• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips

  Frida Hessel är bosatt i Argentinas huvudstad sedan mer än tio år tillbaka. Här är hennes guide till de bästa restaurangerna, ­kvarteren, kulturupplevelserna – och en massa annat.

  Tango, fotboll och kaféer i färgstarka Buenos Aires – expertens bästa tips
  Expertens guide till Buenos Aires. Text Frida Hessel. Foto: Thinkstock, Ina Agency.

  Frida Hessel guidar till sin hemstad.

  Invånarna i Buenos Aires, "porteños", har liksom många andra huvudstadsinvånare­ rykte om sig att vara arroganta. Ber du vilken Buenos Aires-bo som helst att be­skriva sina likar så skulle hen säkert säga att de är aggressiva och oartiga.

  Och visst, om du lever i staden och tvingas resa till och från jobb under rusningstid så kan du visst känna en viss ilska i luften. Bilisterna ligger på sina signalhorn och skriker ut förolämpningar genom öppna vindrutor. Busschauffören snäser åt passagerarna att trycka sig längre bak i bussen. 

  Om du däremot kommer som turist till staden, utan tider att passa, kan Buenos Aires tvärtom vara en väldigt avslappnad och vänlig stad. Folk håller upp dörrar för dig och låter dig gå före på de smala trottoarerna. Står du och hänger över en karta kan du räkna med att någon snart kommer fram för att förklara vägen. 

  Att man är så omhändertagande och öppen mot folk kanske har att göra med att de flesta Buenos Aires-bor har sina rötter i något annat land. Argentina är ett av de länder i Amerika som tog emot flest invandrare under 1800- och 1900-talen, då miljontals européer flydde från hunger, krig och fattigdom till andra sidan Atlanten. Mellan 1895 och 1914 tredubblades Buenos Aires befolkning. De flesta av nykomlingarna var italienare och spanjorer, något som har satt stark prägel på staden. Buenos Aires är en kosmopolitisk stad. "Porteños" betyder rätt och slätt "folk från hamnen". Därför är det lätt att känna sig hemma i Buenos Aires.

  Stor guide på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!