• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet

  Vi reser till nationalparken Similanöarna och snorklar i en marin regnbåge, men upptäcker också en ö som är lite för populär för sitt eget bästa.

  Thailändska Koh Similan – paradisöar i Andamanhavet
  Thailändska Koh Similan – paradis under vatten. Foto: Jonas Gratzer.

  Himlen är lika svindlande blå som havet. En havsörn som just fångat en fisk blir jagad av en annan örn. I bakgrunden reser sig tät djungel. Rättar till cyklopet. Tar några simtag och är snart omgiven av purpurfärgade fiskar med stjärtar i flammande turkost.

  – Kolla! Kolla! tjoar en kinesisk kvinna och pekar upphetsat mot fiskstimmet vid nästa korallrev. 

  På Similanöarna tycks jordens alla färger ha sugits in till en och samma punkt. Riktar på nytt blicken nedåt och möter en organisk regnbåge. Mjuka koraller varvas med hårda koraller. Fiskar skriker i karamellrosa och kiwigrönt. 

  Koh Miang. Tungt turisttryck. Ömtålig ö.

  Koh Miang. Tungt turisttryck. Ömtålig ö.

  Similanön Koh Miang är ungefär som förväntat. Ingen trafik. Inga bilar, inga gator eller affärer. Istället hav i turkost­. Mitt tält står strax ovanför strandlinjen. Kokosnötter faller sakta till marken. Fågelsången överröstar nätt och jämnt de surrande insekterna. Livet är lätt och lugnt. Åtminstone till lunch. 

  – Ungefär 1 500 besökare kommer idag. Vissa dagar anländer 2 000 turister, berättar kvinnan i national­parkens informationskur. 

  Vid lunch invaderar dagsbesökare Koh Miang för bad och mat.

  Vid lunch invaderar dagsbesökare Koh Miang för bad och mat.

  Vid lunchtid kommer fastlandets utflyktsbåtar för någon timmes bad och snorkling. Plötsligt känns det som om Koh Miang ska kantra. Båtmotorer dånar. Folk rusar runt och deltar i kapplöpningen till öns lunchbuffé och bästa strandavsnitt. Så mycket ska hinnas med före seneftermiddagens återfärd till Phuket och Khao Lak. Snorkling, bad, middag och så snorkling och bad igen.

  På Small Beach sitter två unga fransyskor uppkrupna på klipphällarna ovanför vattenbrynet. 

  – Visst är det fint. Otroligt vatten. Makalös sand. Men så galet mycket folk och så mycket oväsen att vi tappat lusten att snorkla, säger de och delar på en handrullad cigarett. 

  Barnvänligt bus utan bilar och buller.

  Barnvänligt bus utan bilar och buller.

  Sedan 1982 har Similanöarna varit skyddade som nationalpark. Arkipelagen har också föreslagits som världsarv. Miljön och den marina faunan är unik och mycket känslig för klimatförändringar och besökstryck. 

  2010 steg Andamanhavets ytvattentemperatur under några månader med 3,7 grader. Som en följd dog eller skadades 50–90 procent av korallerna från Koh Surin och Koh Similan i norr till Koh Lipe och Koh Adang i söder. 

  – Att havsvattentemperaturer ändrar sig är inget nytt. Men nu inträffar det oftare och skadorna på korallrev och marint liv blir mer omfattande och långtgående jämfört med tidigare, säger marinbiologerna Krongkaew Soo-ampon och Saovapa Atsilarat.

  Otyglad turism är ett annat hot. Nya pirar byggs så att båtar ska kunna förtöja vid reven. Snorklande besökare bryter och rör koraller. I värsta fall betyder det att reven aldrig återhämtar sig, förklarar Krongkaew och Saovapa.

  Reportaget fortstätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!