• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar: Ett dygn i leende Dublin

  Pubar och katedraler, leenden och toner av traditionell musik. Indisk mat som är helt fenomenal. Bli inte överraskad om du blir medbjuden av en nyvunnen vän för en kopp te eller en bit mat – många irländare är lika vänliga som nyfikna. Här är ett dygn i Dublin.

  24 timmar: Ett dygn i leende Dublin
  Guiness och Temple bar – två klassiska måsten i Dublin.

  08.30 Våfflor av alla dess slag

  Strunta i blodpuddingen och bönorna. Ät frukost på Lemon Creperia (60 Dawson St) som ligger ett stenkast ifrån Trinity College. Om inte våfflorna eller cappuccinon med perfekt skum lättar morgontröttheten, så gör de glada färgerna på väggarna det. 

  Byster och urgamla böcker på Trinity Colleges berömda bibliotek.

  09.30 Rundvandring 

  Börja vid Trinity College och det berömda biblioteket med Book of Kells. Gör ett stopp vid Dublins slott och fortsätt upp mot höjdpunkten på rundvandringen som är gotiska St Patricks Cathedral. Förundras av arkitekturen, kyrkan från 1100-talet är inte bara den största kyrkan på Irland – den är även en av de vackraste. 

  St Patricks Cathedral. Har ni tur prickar ni in besöket samtidigt som kören övar och den stora kyrkan fylls med sköra hymner.

  11.30 Fönstershoppa smycken

  Grafton Street är den mer exklusiva av Dublins två stora shoppinggator och det finns gott om juvelerare och klädaffärer med kända namn. När du möts av floden, håll till vänster och gå över Ha'pennys Bridge, som svämmar över av hänglås som kärlekspar har reglat fast.

  Broarnas stad. Floden Liffey rinner igenom staden och delar den vid två.

  13.00 Hälsosam snabbmat

  Tokri chaat, dosa, vada eller chole bhature? Allt på Delhi O'Delis (12 Moore St) meny är utsökt. Alla rätter är vegetariska och med ett sådan lågt pris att man kan undra om menyn är feltryckt. På andra sidan bron, undangömd på en sidogata av Henry Street ligger det indiska haket som kommer att göra dig till en stammis redan efter första tuggan. 

  Enkelt men otroligt gott på Delhi 0'Deli.

  14.00 Whiskyprovning

  Byt ut köerna och trängseln på Guinness Store House mot ett besök på Jameson destilleri, lika irländsk men mindre turistig (Bow St, Smithfield Village, Dublin 7). Den guidade turen tar dig igenom tillverkningen och historien bakom en sann irländsk stolthet – whiskyn! 

  15.00 Henry Street

  Dublins största shoppinggata. Här är priserna lägre än på Grafton Street. Shoppa loss i butiker som River Island, Pull & Bear,  Forever 21 och Penny's som är lågpriskedjan Primarks irländska varumärke. Den som inte är shoppingsugen kan ta sig till ett av alla Dublins museum där inträdet oftast är gratis.

  Ibland känns Dublin grått. Men tittar man noggrant ser man färgklickar här och där.

  9.30 Middag på Fire

  Ta spårvagnen till St Stephens Green station eller varför inte en cykeltaxi till raffinerade Fire (Dawson St, Dublin 2). Missa inte den salta karamellparfaiten med chokladtäckta päronhalvor. Restaurangen är välbesökt så kom ihåg att boka tid innan.

  Med buss och Luas (Dublins spårvägar) tar du dig lätt runt i staden.

  21.00 Traditionell dans

  I närheten av O'Connell Street finns flera pubar som erbjuder shower med traditionell dans. De flesta är gratis så länge man beställer något i baren. Drick en lagom söt Bulmers Cider och avnjut showen på Arlington Hotel (16–18 Lord Edward St).

  22.30 Temple Bar

  Det finns lite över 1 000 pubar i Dublin, och i Temple Bar ligger de vägg i vägg. Dessa urtyper av den irländska puben är låga i taket, med blyinfattade färgade glasrutor och väggarna fulla med fotografier. Två favoriter är Temple Bar Pub (48 Temple Bar) och Oliver St John Gogarty (58 Fleet St). Lyssna på traditionell musik, skåla och stampa takten till banjo, fiol och flöjt, ömsom livfullt, ömsom smärtsamt vackert i moll.

  Stilla överkroppar, höga sparkar och livliga hopp.

  Ett besök i Dublin är ofullständigt utan ett besök på puben.

  Missa inte!

  En riktig pint Guinness stout. Var noga med att inte börja dricka förrän skummet satt sig, det ska vara en tydlig linje mellan det oljiga svarta och det beiga, det hjälper dig också att inte avslöja dig själv om du är Guinness-novis.

  Missa gärna!

  Att prata om den brittiska ockupationen. De vänliga leenden som är många irländares signum riskerar då att försvinna. Såren är fortfarande alldeles för färska för många i befolkningen. 

  Läs mer: