Annons
Annons
Annapurnas massiv nås enkelt med helikopter.

Annapurnas massiv nås enkelt med helikopter.

Restips

Världens mäktigaste berg

Johan »Jossi« Lindblom hjälper folk att uppfylla sina drömmar. I jobbet som bergsguide är helikopterturer och puderåkning vardag. Här bjuder han på sina favoriter bland världens bergstoppar.

Text: • 2014-12-11 Uppdaterad 2021-06-23

1 Annapurna, Nepal – Imponerande toppar

Annapurna är en av de 14 bergstoppar i världen som är över 8 000 meter över havet. Det tar cirka tre veckor att gå runt hela Annapurnamassivet, men man kan även göra en sju­dagarsvandring upp till Annapurna base camp på ­södra sidan av berget. Här finns ­Anna­purna sanctuary – ett ­makalöst fint område där jag själv har åkt mycket skidor.

Världens mäktigaste berg
Annapurna, Nepal

2 Antarktiska halvön – Sydliga äventyr

Numera finns det ett flertal arrangörer som ordnar kryss­­ningar till Antarktiska halvön med inriktning skidbestigning. Drake Passage räknas som världens tuffaste farvatten och tar drygt två dygn att korsa med båt från världens syd­­­­­­­ligaste stad Ushuaia, Chile. Halvön utgör ett perfekt fjordliknande landskap för skidåkning och alpinklättring.

Världens mäktigaste berg
Antarktiska halvön

3 Mont Blanc-massivet, Frankrike – Högst i Västeuropa

Det är från Chamonix man utgår när man bestiger Väst­europas högsta berg, Mont Blanc. Möjligheterna är oändliga och en livstid är tyvärr inte i närheten att räcka till för att utforska alla de fina klättringarna. Det som är bra med Chamonix är att det finns äventyr för alla, oavsett teknisk och fysisk nivå.

Världens mäktigaste berg
Mont Blanc-massivet, Frankrike

4 Kamtjatka, Ryssland – Vulkaner som underlag

Hit återkommer jag varje vår för att guida helikopterskidåkning. Kamtjatka är ett av jordens mest vulkantäta områden. ­Vulkanernas sluttningar är ­perfekta för skidåkning, med stor fallhöjd och relativt “lavin­säker” utformning. Det finns oändligt många orörda bergstoppar och är nästan en obeskrivlig vildmarksupplevelse. Om man inte åker skidor kan man vandra, jaga eller fiska.

Världens mäktigaste berg
Från vulkanen Viluchinsky, Kamtjatka,
har man en vidunderlig utsikt.

5 Lofoten, Norge – Sagan om ringen-känsla

När den amerikanska klättraren Ed Webster gjorde den första klätterguideboken över Lofoten gav han den namnet Climbing in the magic islands och jag tror alla som varit där förstår vad han menar. Mängder av oklättrade väggar för den som gillar det. Men även fantastiska vandringar i olika svårighetsgrader.

Världens mäktigaste berg
Norge har orörd vildmark i världsklass.

Text: • 2014-12-11
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top