24 timmar i Sitges – Barcelonas busiga lillebror

Barcelonas busiga lillebror bjuder inte bara på vilda gaypartyn. Sitges är lugnare och mysigare än du tror.

24 timmar i Sitges – Barcelonas busiga lillebror
Kyrkan Iglesia de Sant Bartomeu syns nästan överallt i syndens Sitges. Foto: Thinkstock, Turisme de Sitges.

09.05 Tåget rullar in

Barcelona är fantastiskt och stranden är mer än okej för en storstad, men ibland vill man solsemestra på riktigt. Byt Barcelona mot Sitges för ett dygn. Tåget från Barcelona tar inte mer än halvtimmen och kostar bara cirka 35 kr. 

09.30 Frukost med spanläge

Montroig Café är ett av Sitges äldsta och mest välkända kaféer – och ändå vänligt och prisvärt. Läget på pulsådern Calle Marqués de Montroig ger perfekt spanläge på stans brokiga persongalleri. Hallonsmoothien är ett måste.

10.30 Havsnära promenad

Strandpromenaden Passeig Maritim är 2,5 kilometer lång och tillsammans med stadens trånga gator och gränder det bästa med Sitges. Ta en promenad från ena änden till den andra innan dagen blir för het. 

11.30 Välj en strand

Lättare sagt än gjort, för vilken ska du välja? Sitges har 17 stränder. Eller kanske 11. Antalet varierar beroende på hur man räknar och vem man frågar. Vårt tips är Alberto Beach, vid Platja de l'Estanyol, med sköna strandklubben Babalu, men testa dig fram. Vill du få en helkroppsbränna är det främst Platja dels Balmains och Platja d'Aiguadolç som gäller.

Platja Sant Sebastiá  är en av Sitges många fina stränder

Platja Sant Sebastiá är en av 17 fina stränder i staden.

14.30 Lunch vid vågorna

Segelsällskapet har en restaurang med enastående fint läge, längst ut på piren framför kyrkan. På Club Nàutic de Sitges (Passeig de la Ribera 0) äter du lunch med Medelhavet vid fötterna. Dagens meny är prisvärd, tre rätter med dryck för cirka 125 kr.

16.00 Andlig spis

Iglesia de Sant Bartomeu i Santa Tecla är Sitges främsta landmärke. Kyrkans läge på en kulle precis vid havet är snudd på gudomligt fint. Kika in där, men besök också gärna museerna Cau Ferrat och Maricel som ligger intill. Sitges har en kombinationsbiljett för alla stadens museer – billigare om du vill besöka flera.

18.00 Checka in

Inatt sover du på Hotel Calipolis (Avinguda Sofia 2–6, hotelcalipolis.com), en art deco-pjäs vid stranden vars fasad för tankarna till hotellkollegerna i Miami Beach. Merparten av rummen har stora terrasser med havsutsikt. God frukost och bra service. Ett av stans finare hotell, men prisvärt utanför den värsta hög-säsongen.

Xató är en katalansk specialitet.

Xató, med endiver, tonfisk, ansjovis och salt torsk är en katalansk specialitet.

19.00 Tapas och cava

Du är i cavaland nu, välkända Freixenet ligger bara några mil inåt landet. Värm upp inför kvällen med bubbel och smårätter på Cafe Bar Roy, (Carrer de les -Parellades 9). Genuint ställe som gillas av lokalbefolkningen.

22.00 Köttmiddag

Buenos Aires Grill (Carrer del Port d'Alegre 21) serverar Sitges saftigaste stekar, på en uteservering med perfekt läge nära havet. Inte billigt, men du får valuta för pengarna.

00.00 Pacha Club – orginalet

Vill du festa i aningen mer mixad miljö än vad gayklubbarna erbjuder, är Pacha Club en klassiker. Pacha i Sitges var faktiskt den första klubben i kedjan med samma namn och öppnade redan 1967. Idag finns Pacha världen över. Urbanizacón Vallpineda, Calle San Didac C.P.

Strandpärlan Sitges ligger bara en halvtimme från Barcelona.

Missa gärna!

Att bo i partykvarteren om du inte står ut med basgång, skratt och skrål hela natten lång. Det finns gott om boenden med tysta omgivningar. Dubbelkolla läget innan du bokar hotell, så slipper du gå på jakt efter hörselproppar på småtimmarna.

Missa inte!

Ett besök under låg- och mellansäsong. Sommartid är Sitges en av Medelhavets galnaste festmetropoler, resten av året härskar lugnet i gränder och på stränder.