• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 11 hösttips till New York

  New York är hetare än på länge. Nya attraktioner har öppnat, klassikerna finns kvar. Varsågod, här är våra bästa storstadstips för hösten.

  11 hösttips till New York
  380 meter höga One World Observatory är New Yorks skylines senaste tillskott. Foto: Getty Images.

  1. One World Observatory

  Högt över Downtown

  Etablerade utsiktsplatser som Empire State Building och Top of the Rock har fått en tuff konkurrent. One World Observatory blev New Yorks nya supersevärdhet när det invigdes i slutet av maj. Utsiktsvåningarna högst upp i One World Trade Center – skyskrapan som har ersatt de fallna tvillingtornen – bjuder på en riktig helhetsupplevelse.

  Från 380 meters höjd har du förstås storslagna vyer över New York, men biljetten ger dig också berättelser om männen och kvinnorna som byggde skyskrapan, hissväggar som spelar upp film över stans utveckling från 1600-talet och framåt, och digitala guider som på HD-skärmar visar information om byggnaderna du ser långt där nedanför. Att boka biljetter i förväg är klokt.
  oneworldobservatory.com, 285 Fulton Street

  2. 9/11 Memorial Museum

  Minns 11 september

  Ta en heldag på nedre Manhattan. Intill One World Trade Center finns både 9/11 Memorial Plaza, en värdig och vacker minnesplats med två marmorpooler där terrorattackernas offer fått sina namn ingraverade, och 9/11 Memorial Museum.

  9/11 Memorial Museum. Foto via NYC & Company/ Joe Woolhead.

  Minns 11 september. Foto via NYC & Company/ Joe Woolhead.

  Minnesplatsen är sedan ifjol öppen för alla, men museet som stod klart lagom till förra sommaren tar ett inträde på 24 dollar. På tisdagskvällar är det gratis entré efter 17. Gratisbiljetter släpps två veckor i förväg för köp på nätet, men har du inte förköpt finns chans att köpa på plats samma dag. Museet berättar historien om 9/11 genom foton, film och fler än 10 000 föremål från de fallna tornen. 
  911memorial.org, 200 Liberty Street

  3. Pier A 

  På Manhattans spets

  Manhattans nedre spets är ett område i förändring. Terminalen till Staten Island Ferry är skinande fräsch sedan några år tillbaka, Battery Park renoveras för fullt, och tidigare i år öppnade Pier A igen, efter årtionden av förfall.

  Med sjöläge och snygg restaurang i historisk byggnad, är Pier A en spännande nykomling på nedre Manhattan. Foto: Guillaume Gaudet.

  Med sjöläge och snygg restaurang i historisk byggnad, är Pier A en spännande nykomling på nedre Manhattan. Foto: Guillaume Gaudet.

  Från Pier A har du suverän utsikt över Frihetsgudinnan. Foto: Guillaume Gaudet.

  Från Pier A har du suverän utsikt över Frihetsgudinnan. Foto: Guillaume Gaudet.

  Den 128 år gamla träpiren är ett landmärke som bland annat använts av stadens hamnpolis. Nu har piren och dess hus renoverats för en halv miljard kronor och rymmer en läcker bar och restaurang, med sittplatser både inne och ute, och ett besökscenter. Ta något kallt här och spana på Frihetsgudinnan där ute på sin holme, Pier A har en speciellt framtagen öl från bryggeriet Brooklyn Brewery i kranarna.
  piera.com, 22 Battery Place

  4. Whitney Museum of American Art

  Modern konst i Meatpacking

  2015 är ett år av premiärer och invigningar i New York. One World Observatory må stjäla de stora rubrikerna, men det pratas mycket om Whitney Museum of American Art också. 

  Fina utsikter från Whitney Museum of American Art. Foto: Nic Lehoux.

  Fina utsikter från Whitney Museum of American Art. Foto: Nic Lehoux.

  Museet har lämnat lokalerna på Madison Avenue för en helt ny och spektakulärt ritad byggnad mellan High Line Park och Hudson River i Meatpacking District. Idén har sedan starten 1914 varit att köpa verk av amerikanska konstnärer inom ett år efter att verket skapats, men museet har också stora utrymmen utomhus där besökarna kan njuta av staden. Inträdet är 22 dollar.
  whitney.org, 99 Gansevoort Street

  5. High Line Park

  Hela vägen på höjdarpark

  När vi ändå befinner oss i närheten, kan vi passa på att berätta att omåttligt populära High Line Park äntligen är färdigbyggd. Parkens första etapp stod klar 2009 och det nyskapande konceptet med ett grönområde anlagt över gatunivån, på ett tidigare järnvägsspår, blev genast en succé.

  I slutet av förra året gick High Line i mål, när den tredje och sista etappen invigdes. I höst kan du alltså promenera hela vägen från Gansevoort Street i Meatpacking District till 34th Street i Midtown – utan att bry dig om bilar eller övergångsställen.
  thehighline.org 

  The High Line är komplett. Sista etappen buktar brant ut mot Hudson River, innan den når målet på 34:e gatan. Foto: Thinkstock.

  The High Line är komplett. Sista etappen buktar brant ut mot Hudson River, innan den når målet på 34:e gatan. Foto: Thinkstock.

