• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 okända mikrostater

  Världen består av 246 länder om vi räknar icke erkända nationer och självstyrande territorier. En faslig massa länder att hålla reda på. Här är fem av de minst kända.

  5 okända mikrostater
  Pyttenationen Kiribati stoltserar med världens största korallö.

  1  NAURU - Fågelbajslandet

  Presidenten heter Baron Waqa, landet består av en enda atoll i Stilla havet och nationen byggde sin rikedom av fosfatexport tack vare den goda förekomsten av fågelbajs. Efter att fosfatfyndigheten sinat – hur kan det ta slut på fågelbajs? – är landets enda exportvara kokosnötter. Fram­tiden för de 13 300 invånarna ser allt annat än ljus ut eftersom stigande havsnivåer riskerar att dränka det lilla landet. Inte hört talas om Nauru förut? Res innan det är för sent.

  2 KOMORERNA - Fyra öar, tre språk

  Madagaskar har du koll på, eller hur? Och Moçambique? Men vad finns i havet där ­emellan? Svar: ett land med tre språk – komoriska, franska, ­arabiska – och cirka 800 000 ­invånare vars nation nästan ingen känner till. Komorerna består av öarna Grande Comore, Mohéli, Anjouan och Mayotte, även om den sistnämnda tillhör Frankrike. Medelåldern är inte ens 19 år, analfabetismen är utbredd och jorderosion ett stort miljöproblem. Det dröjer innan det blir direktcharter hit.

  N'Gouja Beach, Mayotte.

  3 KIRIBATI - Landet mitt i

  Någonsin undrat varför den ­internationella datumlinjen gör en rejäl utbuktning mitt i Stilla havet? Förklaringen stavas ­Kiribati. 1995 flyttades datumlinjen så att alla invånare i landet skulle få ha samma dag – samtidigt. Atollerna sitter dess­utom grensle på ekvatorn; vissa tillhör norra halvklotet, andra det södra. Några planer på att flytta ekvatorn för Kiribatis skull finns inte. Landets största atoll heter Kiritimati och var testplats för kärnvapen på 1960-talet.

  4 DOMINICA - Okända Karibien

  Vadå, klart jag känner till Dominikanska republiken? Kul för dig, men Samväldet Dominica är något helt annat. Landet guppar i karibiska havet mellan Martinique och Guadeloupe och blev en självständig nation från Storbritannien 1978, även om Dominica fortfarande är en del av det brittiska samväldet. Bananer är en stor exportvara från ett land som ofta drabbas hårt av orkaner. Dominica är en av de fattigaste nationerna i ­Karibien. Satsning på turism ska, hoppas man, lyfta landet.

  Emerald pools på lummiga Dominica.

  5 ÖSTTIMOR - Nykomling i Asien

  Vi tror säkert att du hört talas om Östtimor, men kanske har du inte riktigt koll på att det är ett eget land? För så är det, sedan självständigheten från ­Indonesien i maj 2002, vilket gör landet till ett av världens nyaste. Östtimor ligger i Sydostasien, svenskarnas favorithörn av planeten, och lockar med såväl behagliga temperaturer som bra dykning och religionsfrihet, men utbredd fattigdom och eftersatt infrastruktur gör att det lär dröja innan vi reser hit istället för till Thailand.

  Läs också:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!