• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 x udda upplevelser i Kanada

  Kanada – landet lagom på andra sidan Atlanten? Absolut inte! Förutom fantastiska städer och underbar natur bjuder landet på en rad udda upplevelser som antingen kommer trigga igång din reslust eller få dig att rysa av obehag.

  5 x udda upplevelser i Kanada
  Knäck koder i Winnipeg eller drick en surtå-cocktail i Dawson City? Foto: Thinkstock.

  1. Skäm bort dig själv med en iskall spa-upplevelse

  Att någon frivilligt skulle vilja utsätta sig för brännande kalla grader på –110 Celsius kan vara svårt att förstå. (Ja, det ska stå minus hundratio grader Celsius.)Men det är just vad besökarna på Sparkling Hill Resort i Vernon utanför British Columbia väljer att göra – i alla fall om de bokar kryoterapibehandlingen.  Behandlingen fungerar på följande vis: under tre minuter går du runt i anläggningens kallbastu som har tre rum, det första på milda minus 15 grader, det andra som har den den frostiga temperaturen på minus 60 grader och det tredje rummet som har ett slag-i-ansiktet-temperatur på minus 110. Varför? Det ska tydligen ha fantastiska skönhets- och hälsoeffekter. 
  sparklinghill.com

  Foto: Sparkling Hill.

  2. Gulla med en legion av ormar 

  Är du intresserad av reptiler eller bara vill se en häftig uppvisning av vad naturen kan åstadkomma ska du bege dig till Narcisse snake den i Manitoba. Här finns nämligen världens största bestånd av strumpbandsnokar, och under sommaren och våren ringlar hundratusentals ormar upp från sina hålor för att delta i en storskalig parningsfest som får marken att täckas av ett virrvarr av svarta slingrande ormkroppar. 
  gov.mb.ca/conservation/wildlife

  Foto: Travel Manitoba.

  3. Drick en surtå-cocktail 

  Du kanske har hört om sprit med konserverade reptiler eller skorpioner i men har du någonsin hört talats om sprit med människodelar i? Tro det eller ej men huvudingrediensen i signaturdrinken på hotellbaren på Downtown Hotel i Dawson City är en inlagd tå. Traditionen började 1973 efter att en frostbiten tå som blivit preserverad i alkohol hittades i en gammal stuga och upptäckaren till fyndet började servera tån tillsammans med champagne. Tyvärr blev den första tån sväljd av misstag 1980 men efter dess har minst åtta andra tår blivit donerade till baren. Numera kan du dricka den speciella cocktailen med vilken sprit som helst, men det finns en grundregel för att din bedrift ska räknas som fullgod:

  "You can drink it fast, you can drink it slow—but the lips have gotta touch the toe."

  Foto: Jimmy Emmersson / Flickr.

  4. Knäck koder i stadshuset i Winnipeg

  Att ta en tur genom stadshuset i Winnipeg är som att uppleva Da Vinci-koden på riktigt. Byggnaden, som egentligen heter Manitoba Legislative Building är en skattkista av mystiska ledtrådar och byggnadens arkitektur rymmer mängder av ockulta budskap, koder och symboler från frimurare som arbetade med uppförandet av byggnaden. Den lokala arkeologihistorikern Frank Albo spenderade flera år med att lösa kodernas betydelse och skrev sedan bästsäljaren "The Hermetic Code". På sommaren leder han guidade turer genom den fascinerande byggnaden. 
  frankalbo.com/the_hermetic_code

  5. Koppla av i Kanadas saltvattensjö

  Alla har vi hört om Döda havet mellan Israel och Jordanien men det är inte många som har kännedom om Little Manitou Lake i  Saskatchewan cirka 10 mil utanför Saskatoon. Här kan du bada i vatten som är fem gånger saltare än Atlanten och ungefär hälften så salt som Döda havet, vilket ändå är tillräckligt för att få badgästerna att guppa omkring som korkar i vattnet. Runt sjön finns även en camping, ett fågelreservat, ett spa och en golfbana.  
  watrousmanitou.com

  Foto: Watrous-Manitou.

  Missa inte:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!