• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 50 måsten i Berlin

  Städer som blir populära kallas ofta för "det nya Berlin", men inget kan slå originalet! Trots sin popularitet har Berlin inte tappat gnistan. Här är våra bästa tips för en weekend i Tysklands huvudstad!

  50 måsten i Berlin
  Fullspäckad guide till städernas städer. Vi ger er 50 heta tips till en weekend i Berlin. Foto: Thinkstock.

  6 heta stadsdelar i Berlin

   

  1. Östliga Friedrichshain

  Eftersom DDR inte prio-riterade att renovera husen i Friedrichschain är stadsdelen i gamla Östberlin fortfarande lite sliten. Hyrorna är relativt låga, turisterna färre och ockuperad-e hus vanligare. Renoveringen har dock börjat och gigantiska medieföretag och butikskedjor står med foten i dörren. Här finns den legendariska klubben Berghain och industrikomplexet RAW med barer, klätterväggar och konstgalleri. För att inte nämna söndagsmarknaden på Boxhagener Platz.
  Bästa stationen att utgå från: Warschauer Strasse (U1 eller S5, S75 och S7)

  2. Mitt i Mitte

  Tiden då en kvadratmeter i Mitte kostade ett par ynka D-mark är historia. Stadsdelen har fått ett rejält ansiktslyft, och en del berlinare fnyser åt Mitte som de anser förlorat sin själ. Trots detta är Mitte enormt charmigt och en bra utgångspunkt för turister. Här ligger det historiska tv-tornet och Brandenburger Tor. Kring Rosenthaler Platz finns mängder av sevärda gallerier, hyllade restauranger och barer. För att inte nämna shoppingen med både internationella kedjor och små boutiquer.
  Bästa stationen att utgå från: Rosenthaler Platz (U8)

  Tv-tornet vakar över Mitte. Foto: Thinkstock.

  Tv-tornet vakar över Mitte. Foto: Thinkstock.

  3. Legendariska Kreuzberg

  Kreuzberg var länge Berlins hedonistiska och kons-t-närliga nav. På 1990-talet började den revolutionära glöden svalna med murens fall och Kreuzberg förlorade en del av sin coola status. Det är fortfarande en populär stadsdel för nya restauranger, gallerier och butiker. Tunnelbanelinjen U1 spränger sig igenom de bästa norra delarna som innefattar Schlesisches Tor, Görlitzer Bahnhof och Kottbusser Tor. Söderut finns välbesökta Bergmannstrasse där secondhandbutiken Colors säljer kläder per kilo.

  Bästa stationen att utgå från: Görlitzer Bahnhof (U1) eller Gneisenaustrasse (U7) 

  4. Vackra Prenzlauer Berg

  Prenzlauer Berg är en mysig stadsdel norr om Mitte som huserar barnfamiljer, konstnärer och akademiker. Det är svårt att tro att stadsdelen en gång i tiden var Östberlins politiska nav. Idag är det lugnet som regerar de renoverade gatorna, som är beströdda med nätta butiker, barer och restauranger. Många beskriver stadsdelen som idyllisk- och visst är Prenzlauer Berg enormt trevligt. Speciellt kring Kollwitzplatz där det populära kaféet Anna Blume ligger.

  Bästa stationen att utgå från: Senefelderplatz (U2)

  Prenzlauer Berg. Foto: Thinkstock.

  Prenzlauer Berg. Foto: Thinkstock.

  5. Nykomlingen Neukölln

  I Neukölln invigs nya matställen och butiker var och varannan dag, men eftersom stadsdelen inte sitter på några större turistattraktioner är det många som missar området. När stadsdelen började bli populär- var det flera som drog likhetstecken mellan Neukölln och 1980-talets alternativa Kreuzberg, men redan nu har normaliseringen smugit sig in. På Weserstrasse ligger flera uppskattade och prisvärda restauranger-, men takbaren Klunkerkranich har Berlins absolut- bästa utsikt.

  Bästa stationen att utgå från: Hermannplatz (U7 eller U8)

  6. Stillsammare Schöneberg och Charlottenburg

  Från att ha bombats sönder under andra världskriget byggdes Schöneberg och närliggande Char-lottenburg upp med västberlinsk standard och har sedan dess inte förändrats mycket. Under ockupationstiden var stadsdelarna populära för utomstående som ville uppleva Berlin på säkert avstånd. Lite högre genomsnittspriser på mat, dryck och shopping, men omkring Nollendorfplatz och Savignyplatz finns en hel del guldklimpar, för att inte tala om varuhuset KaDeWe som bokstavligen säljer guld och lyxartiklar.

  Bästa stationen att utgå från: Savignyplatz (S5, S7 och S75) eller Nollendorfplatz (U1, U2, U3 eller U4))

  Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, ett av många landmärken i Charlottenburg.

  Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, ett av många landmärken i Charlottenburg. Foto: Thinkstock.

  Guiden fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!