• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guidade turer: 5 nya sätt att se NYC

  New York går utmärkt att upptäcka på egen hand. Men! En duktig guide kan ta dig till ställen du inte hittar utan hjälp. Här är fem annorlunda turer som garanterat lär dig mer om staden.

  Guidade turer: 5 nya sätt att se NYC
  Upptäck New York i träningstempo med cykelguiden Jimmy Philips. Foto: Donalrey Nieva.

  1 Jeff tastes

  Matmångfald i Queens

  Många New York-resenärer missar Queens. Synd, för stadsdelen har massor att erbjuda. Smaker, inte minst. I planetens mest mångkulturella område finns restauranger från – bokstavligt talat – hela världen. Bästa sättet att hitta rätt i matdjungeln är att hänga med lokalbon Jeff Orlick på en guidad tur genom Jackson Heights. Du äter tibetanskt, filippinskt, bangladeshiskt och colombianskt – i trevligt och kunnigt sällskap. iwantmorefood.com

  En kvinna gör dumplings i Queens Chinatown. Foto: Istock.

  En kvinna gör fläskdumplings i Queens Chinatown. Foto: Istock.

  2 New York Transit Tours

  Till fots i t-banan

  New Yorks tunnelbana är ett av världens äldsta kollektiv-trafiknät och ett av de största, med 38 mil räls och 469 stationer. Ett system av tunnlar som gömmer hemligheter och historier. Följ med New York Transit Museum på deras guidade turer om du vill veta mer. Mest intressant är besöket i den nedlagda stationen Old City Hall, välbevarad med ljuskronor och välvda kakeltak. Du måste bli medlem i museet för att delta i turerna. 
  web.mta.info/mta/museum/programs/

  Upptäck New Yorks hemligheter under jorden. Foto: Istock.

  3 Green-Wood Cementary

  Guidning bland gravar

  Green-Wood Cemetery i Brooklyn är New Yorks mest kända kyrkogård, välbekant från mängder av filmer och tv-serier. Har du sett en tv-begravning med storslagen utsikt mot Manhattan i bakgrunden, då spelades den in här. Den stora kyrkogården öppnade 1838 och där ligger 560 000 människor begravda. Smidigaste sättet att lära sig allt om Green-Wood och gravarna är att följa med på de turer som ordnas året runt. 
  green-wood.com

  Green-Wood Cementary. Foto: Beyond My Ken via Wikimedia/Creative Commons.

  4 The Domestique

  Cykeltur för vältränade

  Cyklisten Jimmy Philips flyttade till New York från Australien för kärlekens skull. I väntan på Green Card började han upptäcka New York på cykeln, vilket blev startskottet för guideföretaget The Domestigue där Jimmy tar med besökande cyklister på långa turer i, och runt, New York. En snabbtur finns, tre varv runt Central Park, en sträcka på cirka 5 mil. Längst är den 14 mil långa cyklingen till Bear Mountain norr om stan. Cykel och hjälm ingår, ta med egna skor.
  thedomestique.cc 

  Läs även: Träna på semestern – 5 roliga resor som kommer få dig i form

  Svulla loss bland New Yorks godaste mat tillsammans med Famous Fat Dave. Foto: Famous Fat Dave.

  Svulla loss bland New Yorks godaste matställen tillsammans med Famous Fat Dave. Foto: Famous Fat Dave.

  5 Famous Fat Dave

  Taxi med mersmak

  Fat Dave är en megakändis bland New Yorks matguider. Dave har gjort tv, radio och varit med i åtskilliga artiklar. Framgången fick snabbskjuts när han guidade Anthony Bourdain i ett avsnitt av No Reservations- på Travel Channel. Dave skjutsar runt sina gäster i en gammal schackrutig taxi och vet var man hittar New Yorks godaste mat. Det här är en av de mest personliga, och kanske den bästa, av alla matturer i stan – men billigt är det inte. Fat Dave kan ta bra betalt. 
  famousfatdave.com

  Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för gratis guider, inspiration och fler artiklar om resor!