleva Marockos riktiga kultur bakom turistridån.

 

6. Bahrain

Flygtid: ca 9 timmar.  

Oktober

Medeltemp dag: 34 grader
Soltimmar/dag: 10
Vattentemp: 31 grader

November

Medeltemperatur dag: 28 grader
Soltimmar/dag: 9
Vattentemp: 27 grader

Bahrain och huvudstaden Manama, ligger i Persiska viken mellan Saudiarabien och Qatar. Det är ett hett turistmål för både solsökande européer och weekendresenärer från grannländerna. Många Saudier reser hit för det liberala Bahrain och för kvinnor är resmålet än mer populärt eftersom de inte begränsas av lika strikta religiösa lagar.

Bahrain är känt för den kulinariska upplevelsen. I stadsdelen Adlya i Manama finns det fullt av bra restauranger. Passa på att prova lokala delikatesser som lamm med färska dadlar, nötter och yoghurtdressing. Coco’s är restaurangen som alla känner till och älskar, men de tar inte emot några reservationer och väntetiden kan vara lång. Qal’at al-Bahrain är en historisk del med många arkeologiska fynd. Platsen var centrum för den forntida Dilmun civilisationen och har ruiner och spår av en förlorad civilisation med anor från 2 300 f Kr.

Ungefär 20 minuter utanför Manama ligger den lilla ön Al Dar Island med vackra stränder och glasklart vatten. De flesta av Bahrains stränder är inte lämpliga för bad och är ofta nerskräpade, men Al Dar är populärt bland både lokalbefolkning och turister. Risken för proppfulla stränder är dock liten eftersom det finns strikta gränserna för antalet besökare per dag.

Fotnot: Källa för temperaturer och soltimmar: mittresvader.se.

Du som läste det här kanske också är intresserad av:

Väderguide – här skiner solen under höstlovet

Höstlovet nästan fullbokat

Redaktionen listar bästa weekendstäderna


Text: Helle Kikerpuu • 2014-10-02
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top