Annons
Annons
Knäck koder i Winnipeg eller drick en surtå-cocktail i Dawson City? Foto: Thinkstock.

Knäck koder i Winnipeg eller drick en surtå-cocktail i Dawson City? Foto: Thinkstock.

Kanada

5 udda upplevelser i Kanada

Kanada – landet lagom på andra sidan Atlanten? Absolut inte! Förutom fantastiska städer och underbar natur bjuder landet på en rad udda upplevelser som antingen kommer trigga igång din reslust eller få dig att rysa av obehag.

Text: Johanna Jackson • 2015-05-23 Uppdaterad 2021-06-23

1. Iskall spa-upplevelse

Att någon frivilligt skulle vilja utsätta sig för brännande kalla grader på –110 Celsius kan vara svårt att förstå. (Ja, det ska stå minus hundratio grader Celsius.) Men det är just vad besökarna på Sparkling Hill Resort i Vernon utanför British Columbia väljer att göra – i alla fall om de bokar kryoterapibehandlingen.

Behandlingen fungerar på följande vis: under tre minuter går du runt i anläggningens kallbastu som har tre rum, det första på milda minus 15 grader, det andra som har den den frostiga temperaturen på minus 60 grader och det tredje rummet som har ett slag-i-ansiktet-temperatur på minus 110. Varför? Det ska tydligen ha fantastiska skönhets- och hälsoeffekter. 

5 udda upplevelser i Kanada
Ett par minusgrader kan vara bra för kropp och själ. Foto: Sparkling Hill.

2. Gulla med ormar 

Är du intresserad av reptiler eller bara vill se en häftig uppvisning av vad naturen kan åstadkomma ska du bege dig till Narcisse Snake Den i Manitoba. Här finns nämligen världens största bestånd av strumpbandsnokar, och under sommaren och våren ringlar hundratusentals ormar upp från sina hålor för att delta i en storskalig parningsfest som får marken att täckas av ett virrvarr av svarta slingrande ormkroppar.

Denna slingrande händelse lockar tusentals åskådare varje år. Inget med den för ormfobi dock!

5 udda upplevelser i Kanada
Ormar i hög! Foto: Travel Manitoba.

3. Drick en tå-cocktail 

Du kanske har hört om sprit med konserverade reptiler eller skorpioner i, men har du någonsin hört talats om sprit med människodelar i? Tro det eller ej men huvudingrediensen i signaturdrinken på hotellbaren på Downtown Hotel i Dawson City är en inlagd tå.

Traditionen började 1973 efter att en frostbiten tå som blivit preserverad i alkohol hittades i en gammal stuga och upptäckaren till fyndet började servera tån tillsammans med champagne. Tyvärr blev den första tån sväljd av misstag 1980 men efter dess har minst åtta andra tår blivit donerade till baren. Numera kan du dricka den speciella cocktailen med vilken sprit som helst, men det finns en grundregel för att din bedrift ska räknas som fullgod:

“You can drink it fast, you can drink it slow—but the lips have gotta touch the toe.”

5 udda upplevelser i Kanada
Får det lov att va en tå(r)? Foto: Jimmy Emmersson / Flickr.

4. Knäck koder i Winnipeg

Att ta en tur genom stadshuset i Winnipeg är som att uppleva Da Vinci-koden på riktigt. Byggnaden, som egentligen heter Manitoba Legislative Building är en skattkista av mystiska ledtrådar och byggnadens arkitektur rymmer mängder av ockulta budskap, koder och symboler från frimurare som arbetade med uppförandet av byggnaden.

Den lokala arkeologihistorikern Frank Albo spenderade flera år med att lösa kodernas betydelse och skrev sedan bästsäljaren “The Hermetic Code”. Häng med på guidade turer genom den fascinerande byggnaden.

5 udda upplevelser i Kanada

5. Flyt på Kanadas saltvattensjö

Alla har vi hört om Döda havet mellan Israel och Jordanien men det är inte många som har kännedom om Little Manitou Lake i  Saskatchewan cirka 10 mil utanför Saskatoon. Här kan du bada i vatten som är fem gånger saltare än Atlanten och ungefär hälften så salt som Döda havet, vilket ändå är tillräckligt för att få badgästerna att guppa omkring som korkar i vattnet. Runt sjön finns även en camping, ett fågelreservat, ett spa och en golfbana. 

5 udda upplevelser i Kanada
Chilla i Kanada. Foto: Watrous-Manitou.

Text: Johanna Jackson • 2015-05-23
KanadaRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top