• Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Kapstadens 4 bästa matställen

    Kapstadens smältdegel till matscen bjuder på allt från torkade boerkorvar och grillade kycklingfötter till asiatisk fine-dining. Här är fyra ställen du inte får missa i "The Mother City".

    Kapstadens 4 bästa matställen
    Gatumat, en lika självklar del av Kapstaden som Taffelberget. Foto: Anderas Karlsson.

    1. Khayelitsha

    Under apartheidtiden hänvisades svarta att bo i slumområdena långt utanför Kapstaden. 1985 hade slumförorten Khayelitsha 30 000 invånare. I dag, tjugo år efter att apartheidpolitiken upphört, har slumförorten över 400 000 invånare och det saknas vatten och avlopp. Vad som fungerar bättre är matkulturen. I korsningarna säljer kvinnor alltifrån komage och kycklingfötter till tunna, grillade ryggbiffar och fläsk med ben. Miljön är spännande och köttet är gott. Ta en taxi eller minibuss från tågstationen till Khayelitsha och sök upp Vicky´s Bed and Breakfast. Här finns det alltid någon som kan göra en matsafari med dig i kvarteren för en billig peng.
    C-685A Kiyane Street, Site C, Khayelitsha

    Kycklingfötter till salu i kåkstaden Khayelitsha. Foto Andreas Karlsson

    Kycklingfötter till salu i kåkstaden Khayelitsha. Foto Andreas Karlsson

    Boerwoer och kött på grillen i Khayelitsha. Foto Andreas Karlsson

    Boerwoer och kött på grillen i Khayelitsha. Foto Andreas Karlsson

    2. Old Biscuit Mill

    Originalet till Neighbourgoods Market i Johannesburg ligger i ett före detta kexfabrik i Kapstaden. Varje lördag dukar ett hundratal mat- och hantverksstånd upp för stadens bästa marknad. Här hittar du alltifrån torkade boerkorvar och vitlöksfrästa musslor till ekologiskt vin och hembrygd hipsteröl. Gästerna äter vid långbord och vinet är billigt. I den renoverade kexfabriken finns intressanta inredningsbutiker, mysiga vinbutiker och Sydafrikas bästa restaurang, The Test Kitchen, med en imponerande vinlista.
    theoldbiscuitmill.co.zathetestkitchen.co.za

    Foto: Andreas Karlsson.

    Europeiska smaker. Foto: Andreas Karlsson.

    Old Biscuit Mill – populär lördagsmarknad. Foto: Andreas Karlsson

    Old Biscuit Mill – populär lördagsmarknad. Foto: Andreas Karlsson.

    3. Biesmiellah

    När holländarna gjorde Kapstaden till omlastningshamn mellan kolonierna i Asien och Europa ville de inte själva laga maten och tvätta kläderna. Dutch East India Company importerade muslimska slavar från Indonesien som grundade vad som i dag anses vara ett av Sydafrikas bästa kök – Cape Malay food. Nationalrätten bobotie är ett måste. 

    Den består av en stor biff av malet kött i en sås av curry och sambal. pienang curry, som är en sötsur biffgryta med russin, nötter och basilika, är också god, men min favorit är denning vleis – en ljuvlig lammgryta med tamarind och muskot. Bäst äter du den på den enkla restaurangen Bismiellah i stadsdelen Bo Kaap, där ättlingarna till Malayfolket fortfarande bor. Ingen alkohol serveras.
    Upper Wale Street 2, Bo Kaap, biesmiellah.co.za

     

    Asiatiska smaker i BoKaap.Foto: Andreas Karlsson.

    Asiatiska smaker i BoKaap. Foto: Andreas Karlsson.

    4. Asoka

    När den livliga bargatan Long Street tar slut går den över i mer exklusiva Kloof Street. Här ligger bland annat Asoka som blivit en av Kapstadens få ställen där vit och svart överklass syns tillsammans. Menyn är asiatisk, men baren känns mer som en klassisk hotellbar där du kan få prata i fred. Deras lounge, där du sitter bland låga bord, soffor och kuddar, är väldigt inbjudande.
    Kloof Street 68, asokabar.co.za

    Stämningsfullt på Asoka. Foto: Asoka bar.

    Missa inte: 

  • Få vagabond.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!