• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 somriga tips till Berlin

  Berlin är staden som ständigt förnyar sig och lyckas behålla trendstämpeln år efter år. En weekend här blir aldrig tråkig. Här är våra bästa sommartips.

  10 somriga tips till Berlin

  Text: Stina Nilsson . Foto: Pernilla Sjöholm. 

  1. Kastanienallee

  Fashionabel gata

  Kastanienallee i forna Östberlin kallas skämtsamt för casting alle, på grund av sitt trendiga klientel. Ett efter ett har de förfallna husen rustats upp till lyxfastigheter. Husockupanterna på nr 86 tänker dock inte lämna i första taget. Trappuppgången är täckt av graffiti och många kända gatukonstnärer har lämnat sitt avtryck här. Husföreningen K86 driver även second­handbutik och kollektivkafé. I grannhuset ligger den lilla butiken Luxus International med unika inredningsprylar och mode från små Berlinbaserade designers.
  Snabbmatsstället W-Imbiss på nr 49 har en originell ekologisk fusionmeny. Testa gärna de kryddstarka naanpizzorna. Den giftigt gröna spirulinadrinken apple high ger en nyttig energikick.

  Kastanienallee är en kilometerlång gata i Prenzlauer Berg/Mitte. Ta tunnelbana till Rosenthaler Platz eller Eberswalder Strasse. W-Imbiss har öppet 12–24. Luxus International mån–lör 11–20, sön 13–19.

  Kastanienallee som löper mellan Prenzlauer Berg och Mitte har många bra modebutiker.

  Kastanienallee som löper mellan Prenzlauer Berg och Mitte har många bra modebutiker.

  2. Almodóvar Hotel

  Ekovänligt boende

  Det coola ekohotellet Almodóvar har snabbt blivit en favorit bland medvetna Berlinbesökare. Inredningen är mer organisk än andra designhotell. Stora limegröna bambuplantor och möbler i varmbrunt rosenträ bidrar till att skapa en ombonad känsla. Miljötanken genomsyrar hela verksamheten. På Bistro Bardot, hotellets restaurang, är allt vegetariskt, ekologiskt och tokfräscht. Testa raw food-pastan med zucchini eller vegetariska tapas. På takvåningen finns ett ekologiskt spa med ­terrass och utsikt över staden. Vill du slå på stort kan du boka en privat svit med bastu, pris: från cirka 1 800 kronor per person. Läget i trevliga Friedrichshain utgör en bra utgångspunkt för både shopping och uteliv. Hyr en cykel och trampa dig fram som en äkta berlinare.

  Boxhagener Strasse 83, almodovarhotel.de/en.
  Pris för ett dubbelrum: från 700 kr. Hit tar man sig enklast med spårvagnslinjen M13 eller taxi.

  3. Solar

  Drink med ­panoramavy

  Nära ruinerna av den gamla järnvägsstationen Anhalter ligger takbaren Solar. Din första tanke är kanske att du har gått fel. Den anonyma entrén hittar du på en innergård några meter från gatan. Ring på dörren för att bli insläppt. Efter en svindlande resa med glashissen upp till 17:e våningen leder spiraltrappan dig upp till baren. Väldiga manetformade neonlampor lyser upp i mörkret och videokonst visas på väggarna ackompanjerat av housemusik. Drinkarna är bara godkända, men ­utsikten är en av Berlins absolut bästa med panoramavy över staden. Många kända landmärken syns från ovan och i fjärran snurrar tv-tornet vid Alexanderplatz.

  Stresemannstrasse 76solarberlin.com.
  Öppet sön–tor 18–22, fre–lör 18–04.

  4. Tempelhofer Freiheit

  Grönskande flygfält

  Området Tempelhofer Freiheit på 300 hektar är både stans nyaste och största park. I bakgrunden tornar ett enormt klassicistiskt komplex som tidigare var Berlin-Tempelhofs flygplats, en av Västberlins viktigaste länkar till omvärlden. Det sista flyget lyfte i oktober 2008. På sommarhalvåret är de vidsträckta fälten en självklar mötesplats. I gräset sitter familjer och kompisgäng med picknickkorgar. Med hjälp av sportdrakar tar sig kitelandboardåkarna fram på landningsbanorna. Draken ger dem extra fart när brädan glider över de streckade linjerna på den krackelerade asfalten. Andra banor är reserverade för cyklister, inlinesåkare och joggare.
  Känner du inte för att sporta finns mindre konditionskrävande alternativ, hyr en Segway eller kolla in pionjärprojekten med konstutställningar och kolonilotter.

  Beläget söder om Berlins centrum, t-bana: Tempelhof. Säsongsbestämda öppettider, generellt från soluppgång till solnedgång.

  5. Prinzessinnengärten

  Urban stadsodling

  Prinzessinnengärten är en grön oas i stadsdjungeln, omringad av pastellfärgade sekelskifteshus. Platsen var praktiskt taget en soptipp fram till 2009 då föreningen Nomadisch Grün startade projektet med stadsodling. Här finns också kafé, work­shops och försäljning av egenproducerade produkter. Den prunkande grönskan som inramar trädgården är mer vild än tam. All bebyggelse känns pittoreskt hemsnickrad. Slitna men charmiga skjul med gardiner av säckväv. Grödorna växer i gamla drickabackar, i ett hörn står ett torn av trasiga cyklar.
  – Vi anordnar många aktiviteter för barn, säger Sina ­Schneider. Hon läser till landskapsarkitekt och är en av trädgårdens många volontärer. Idag ska hon lära tjugo nyfikna förskolebarn allt om kompostering.
  Urbant, ekologiskt och kollektivt – Berlin i ett nötskal.

