• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Zakynthos: Vandring på grekisk favoritö

  Sköna stränder, absolut, men också silverglänsande färsk fisk, svarta oliver och gyllengul honung. Vi cyklar och vandrar genom grekiska Zakynthos och bor på lantgårdar med dignande citronlundar och mandelträd.

  Zakynthos: Vandring på grekisk favoritö
  Zakynthos. Äkta vara. Foto: Ulf Berglund

  Det här reportaget publicerades i Vagabond sommarnummer 2015. 

  Soluppgång i Agios Nikolaos på Zakynthos. Spegel­blankt hav och syrsornas avtagande sång. En doft av salt vatten och tång vilar över den lilla hamnen, där fiskarna just anlänt med dagens fångst. Ute bland klipporna vid stranden plockar Stamatis Nobelos hälsosamma kritamo – svartalger – till dagens sallader. Det är inte mycket, men tillräckligt för att han ska bli nöjd.

  Stamatis driver Villa Nobelos tillsammans med föräldrarna Nikos och Fotini, samt bröderna Dionisos och Alexandros. Ett stilfullt pensionat några hundra meter från hamnen. Med egen liten strand, ekologisk restau­rang och endast en handfull rum för uthyrning har familjen skapat en eftertraktad oas för resenärer som söker ro och närhet till vild natur.

  Enbart frukosten är värd vistelsen på Villa Nobelos. Nybakat surdegsbröd, croissanter, getost, yoghurt från granngården, hemlagade marmelader och färskpressad juice från nyplockade apelsiner. Dessutom serverad på ett bord några meter från strandkanten med ön Sant Nikolaos i blickfånget.

  På Vassilikoshalvön växer flera hundra år gamla olivträd.

  På Vassilikoshalvön växer flera hundra år gamla olivträd.

  Zakynthos. Pappa Nikos på Villa Nobelos värnar för det ekologiska.

  Pappa Nikos på Villa Nobelos
  värnar för det ekologiska.

  Vid sidan av den stilfulla villan ligger odlingarna med idel kryddörter, sallad, tomater, äggplanta och gurka. Strax bredvid en hönsgård med en tupp som trist nog började gala vid fyratiden på morgonen.

  Pappa Nikos står redan i köket och lagar kaningryta till lunchen. En mustig anrättning med färska tomater, lök, vitlök, potatis, squash, aubergine, getost, oregano
  och muskot.
  – Vi är i stort sett självförsörjande. Vi skördar både från vår egen trädgård, havet och bergen, säger Nikos med ett brett leende.

  – Igår var jag över på Sant Nikolaos och plockade vild kapris och en hel del kryddörter. Getosten hämtar jag i byn Volimes tillsammans med både lammkött och kalv.

  I samma veva knackar fiskaren Spiros på dörren, för att leverera pinfärsk havsbrax, ansjovis och bläckfisk. Han bor ett par hundra meter från Nobelos och ser till att Nikos får välja först av alla.
  Ansjovisen ska han lägga in i en marinad av olivolja, vitlök och persilja.
  – Den får dra i två veckor och blir en perfekt aptit­retare, tillsammans med ett glas ouzo, hävdar Nikos.

  Vägen från Zakynthos stad till Agios Nikolaos och den norra delen av ön blev färdig först i mitten på sjuttiotalet. Innan dess var det båt som gällde för Nikos och hans föräldrar, eller en två dagar lång, mödosam vandring. Nu går det fortare på asfaltvägen till Agios Nikolaos och vidare till fyren vid Skinari och vyerna över Kefalonia.
  Från Agios Nikolaos går det även bilfärja till grannön. Det är också från Skinari och Agios Nikolaos som man kan haka på de populära båtturerna till både Blå Grottorna och det berömda skeppsvraket i Smugglarviken –  Zakynthos och kanske hela Greklands mest fotograferade strand.
  En plats som ofta får stå som sinnebild för den grekiska övärldens skönhet. Skinari är perfekt för vandring längs den klippiga kusten. Här finns några markerade leder, men det är definitivt läge att välja en egen väg i det öppna landskapet.

  Zakynthos. Stamatis Nobelos är uppe redan sex på morgonen för att plocka alger till restaurangköket.

  Stamatis Nobelos är uppe redan sex på morgonen för att plocka alger till restaurangköket.

  Tidig morgon eller sen afton är landskapet som allra vackrast, med blommande olivträd, knallgul ginst, röd vallmo och lila bougainvillea.
  Vägen vidare västerut leder förbi bergsbyn Volimes där honungs- och olivoljeförsäljarna har små stånd längs bygatan. Det är frestande att stanna till och provsmaka, men efter tre stopp och lika många honungsburkar och oljeflaskor får det vara nog.

  Reportaget fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!