• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sex favoriter du måste besöka på Costa Brava

  Från Barcelona till den franska gränsen löper populära Costa Brava. Konstnären Salvador Dalís eget museum, den mysiga badorten Blanes och den populära weekendstaden som kallas för "Det blå paradiset". Här listar vi några av pärlorna på den spanska kustremsan.

  Sex favoriter du måste besöka på Costa Brava
  God mat, mysiga stränder, små fiskebyar och närheten till Barcelona gör Costa Brava till ett älskat resmål. Vad sägs om en tripp till Tossa De Mar härliga badvatten eller den charmiga hamnstaden Palmos.

  Spanien är ett riktigt favoritresmål bland svenskarna. Nära den franska gränsen ligger den uppskattade kustremsan Costa Brava. Här har du listan med några riktiga favoriter:

  Lloret de Mar

  Är du ute efter sol och bad har Costa Brava flera orter att välja bland. En av de mest kända är Lloret de Mar, som ligger 75 kilometer från Barcelona. Badorten har flera stränder, däribland den månformade drygt 1,6 kilometer långa stranden Playa de Lloret de Mar. Här möts du av en livlig strandpromenad med allt från vattensporter och shopping till ett sjudande nattliv. Värt att veta är att stadens stränder städas ofta och är kända för att vara rena. Ett plus i kanten för det.

  Den imponerande kustremsan lockar många sol- och badsugna. Foto: Istock

  Figueres

  De surrealistiska rinnande klockorna känner många av oss igen. Bakom dem står den spanska konstnären Salvador Dalí. I staden Figueres finns hans eget personliga museum inrymt i en gammal teater. Därinne uppenbaras Dalís fascinerande värld fylld av målningar, teckningar och installationer. Du kan bland annat se ett rum uppbyggt som ett gigantiskt ansikte med en stor pussmun där två tavlor blir ögon. Utanför byggnaden hittar du dessutom en park med ovanliga skulpturer som naturligtvis är signerade Dali. Från Barcelona till Figueres tar tåget cirka 1,5 timmar.

  Salvador Dalís museum består av flera uppseendeväckande byggnader. Foto: Istock

  Tossa de Mar

  Staden från 1100-talet är ett populärt weekendresmål för Barcelonaborna och Chagall kallade den för "Det blå paradiset". Och väl där kan man verkligen förstå varför. Den väldiga stadsmuren pryds av flera torn som vetter ut mot det förtrollande havet. Inne i Tossa de Mar vandrar du längs med trånga och krokiga gränder. Här hittar du mysiga butiker och gallerier, men också ett bra matutbud med många härliga tapasbarer. Och vill du bada har Tossa de Mar dessutom en populär badvik vid centrum. En bit utanför finns dessutom flera mindre vikar för en lugnare dag på stranden.

  Chagall kallade staden för "Det blå paradiset" och ser man den här bilden kan man verkligen förstå varför. Foto: Istock

  Palamos

  Det här är en charmig och genuin hamnstad med ett lugnare tempo. Palamos är kända för sina räkor som fångas av de lokala fiskarna. Ett tips är att prova delikatessen på någon av de mysiga restaurangerna som finns i centrum. Ta sedan en tur genom den gamla stadskärnan och vandra runt bland de historiska byggnaderna. Ett annat tips är att besöka tisdagsmarkanden. I folkmyllret kan du fynda allt från kläder, väskor och skor till souvenirer. Du hittar också en massa härliga råvaror i marknadsstånden, som du får smaka om du vill. 

  Ett tips är att prova de lokalt fångade räkorna på någon av de mysiga restaurangerna. Foto: Istock

  Cap de Creus

  Den här halvön ligger i nordöstra Katalonien, 25 kilometer söder om den franska gränsen. Det karga, väderbitna och klippiga landskapet är mycket speciellt och hela området klassas som en naturpark. Här finns nästan inga träd, en stor kontrast till den djupblå närliggande kustremsan. Två tips vid ett besök är att bra skor och ta med dig kameran – det kan bli många dramatiska landskapsbilder till fotoalbumet. 

  Ta på dig bra skor på din vandring. Foto: Istock

  Blanes

  Den här mysiga badorten ligger söder om Lloret de Mar, men bjuder på ett lugnare tempo än den briserande partystämningen som råder i den större grannstaden. Det här är ett perfekt ställe att besöka för dig som är ute efter en avslappnad solsemester. Blanes har två prunkande botaniska trädgårdar och en bit utanför staden ligger det familjevänliga vattenlandet Marineland. 

  Den mysiga staden Blanes passar dig som vill ha en lugnare semester. Foto: Istock

  Så tar du dig dit: 

  Det går snabbt och smidigt att komma till Costa Brava. Du tar dig enkelt dit via flyg till Barcelona, där du sedan kan hyra bil för att åka vidare. Vill du vara lite mer äventyrlig och har fler timmar att lägga på själva resan går det även smidigt att bila ner från Sverige och genom Europa, över den franska gränsen och ner till Spanien. Men oavsett vilket färdmedel du väljer så har Costa Brava flera pärlor värda att upptäcka och utforska.

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!