• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!

  Många tror att det är svårt att resa i Indien. De har fel, fel, fel. Men att ta sig runt hela landet på en enda resa är mastigt. Bättre att ta Indien bit för bit. Här är Vagabonds Indienexpert Per J Anderssons fem favoritrutter.

  Underbara indiska rundresor – hitta rutten som passar dig!
  Illustration: Thomas Molén. Foto: Per J Andersson och Thinkstock.

  1. Ökentåget till Rajasthan

  New Delhi–Pushkar–Jodhpur–Udaipur–Jaisalmer–New Delhi

  Vagga sakta fram på en kamel i öknen och besök sagolika ökenfort som känns hämtade ur Tusen och en natt. 

  Att New Delhi har dåligt rykte beror nog på att så många resenärer har siktet inställt på att snabbt resa vidare. Men New Delhi har charm. Snurra runt i koloniala Connaught Place, designat av brittiska arkitekten Lutyens. Ta tunnelbanan till Old Delhi och vandra i de muslimska basarkvarteren. Ta taxi till den gamla kungliga vatten­reservoaren Hauz Khas, idag en stad i staden med gränder med etnochica hantverks- och klädaffärer, kaféer och restauranger. Och ät världens bästa tandoori på Karims (karimhoteldelhi.com) bredvid stora moskén, Jama Masjid, och Moti Mahal i Darya Ganj.

  Som i en dröm. Framme i ökenstaden Jaisalmer.

  Som i en dröm. Framme i ökenstaden Jaisalmer.

  Ta morgontåget Shatabdi Express till Ajmer (6,5 tim) och därifrån buss eller taxi till Pushkar (20 min), en magisk ökenstad vid en sjö som enligt legenden skapades när guden Brahma dödade en demon med en lotusblomma och ett av kronbladen föll ner på jorden och förvandlades till vatten. Här besöker du ett av de få hindutempel i världen som är tillägnat Brahma, som här kallas Chaumurti.

  Kom i november då stan fylls av hinduiska pilgrimer, som tar rituella bad i sjön, och tusentals ökenbönder, som köper och säljer kameler på Pushkar Camel Fair (arrangeras 18–25 nov i år och 8–15 nov 2016). Under festivalen kan du bo i lyxigt tält med säng och elektricitet, boka på exempelvis rajasthanroyaldesertcamp.com.

  På ökenfestivalen koras Mr Desert.

  På ökenfestivalen koras Mr Desert.

  Ta bussen tillbaka till Ajmer och därifrån eftermiddags­tåget Corbet Park Link till Jodhpur (4 tim). I Jodhpur med sina blåmålade hus – traditionellt bebodda av braminer – glider du runt i gamla stans gränder och basarens dunkla prång, drar in doften från kryddhandlarnas bodar, klappar vita kor med blå- och rödmålade horn och handlar tunga silverarmband och tyger med blocktryck. Från fortet på en kulle mitt i stan har du milsvid utsikt över öknen och det sagolika maharajapalatset Umaid Bhavan. 

  Underskattade. Old och New Delhi.

  Underskattade. Old och New Delhi.

  Ta nattåget till Jaisalmer (5,5 tim), staden som är allt på en gång: sagan, drömmen och turistklichén. Som om man plockat miljöer och stämningar ur Tusen och en natt, karaktärer ur eposet Mahabharata och låtit Indiska turistbyrån regissera. En medeltida stad omgiven av murar och i fyra nyanser av sandbrunt, toppat med ett ståtligt fort. Att åka på kamelsafari några dagar (boka i receptionen på ditt hotell) och sova under stjärnorna i sanddynerna är ett måste. Ökenromantik på hög nivå.

  Jaisalmer Delhi Express tillbaka till Indiens huvudstad avgår varje kväll. Beställ middag ombord från Indian Railways ambulerande kantinpersonal, somna i din kupé till skenornas dunkande medan stäpplöparna och vildkamelerna leker tafatt med tåget i den månbelysta ökennatten. Nästa förmiddag kliver du av i New Delhi utvilad och rik på nya ökenerfarenheter.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!