Annons
Annons
Karta Bogotá, illustration: Thomas Molén.

Karta Bogotá, illustration: Thomas Molén.

Colombia

Guide: Bogotá, Colombia

Vagabonds reseguide till Colombias huvudstad Bogotá.

Text: Moa Karlberg • 2016-01-04 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta: Bogotá.

Invånare: ca 8 miljoner.
Språk: spanska.
Valuta: 1 000 colombianska pesos = ca 2,50 kr.
Landsnummer: 57.
Tidsskillnad: –6 vintertid, –7 sommartid.
Bästa tid att resa: året om. I Colombia finns inga årstider och eftersom Bogotá ligger 2 600 meter över havet ligger temperaturen ständigt på omkring 10–20°.

Resa dit

Att flyga till Bogotá kostar från 5 000 kr och uppåt. Europeiska flygbolag som Air France och Iberia mellanlandar i Paris respektive Madrid, medan amerikanska Delta och American Airlines mellanlandar i USA.

Ta sig runt

Gatusystemet i Bogotá är uppbyggt- på samma sätt som i New York, med avenyer (carreras) med nummer som räknas från öst till väst och gator (calles) från söder till norr. Det mest effektiva sättet att ta sig runt är med snabbussarna transmilenio, som kör i egna filer. En enkelresa kostar cirka 5 kr. Det vanliga bussnätet är mer heltäckande och någon krona billigare men fastnar i den allmänna trafikstockningen. Oftast finns inga hållplatser utan man stannar bussen på gatan och plingar där man vill gå av. Taxi är lättillgängligt och relativt billigt. Vissa hävdar att man alltid bör förbeställa taxi för att minska rånrisken. 

Bo

De flesta vandrarhemmen ligger i stadsdelen La Candelaria och kostar från ca 90 kr/natt för en säng i delat rum. Casa Platypus är populärt och trevligt. casaplatypusbogota.com

Vårt val: I samma stadsdel ligger det mer privata Hostal La Candelaria, som hyr ut mindre lägenheter med kök och dubbelrum med eget eller delat badrum. Dubbelrum med eget badrum kostar 350 kr.
hostallacandelaria.com.

Splitternya och snygga Hotel B3 Virrey ligger i norra delen av staden. Från 600 kr/dubbelrum. hotelesb3.com.

Guide: Bogotá, Colombia
Empanadas, fyllig gatumat. Foto: Moa Karlberg.

Mat

Den colombianska maten är mild och rejäl, ofta baserad på kött, ris och majs. Passa på att prova all snabbmat som säljs, och som oftast är godast, på gatan: arepas (nystekta majsbröd), grillade majskolvar, chicharrÙ�n (stekt fläsk), arroz con leche (söt risgrynsgröt), färskpressad juice eller bitar av färsk mango, papaya, guanabana och andra frukter som aldrig syns i Sverige – i Colombia finns till exempel flera sorters passionsfrukt. Ett vanligt snacks är friterade myror (hormigas).

En lunch kostar från ca 30 kr och uppåt.

La Puerta Falsa är ett klassiskt ställe med specialiteter som ajiaco (kycklingsoppa) och tamales (majsdeg med fyllning av kött och ris) och måste-fika som aguapanela (sött te) eller chocolate con queso (varm choklad med smält ost).
Calle 11, Carrera 6-50.

I den gamla byn Usaquen, som vuxit ihop med norra delen av staden, ligger trendiga Abasto, Calle 119 B-52, Carrera 6. Högre priser, men bra atmosfär och kvalitet. Passa på att ta en brunch i anslutning till söndags-marknaden i området.

Colombia är en av världens främsta kaffeproducenter, men kaffet som serveras på stan är förvånansvärt blaskigt. Det kan verka tråkigt att rekommendera kedjor, men faktum är att både Oma och Juan Valdéz, med en mängd kaféer utspridda över staden, pålitligt serverar bra espresso. Beställ en tinto om du vill ha svart bryggkaffe, pintado om det ska vara med mjölk. En mer personlig lyckträff i La Candelaria är Kaffarte på Calle 12-78, Carrera- 4A.

Nattliv

Trots att Bogotá är en stor stad koncentreras festandet till helgkvällar, med bekväma tider: redan klockan 22 kan man hitta ett fullt dansgolv.
Ett välkänt ställe i centrum är Goce Pagano på Calle 20, 0-82. Andrés Carne de Res är en institution i Bogotás nöjesliv. Det finns en filial inne i stan, men originalet i Chía, 3 mil norr om centrum, är värt både bilresan dit och dyrare matpriser. Köttet och cevichen är gudomliga och inredningen så omsorgsfullt fantasifull att det alltid finns något att titta på. Efter middagen sprider sig stämningen till dansgolvet.

Guide: Bogotá, Colombia
Stilfull lunch på Abasto. Foto: Moa Karlberg.

Missa gärna!

Rusningstrafiken. Undvik att vistas i trafiken då majoriteten åker till och från jobbet, och räkna alltid med att det tar längre tid än man tror att ta sig fram.

Missa inte!

Museo del Oro (Calle 16, Carrera 5-41) har en stor samling guldföremål som sätter perspektiv på kolonialtiden. Gå gärna hit flera gånger, ett besök kostar endast 12 kr. 

5 användbara ord

Chevere: används istället för det spanska “guay” eller “chulo” och betyder att något är bra och kul. 

Gomelo: snobb.

Trancones: trafikstockningar, ett vanligt ämne att gnälla över.

Rolos: slang för stadens invånare, även “bogotanos”.

Mi amor: här uttrycker folk gärna sin ömhet, även för främlingar, och tanten i kassan räcker gärna över din vara med denna fras. 

Resepodd: Sydamerika

Dagens bild: Colombias sockertopp

Colombia: Bättre tider för Bogotá


Text: Moa Karlberg • 2016-01-04
ColombiaRestipsBogotaWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top