• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skottland: Guide till whiskyparadiset Speyside

  Vagabonds guide till Speyside – Whiskyns källa.

  Skottland: Guide till whiskyparadiset Speyside
  Illustration: Thomas Molén.

  Resa dit

  Enklast är flyga till Aberdeen eller Inverness, men några direktflyg från Sverige finns inte. 

  SAS flyger till Aberdeen via Köpenhamn, Oslo eller Stavanger beroende på avresedag och säsong. British Airways flyger via London. Till Inverness tar du dig bland annat med KLM via Amsterdam.
  T/r-biljetter från ca 2 400 kr.

  Till Inverness och Aberdeen går det också tåg från Glasgow eller Edinburgh. 

  Sista biten till Speyside rekommenderas hyrbil. Att köra från Aberdeen tar ca 1,5 timme, aningen snabbare från Inverness.

  Resa runt

  Hyrbil är smidigast. Vill ni provsmaka whisky på destilleribesöken – och det brukar man vilja – kan ni turas om att köra olika dagar. Vill man ändå göra Speyside utan bil är det smart att bo i Elgin. Stan har destilleriet Glen Moray inom promenadavstånd och bussar till Rothes (Glen Grant m fl) och Dufftown (Glenfiddich, Balvenie- etc). Från hållplatserna längs vägen når du flera kända destillerier till fots, bland annat Macallan. 

  Ett populärt sätt att se Speyside är att boka en whiskytur. Det kostar en slant, men du får både skjuts och professionell guidning. Lokala guideföretag med endagarsturer finns, som wowscotlandtours.com, men du kan också ta en organiserad bussresa från exempelvis Edinburgh- med whiskyguidning och två övernattningar i Speyside. Tips på arrangörer finns hos Visit Scotland: visitscotland.com

  The Saltire, Skottlands flagga, vajar över Castle Hotel.

  The Saltire, Skottlands flagga, vajar över Castle Hotel.

  Bo

  I Elgin är Royal Hotel intill tågstationen ett bra alternativ. Byggt som privatbostad av en whiskyfabrikör i mitten av 1800-talet, idag ett hotell med 18 rum och en populär restaurang. Priser från ca 700 kr. theroyalhotelelgin.co.uk 

  Highland Spirit B&B i Dufftown- är perfekt för den som vill ha ett personligt bemötande. Det omsorgsfullt renoverade huset är bed & breakfast med guldkant. Highland Spirit har bara tre rum och kostar från ca 1 500 kr. highlandspiritbandb.co.uk 

  Vårt val: Historiskt god sömn får du på Castle Hotel i Huntley, strax öster om Speyside. Uppfört på 1700-talet och senare utbyggt med stenar från närliggande Huntly Castle. Deras Distillery Bar har ett stort utbud av single malt och sköna läderfåtöljer att sjunka ned i. Stabil restaurang som serverar lika stadig som väl-lagad skotsk frukost. Våga testa haggisen! Dubbelrum från ca 1 600 kr. castlehotel.uk.com

  Äta

  Skottland har ett – ibland – oförtjänt rykte om dålig mat. Undantag finns och i den här delen av landet är Boath House ett säkert kort för dig som vill äta lite finare och godare. Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin och serverar fantasifulla rätter lagade av lokala råvaror, med hållbarhet och miljö i fokus. En avsmakningsmeny med sex rätter kostar ca 900 kr. Boka bord i förväg. boath-house.com.

  Michelinfin rätt på Boath House.

  Michelinfin rätt
  på Boath House.

  Missa inte!

  Whiskyfestivalen Spirit of Speyside som hålls varje vår sedan 1999 för att fira Skottlands nationaldryck. Whiskyprovning, guidade special-turer, levande musik, föreläsningar och mycket mer. I år är datumen 30 april–4 maj.

  spiritofspeyside.com

  Missa gärna!

  Att äta deep fried mars bar. Ditt kolesterolvärde kommer att tacka dig. Påfundet att slänga den välkända chokladbiten i fritös och ge den en krispig skorpa av smet, är Skottlands sämsta bidrag till vår samtid.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!