• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Sitges – Barcelonas busiga lillebror

  Barcelonas busiga lillebror bjuder inte bara på vilda gaypartyn. Sitges är lugnare och mysigare än du tror.

  24 timmar i Sitges – Barcelonas busiga lillebror
  Kyrkan Iglesia de Sant Bartomeu syns nästan överallt i syndens Sitges. Foto: Thinkstock, Turisme de Sitges.

  09.05 Tåget rullar in

  Barcelona är fantastiskt och stranden är mer än okej för en storstad, men ibland vill man solsemestra på riktigt. Byt Barcelona mot Sitges för ett dygn. Tåget från Barcelona tar inte mer än halvtimmen och kostar bara cirka 40 kr. 

  09.30 Frukost med spanläge

  Montroig Café är ett av Sitges äldsta och mest välkända kaféer – och ändå vänligt och prisvärt. Läget på pulsådern Calle Marqués de Montroig ger perfekt spanläge på stans brokiga persongalleri. Hallonsmoothien är ett måste.

  10.30 Havsnära promenad

  Strandpromenaden Passeig Maritim är 2,5 kilometer lång och tillsammans med stadens trånga gator och gränder det bästa med Sitges. Ta en promenad från ena änden till den andra innan dagen blir för het. 

  11.30 Välj en strand

  Lättare sagt än gjort, för vilken ska du välja? Sitges har 17 stränder. Eller kanske 11. Antalet varierar beroende på hur man räknar och vem man frågar. Vårt tips är Alberto Beach, vid Platja de l'Estanyol, med sköna strandklubben Babalu, men testa dig fram. Vill du få en helkroppsbränna är det främst Platja dels Balmains och Platja d'Aiguadolç som gäller.

  Platja Sant Sebastiá är en av Sitges många fina stränder

  Platja Sant Sebastiá är en av 17 fina stränder i staden.

  14.30 Lunch vid vågorna

  Segelsällskapet har en restaurang med enastående fint läge, längst ut på piren framför kyrkan. På Club Nàutic de Sitges (Passeig de la Ribera 0) äter du lunch med Medelhavet vid fötterna. Dagens meny är prisvärd, tre rätter med dryck för cirka 125 kr.

  16.00 Andlig spis

  Iglesia de Sant Bartomeu i Santa Tecla är Sitges främsta landmärke. Kyrkans läge på en kulle precis vid havet är snudd på gudomligt fint. Kika in där, men besök också gärna museerna Cau Ferrat och Maricel som ligger intill. Sitges har en kombinationsbiljett för alla stadens museer – billigare om du vill besöka flera.

  18.00 Checka in

  Inatt sover du på Hotel Calipolis (Avinguda Sofia 2–6), en art deco-pjäs vid stranden vars fasad för tankarna till hotellkollegerna i Miami Beach. Merparten av rummen har stora terrasser med havsutsikt. God frukost och bra service. Ett av stans finare hotell, men prisvärt utanför den värsta hög-säsongen.

  Xató är en katalansk specialitet.

  Xató, med endiver, tonfisk, ansjovis och salt torsk är en katalansk specialitet.

  19.00 Tapas och cava

  Du är i cavaland nu, välkända Freixenet ligger bara några mil inåt landet. Värm upp inför kvällen med bubbel och smårätter på Cafe Bar Roy, (Carrer de les -Parellades 9). Genuint ställe som gillas av lokalbefolkningen.

  22.00 Köttmiddag

  Buenos Aires Grill (Carrer del Port d'Alegre 21) serverar Sitges saftigaste stekar, på en uteservering med perfekt läge nära havet. Inte billigt, men du får valuta för pengarna.

  00.00 Klubbrunda 

  Vill du festa i aningen mer mixad miljö än vad gayklubbarna erbjuder, finns flera bra alternativ som Organic, New Rickys och Sweet Pacha. Pacha i Sitges var faktiskt den första klubben i kedjan med samma namn och öppnade redan 1967. Idag finns Pacha världen över. Den ursprungliga Pachas är numera stängd, men systerklubben Sweet Pachas i hamnen, serverar fortfarande drinkar ända in på morgontimmarna. 

  Strandpärlan Sitges ligger bara en halvtimme från Barcelona.

  Missa gärna!

  Att bo i partykvarteren om du inte står ut med basgång, skratt och skrål hela natten lång. Det finns gott om boenden med tysta omgivningar. Dubbelkolla läget innan du bokar hotell, så slipper du gå på jakt efter hörselproppar på småtimmarna.

  Missa inte!

  Ett besök under låg- och mellansäsong. Sommartid är Sitges en av Medelhavets galnaste festmetropoler, resten av året härskar lugnet i gränder och på stränder.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!