• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: Rügen – tyskt strandparadis runt hörnet

  Vagabonds guide till Tysklands största ö Rügen. Tips på hotell, restauranger och utflykter.

  Guide: Rügen – tyskt strandparadis runt hörnet
  Strandkorb. Ett måste även i souvenirbutiken. Foto: Anders G Warne.

  Resa dit

  Det vanligaste sättet att ta sig till Rügen är med färjan från Trelleborg till Sassnitz, som trafikeras av Stena Line (stenaline.se). Överfarten tar 4 timmar och 15 minuter. Både TT Line (ttline.com) och Stena Line kör färjor från Trelleborg till Rostock, som ligger ca 1 timme och 45 minuter från Sassnitz med bil. 

  Både Berlin och Hamburg ligger från 3 timmar och uppåt från Sassnitz med bil, allt beroende på trafiksituationen. 

  Ta sig runt

  Trots att Rügen är Tysklands största ö är den inte större än att du kan köra runt ön på en dag. Hyrbil finns hos Europcar, Ginster Chaussee 6 i Bergen, och hos Sixt, Proraer Chaussee 5 i Binz.

  Lokalbussarnas tidtabeller finner du här, på tyska: rpnv.de/mit-dem-bus/fahrplan-info/ 

  Ångloket Rasender Roland är inte bara en attraktion i sig, utan ett sätt att ta sig mellan Putbus, Göhren, Binz och Sellin på östra delen av ön. ruegensche-baederbahn.de 

  Bo

  Lägenhetshotell, ferienwohn-ungen, är ett bra alternativ om man håller sig till en lägre budget. I Sassnitz finns generellt billigare boende än i finare badorter som Binz och Sellin. På sajten leos-vorpommern.de kan du söka efter lägenhetshotell på Rügen, dock endast på tyska. Där finner du boende från cirka 600 kr/natt för två pers, men det blir dyrare ju närmare de populära strandorterna du bor.

  Vårt val: Dorint Strandhotel, hotel-ruegen.dorint.com/en. Fint spa-hotell på strandpromenaden, från cirka 1 200 kr/dubbelrum.  

  Kurhaus Binz, travelcharme.com/hotels/kurhaus-binz. En iögonfallande ståtlig byggnad med gamla anor, belägen på strandpromenaden. Hög standard, populär spa-anläggning, och priser därefter. Från runt 1 800 kr/dubbelrum. 

   

  Äta och dricka

  Som mat i farten är fisch-brötchen en lokal klassiker. Sillmackorna säljs lite här och där, inte minst i kiosker vid stränderna. 

  Monte Vino (weinhandlung-ruegen.de), Paulstrasse 1, Binz. Mysig bistro med bra viner och smakliga smårätter.

  Meersalz (hotel-meersinn-ruegen.de/biorestaurant-meersalz.html), Schillerstrasse 8, Binz. Öns första helt ekologiska restaurang, är inrymd i ett hotell: Upstalsboom Hotel Meersinn.

  Freustil (freustil.de), Zeppelinstrasse- 8, Binz. En riktig finsmakarrestaurang med spännande meny.  

  Seebrücke Sellin (seebrueckesellin.de), piren i Sellin. Härlig atmosfär på den fina piren, med utsikt mot kusten och Östersjön. Här kan du välja mellan en fin middag i restaurangen, eller en fika i solen.

  Gastmahl des Meeres (gastmahl-des-meeres-ruegen.de), Strandpromenade 2, Sass-nitz. Trevlig restaurang med maritimt tema, nära den gamla fiskehamnen i Sassnitz. De har även några rum till uthyrning.

  3 utflykter från Rügen

  1. Hiddensee

  På motsatt sida Rügen, från de populära strandorterna sett, ligger ön Hiddensee. Den här lång-sträckta vindpinade ön i väster är en populär tillflyktsort för naturälskare – och konstnärer har lockats hit i drivor. Här finns ingen biltrafik, istället tar du cykeln eller går till fots. Planera hur du ska ta dig dit och tillbaka med båten: reederei-hiddensee.de

  2. Rasender Roland

  Det här är ingen plats, utan ett färdmedel. Eller en upplevelse, om man så vill. Rasender Roland är Rügens eget ånglok, med fina gamla restaurerade vagnar som trafikerar Putbus, Gören, Binz och Sellin. En nostalgisk- tur mellan fina kustsamhällen, genom skog och längs med åkrar. ruegensche-baederbahn.de

  3. Vitt

  En liten k-märkt by med vita stenhus med halmtak. Nere vid den minimala hamnen sitter man på de enkla utemöblerna eller på stenmuren som skyddar land från hav, och äter rökt fisk direkt från rökeriet. Har du tur hittar du en liten bärnsten längs flintastranden. I slutet av stranden sticker Kap Arkona ut med stupande vita klippor och ett fyrhus som reser sig ovan trädtopparna. 

  Vackra Jasmund nationalpark.

  Missa gärna

  Hungriga trutar. Att få sillmackan stulen av en tjyvaktig silltrut är ju inget vidare. Håll i både hatten och mackan när du spatserar på piren i Binz.

  Missa inte 

  Jasmund nationalpark. Att vandra i bokskogen och ta sig ner till stranden för att se de vita kritklipporna är ett måste. Vacker och unik natur som känns en smula exotisk. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!