• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: Hamburg – tips på vad du inte får missa

  I hamnstaden Hamburg växer nya stadsdelar fram samtidigt som gamla klassas som världsarv och bevaras för framtiden. Här är vår guide till Hamburg.

  Guide: Hamburg – tips på vad du inte får missa
  Lagerhuskomplexet Speicherstadt blev upptaget på Unescos världsarvslista 2015. Här listar vi tips på boende, restauranger och aktiviteter i Hamburg. Foto: Istock.

  Resa dit

  Till Hamburg kan du komma med flyg, tåg eller bil. Stan ligger bra till från både Rostock och Kiel, dit det går färjor från Trelleborg respektive Göteborg. Direktflyg från Stockholm tar 1,5 timmar med till exempel lågprisbolaget Germanwings eller SAS. Direkttåg från Köpenhamn tar 4,5 timmar. 

  Ta sig runt

  Kollektivtrafiken i Hamburg är väloljad. Du kan åka tunnelbana (U-bahn), pendeltåg (S-bahn), buss och reguljära färjor på Elbe på samma biljett. En resa kostar ca 27 kr och 1-dagsbiljett ungefär 54 kr. 3-dagars-kort finns också. 

  Stadtrad är namnet på de röda cyklar som har stationer över hela stan. Första halvtimmen är gratis, sedan börjar det kosta. Ett dygn kostar ca 120 kr. stadtrad.hamburg.de

  Boende

  Vårt val: Ameron Hotel Speicherstadt, Am Sandtorkai 4, tel 40-638 58 90, ameronhotels.com/de/hotel-speicherstadt-hamburg. Nytt fint hotell i Speicherstadt, precis vid HafenCity. Bra rum och påkostad frukost. 

  25 hours Hotel HafenCity, Überseeallee 5, tel 040-257 77 70, 25hours-hotels.com/en. Trevligt hotell i nya stadsdelen HafenCity. Populär lounge för att ta en bit mat, en öl eller en fika. 

  Pyjama Park Hotel, Reeperbahn 36, tel 040-31 48 38, pyjama-park.de. En budgetoas mitt i syndens näste. Med trevlig bar och välskötta rum. 

  Mat och mikrobryggd öl på Altes Mädchen i gamla slakthusområdet, Sternschanze.

  Mat och mikrobryggd öl på Altes Mädchen i gamla slakthusområdet, Sternschanze. Foto: Anders G Warne.

  Äta och dricka

  Altes Mädchen, Lagerstrasse 28B, en.altes-maedchen.com. Trevligt och modernt hak i det gamla slakthusområdet i Sternschanze. Brygger eget öl under namnet Ratsherrn och serverar god pubmat. 

  Bullererei, Lagerstrasse, 34B, bullerei.com. Ännu en hipp inrättning i slakthusområdet, som drivs av tyske stjärnkocken Tim Mälzer.  

  Edelcurry, Grosse Bleichen 68, edelcurry.de. En del hävdar att det är Berlin, men många påstår att det är Hamburg. Som gett upphov till den tyska currywursten alltså. På Edelcurry kan du välja mellan en rad såser och tillbehör. Njutning till lågpris!

  Currywurstens födelse-stad, enligt vissa. Foto: Anders G Warne.

  Hamburg – currywurstens födelsestad, enligt vissa. Foto: Anders G Warne.

  Prisläge

  En stor stark går på ca 40 kr och ett glas vin inte mycket mer, beroende på ställe förstås. 

  En matig lunch kan du få för 65 kr i Sternschanze, och en huvudrätt till middag betalar du 100 kr och uppåt för. En hederlig currywurst med pommes frites får du för sisådär 40–45 spänn.

  Missa gärna

  Att vandra hungrig vid middagstid i shoppingdistriktet runt rådhuset, utan en enda restaurang i sikte. Men om du gör det – titta ner i rådhusets källare! Där finns pampiga restaurangen Parlament. parlament-hamburg.de.

  Missa inte

  Elbstrand! Från Landungs-brücke till Övelgönne och gå längs sandstranden bort till populära restaurangen Strandperle. En avslappnande oas med hamnen som utsikt. strandperle-hamburg.de

  Sjön Aussenalster är samman­kopplad med ett stort kanalsystem. Foto: Anders G Warne.

  Sjön Aussenalster är samman­kopplad med ett stort kanalsystem. Foto: Anders G Warne.

  3 aktiviteter på vattnet

  1. Hyr kanot

  Hamburg har ett större kanalsystem än Amsterdam och Venedig ihop. Vill du se den lummiga hemliga baksidan av Hamburg kan du hyra en kanot från till exempel Noa's Bootsverleih (noas- hamburg.de) och paddla ut på safari i rikemansland. På sjön Aussenalster flockas stå-upp-paddlarna och trampbåtarna.

  2. Kanalfahrt

  För dig som hellre flyter fram utan att behöva ta i själv finns Kanalfahrt. Sightseeing längs det übertjusiga fin-Hamburg, för att få en kontrast till rebell-Hamburg. Det finns även historiska turer i kanalerna längre ner mot Speicherstadt och HafenCity. alstertouristik.de/klassiker/kanalfahrt.html

  3. Guidad hamntur

  Fascineras av de jättelika fartygen och hör berättelserna om hamnen som är själva pulsådern i Hamburg. Det här är romantik på hög nivå för alla hjärtan som slår för Tysklands andra största stad. Genom turistkontoret och sajten hamburg-travel.com, hittar du all info du behöver om olika utflykter, bland annat till hamnen.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!