  Prinzenstrasse 35–38, Kreuzberg. T-banestationen Moritzplatz ligger alldeles bredvid. Öppet efter säsong.

  6. Boxhagener Platz

  Brokig loppmarknad

  Det är förmodligen ingen slump att de flesta loppmarknader i Berlin hålls på just söndagar. Precis som i andra europeiska städer bommas det mesta igen på vilodagen. Den största och mest välkända flohmarkt hålls i Mauerpark i Prenzlauer Berg. På Boxhagener Platz i Friedrichshain är utbudet likartat, men till något lägre priser. En brokig mix av DDR-prylar, gamla möbler, vinylplattor, udda konst och retrokläder. De bästa köpen görs tidigt på dagen. På eftermiddagen vimlar marknaden av folk och det kan vara svårframkomligt. Blir du hungrig under fyndjakten befinner du dig på helt rätt plats. Området har många kaféer och restauranger. Vöner serverar en utsökt vegankebab på Boxhagener Strasse 56.

  Boxhagener Platz, Friedrichshain.
  En kort promenad från t-banestationen på Samariterstrasse. Sön 10–18.

  7 . Prater Garten

  Populär ölträdgård

  Prater Garten är den bästa och mest kända ölträdgården i Berlin. Uteserveringen i äldre stil är överraskande vacker. ­Väldiga kastanjeträd silar ljuset över de gula picknickborden. Kom hit en solig eftermiddag, beställ en hembryggd Prater pils och lyssna till alla olika språk som bildar ett gemytligt sorl. Stället är en favorit hos både tyskar och turister. Innan du glider vidare till någon av de många nattklubbarna i området får du inte missa att föreviga ögonblicket i en fotoautomat. En analog version av Instagram som är ett måste en utekväll i Berlin. Många gör det till en sport att försöka få in så många personer som möjligt i den lilla kuren. För 2 euro får du fyra bilder i färg eller svartvitt.

  Kastanienallee 7–9, Prenzlauer Berg.
  Öppet dagligen från kl 12, april–september.

  Läs: Berlinbloggarens 33 favoritbarer

  8. Stasimuseet

  Känn dig övervakad

  De stora betongbyggnaderna i typisk öststatsstil huserade ­tidigare Stasi, ministeriet för statssäkerhet och symbolen för det östtyska övervakningssamhället. Idag finns här ett museum som håller historien vid liv. Trots att Stasi fanns kvar tills murens fall 1989 är inredningen som en tidskapsel från 1960-talet. Den ökända chefen Erich Mielkes kontor är väl­bevarat. På det ljusbruna skrivbordet står en telefon i bakelit som tidigare hade direktkontakt med Moskva. Ett rum är fyllt av de mest egendomliga och kreativa dolda kamerorna, som hämtade ur en klassisk spionfilm. En liten kamera är insydd i en slips, en annan i en fågelholk och en tredje i en termos.
  – Och idag låter vi oss frivilligt övervakas på sociala medier, säger museets danske guide menande.

  Ruschestrasse 103, Lichtenberg.
  En kort promenad från t-banestationen Magdalenenstrasse. Öppet vardagar 10–18
  och helger 12–18. Inträde: ca 45 kr.

  9. Hackesche Höfe

  Kultur och kommers

  De åtta innergårdarna på Hackesche Höfe har en omväxlande blandning av kultur och kommers. På den första innergården "Hof 1" ligger Chamäleon Theater som sägs ha stans bästa varietéteater. Den nya generationens artister bjuder här på ­rafflande föreställningar som förenar modern teknik och ­akrobatik. Här finns också barer, restauranger, butiker och en biograf. Jugendhusen är designade av August Endell och på kvällen är fasaden vackert upplyst. På "Hof 2" finns galleriet Lumas där du kan köpa signerad fotokonst med priser från 100 euro. Utställningarna är sevärda och både välkända och nyetablerade fotografer finns representerade. De två första ­innergårdarna är de största, de övriga är mindre och inhyser främst originella små butiker och gallerier.

  Rosenthaler Strasse 40–41, Mitte.
  Ta t-bana till Weinmeisterstrasse eller spårvagn till Hackescher Markt.

  10. Long March Canteen

  Kinakäk i Kreuzberg

  Köket är placerat mitt i lokalen och i de heta ångorna tillreder kocken läckra kinesiska lyxdumplings. Inredningen kombinerar nostalgisk kommunistkonst och street art – ett inte fullt så sällsynt tema i Berlin.
  Long March Canteen har snabbt blivit ett populärt tillhåll för Kreuzbergs hippa befolkning, med andra ord: boka bord. Varje rätt kostar runt 50 kronor. Lite dyrare i jämförelse med många andra ställen i Berlin, men ändå prisvärt. De flesta sällskap delar på ett gäng små rätter från dim sum-menyn. Mest udda rätt: manetcarpaccio med äpple och koriander. Måltiden avslutas bäst med mäktiga men delikata tang bao – klotrunda chokladdumplings med krämig vaniljsås och kanel.

  Wrangelstrasse 20, longmarchcanteen.com.
  Öppet 18–24.

  Missa inte:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!