  6. Viceroy 

  Sprillans nytt hotell med takbar

  Viceroy Hotel är ett nytt hotell i bekvämt läge några kvarter nedanför Central Park, ett boende av det finare slaget. Räkna med att rummen startar en bit över 3 000 kronor per natt. Inredningen är inspirerad av gamla tiders kryssningsfartyg, med mörka trä-paneler och smarta förvaringslösningar som funkar lika bra i Manhattans ständigt små hotellrum som i en fartygshytt. Väggspegeln gömmer en strykbräda till exempel.

  Vidsträckta vyer från taket på Viceroy Hotel. Foto: Christian Horan Photography.

  Vidsträckta vyer från taket på Viceroy Hotel. Foto: Christian Horan Photography.

  Alla rum har ljud från Beats by Dr Dre och en androidtelefon som får användas av gästerna. Viktigast av allt: På Viceroy finns snygga takbaren The Roof där du kan sippa en Jalapeno Margarita med parken som kuliss, oavsett om du bor på hotellet eller ej. 
  viceroyhotelsandresorts.com, 124 West 57th Street

  7. Time Life Building

  Bänka dig med Mad Men

  Vi tror nog att det finns en och annan som skulle kunna tänka sig att sitta i Don Drapers famn. Riktigt så mysigt är inte det här, men en bit på väg ändå. Tv-serien Mad Mens sjunde och sista säsong avslutades under våren och i samband med säsongspremiären avtäcktes en Mad Men-hyllning i Midtown, en svart bänk med Don Drapers klassiska profil på ryggstödet.

  Du hittar bänken utanför Time Life Building, en ledtråd till att du är på rätt väg är de tillhörande gatuskyltarna Mad Men Avenue och Don Draper Way.
  1271 Avenue of the Americas

  Mad Men – hyllande parkbänk i Midtown. Foto: Michael Gericke.

  Mad Men – hyllande parkbänk i Midtown. Foto: Michael Gericke.

  8. Decoy

  Hyllad pekinganka

  Decoy är en nyöppnad restaurang som fått riktigt fin kritik. Folk flockas till den lilla källarkrogen i Greenwich Village för en chans att få smaka någon av de 27 pekingankor som tillreds varje dag. Det finns bara 22 platser vid ett gemensamt bord. 

  Stans bästa pekinganka finns på Decoy. Foto: Evan Sung.

  Stans bästa pekinganka finns på Decoy. Foto: Evan Sung.

  Godare än så här blir det inte. Foto: Evan Sung.

  Godare än så här blir det inte. Foto: Evan Sung.

  Decoys meny bjuder inte bara på anka – deras dumplings är fantastiska – och du kan alltid kila in och försöka få en plats vid baren. Men vill du testa den omsusade ankan rekommenderas en reservation, bokningar tas emot upp till en månad i förväg. Ankan, med tillhörande meny, kostar 65 dollar, cirka 540 kronor.
  decoynyc.com, 529 ½ Hudson Street

  10. Walks of New York

  I mästerkockens fotspår 

  Att ta en food tour är ett måste för matälskare som verkligen vill uppleva de bästa av New Yorks många smaker. De guidade turerna finns i olika inriktningar och områden, men 2015 bjuder på en spännande nykomling. Walks of New York samarbetar med kändis-kocken Mario Batali för att erbjuda en tur runt Greenwich Village, i Batalis spår.

  Även om Mario själv inte deltar är guiderna handplockade foodies med stenkoll på området, som tar besökarna med till två av Mario Batalis krogar, Otto och Lupa, och till marknader och butiker som mästerkocken gillar. Grupperna är små, aldrig mer än 12 deltagare, och turen tar 3 timmar. För 64 dollar, cirka 530 kronor, ingår guidning och all mat som erbjuds.
  mariobatali.com/products/walks-of-new-york/

  Följ med på en food tour bland mästerkockens favoriter.

  Följ med på en food tour bland mästerkockens favoriter.

  11. Smorgasburg 

  Matfrossa i Brooklyn

  New York Times har kallat Smorgasburg för "The Woodstock of Eating", en matens motsvarighet till den välkända musikfestivalen. Hyllade kocken Mario Batali (se nr 10) har sagt att det är "den enskilt största händelse inom gastronomi jag upplevt i New York".

  Smorgasburg hålls i Williamsburg i East River State Park, Brooklyn på lördagar fram tills november och i Industry City, Sunset Park varje helg från oktober till mars. Från 11 till 18 dukar lokala och regionala restauranger och företagare upp sina varor för tusentals matintresserade besökare. Burritos, buffalo wings, bolivianska piroger, indonesisk rendang, lassi, porchetta? Check! Du kan få vällagat kaffe och en spänstig chokladmunk också, om du är ute efter något mindre exotiskt.
  smorgasburg.com

  Smorgasburg. Testa mat från hela världen – i Brooklyn. Foto: John von Palmer.

  Smorgasburg. Testa mat från hela världen – i Brooklyn. Foto: John von Palmer.

  Receptet på en lyckad matfestival? En gnutta attityd, mycket smak.

  Receptet på en lyckad matfestival? En gnutta attityd, mycket smak. Foto: John von Palmer.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!