• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 12 guldkorn: Därför ska du besöka Balearerna

  Karibiska paradisstränder, trolska undervattenssjöar och en imponerande utkiksplats – 384 meter över havet.
  Det finns många vackra anledningar till att besöka Balearerna.
  Här är tolv guldkorn från ögruppen.

  Med öar som Mallorca, Ibiza, Menorca – och den inte lika kända men dock så vackra Formentera – är Balearerna ett riktigt favoritresmål. Ögruppen har mycket att erbjuda sina besökare och är fylld med fascinerande platser. Här är några av de vackraste guldkornen, som gör att du måste åka till Balearerna minst en gång i livet. 

  1. Drakgrottorna, Mallorca

  Den höga kalkhalten i marken har tillsammans med havet gett Mallorca massor av droppstensgrottor. Drakgrottorna "Cuevas del Drach" ligger på södra delen och är en av de mest fascinerande turistattraktionerna på hela ön. Här smälter fyra stora grottor samman och bildar Mallorcas största underjordiska grottsystem. I Drakgrottorna hittar du flera salar och och sjöar – bland dem Lago Martel. Det är en av världens största underjordiska sjöar och ger dig en trolsk vattenupplevelse. 

  I Drakgrottorna får du en trolsk vattenupplevelse. Foto: Istock

  2. Naveta des Tudons, Menorca

  Det här monumentet är en gammal gravplats och en av Menorcas främsta turistattraktioner. Och det kanske inte är så konstigt? Gravplatsen har nämligen en imponerande ålder och tros ha skapats någon gång mellan år 1 200-750 f Kr. Ett tips är att se fornlämningen i skymningen – då blir platsen magisk. 

  Uråldriga Naveta des Tudons är en välbesökt turistattraktion. Och de tär lätt att förstå varför. Foto: Istock

  3. Playa de Ses Illetes, Formentera

  Formentera är lite av en doldis, men ses samtidigt av många som den vackraste och mest bohemiska av Balearernas öar. Här kan du njuta av en lugnare semester bortom den hektiska turiststressen. Besöker du ön får du inte missa Playa de Ses Illetes, som ständigt hamnar på listan över världens bästa stränder. Under en dag på den orörda pärlan har du gott om plats och slipper trängas med andra soldyrkare.

  Här är en av världens bästa stränder. Foto: Istock

  4. Las Salinas, Ibiza

  På öns södra spets, bara tio minuters bilresa från centrala Ibiza, ligger Las Salinas – en gyllenbrun strand omgiven av ett naturreservat. Här kan du sola och bada och njuta av njuta av strandlivet. Ett hett tips är att avnjuta en härlig medelhavslunch på den omtalade restaurangen The Jockey Club, som också sägs ha väldigt goda drinkar.

  På Las Salinas kan du njuta av härligt strandliv och en mysig promenad. Foto: Istock

  5. Sóller, Mallorca

  Inbäddad i en grönskade dal, på Mallorca, hittar du pittoreska Sóller. Från stadens centrum kan du åka spårvagn till ut till havet. Ta ett glas vin på en mysig restaurang och slå ihjäl några timmar med att titta på folk. Vem blir inte harmonisk av det? Är du mer intresserad av kultur kan besök den vackra kyrkan Sant Bartomeu, vars upphovsman är en elev till den spanska konstnären Antoni Gaudí.

  I pittoreska Sóller kan du verkligen koppla av. Foto: Istock

  6. Cape Formentor, Mallorca

  Känn friheten! Längst i norr på Mallorca ligger Cape de Formentor. Den yttersta spetsen sträcker sig 384 meter över havet och erbjuder en fascinerande utsikt. Härifrån kan du skåda flera orörda stränder. Ett exempel är Cala Figuera, där du har gått om plats för många och lata timmar i solen. Hur härligt som helst! 

  På Cape Formentor känner du frihetens vinda blåsa. Foto: Istock

  7. Favaritx fyr, Menorca

  Från Favaritx fyr har du den perfekta utsikten när du vill fånga den vackra vyn över Menorcas nationalpark S'Albufera des Grau. De låga, karga skifferklipporna vid vattnet ger en surrealistisk känsla. Ett tips är att ta en härlig promenad genom de olivlundar som ligger på gångavstånd.

  De karga skifferklipporna vid vattnet skapar en surrealistisk stämning. Foto: Istock

  8. Espalmador, Formentera

  Espalmador ligger endast 50 meter från Formenteras kust. Den lilla ön är bara tre kvadratkilometer stor. Här finns en massa ställen att upptäcka – och självklart bra sol- och badmöjligheter. Vill du se hela ön går det att boka en båttur som tar dig runt Espalmador.

  Den lilla ön är en dröm för dig som vill gå på upptäcktsfärd. Foto: Istock

  9. Dalt Vila, Ibiza

  I gamla stan på Ibiza hittar du det historiska området Dalt Vila, som har utnämnts till världsarv av Unesco. Där finns bland annat en vacker katedral och typiska vitkalkade hus som stoltserar på breda terrasser. Detta är en härlig plats att strosa runt på när du vill känna historiens vingslag. 

  Missa inte det historiska världsarvet på Ibiza. Foto: Istock

  10. Playa de Es Trenc, Mallorca

  Är du i Karibien? Nej, men det känns verkligen så! Paradisstranden Playa de Es Trenc får du bara inte missa om du besöker Mallorca. Gör en dagsutflykt hit och inta lunchen på någon av de närliggande mysiga restaurangerna. Bästa tipset är att beställa in röda räkor, som är en riktig specialitet här.

  Paradisstranden Playa de Es Trenc ger den perfekta beachupplevelsen. Foto: Istock

  11. Cala Turqueta, Menorca

  Denna hypade strand är en av de mest fotograferade platserna på Menorca. Och det kanske inte är så svårt att förstå varför. Det kristallklara vattnet lockar både turister och lokalbefolkning, så det gäller att vara på plats tidigt. Räkna med att du får dig en rejäl promenad på vägen dit – från den närliggande parkeringen tar det nämligen en halvtimme till vattenbrynet.

  Paradisstranden Playa de Es Trenc får du bara inte missa om du besöker Mallorca. Foto: Istock

  12. Fyren Barbaria, Formentera

  Vill du njuta av några av Spaniens vackraste solnedgångar? Då är det till fyren Barbaria på Formentera som du ska bege dig. Där har du dessutom en imponerande utsikt över Ibizas siluett. 

  Denna fantastiska solnedgång ger vem som helt en närmast sakral upplevelse. Foto: Istok

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!