• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Toscana – en italiensk semesterklassiker

  Glöm cypresser, kullar, vingårdar och Florens konstskatter. Nu styr vihyrbilen ut mot Toscanas kust – mot solstolar, parasoller, fisk- och skaldjurskrogar – och de italienska filmstjärnornas semesterfavoriter

  Toscana – en italiensk semesterklassiker
  Castiglioncello. Där Toscana möter havet. Foto: Thinkstock.

  Just den här morgonen låter havet som en vrå­lande jetmotor. Vågorna landar i kaskader av vitt skum. Ett salt vitt dis rullar in över den klip­piga kusten med sina små sandiga badvikar. Jag smakar på sältan som fastnat på mina läppar och betrak­tar villorna på klippan på andra sidan stranden. De ser ut som Napoleonbakelser där den röda takglasyren har runnit ner över de vita gräddväggarna. Den italienska trikoloren vajar frenetiskt i västanvinden och dubbel­däckade tåg från Rom rusar förbi på bergskammen och in i bergstunneln och bort mot Livorno, Pisa, La Spezia och Milano.

  Nästa morgon har vinden mojnat och havet ser ut som ett nybonat salsgolv. Den salta svala havsbrisen är ersatt av sommarljum stiltje med en doft av barrträd, het sand, kokosolja och friterad fisk.

  Toscanas kust är ofta platt och enahanda med långa spikraka stränder omgivna av låga gräsbevuxna sand­ kullar. En klassisk riviera med privata badklubbar där du måste betala entré för att få utnyttja badhytterna och sola och bada. Som ett solblekt sommarminne från en tid som flytt: bleka pastellfärger i modernistisk stil och oändliga rader av solstolar och parasoller.

  I Volterra finns ett fantastiskt museum med fynd från utgrävningar av etruskernas boplatser. Foto: Jens Lennartsson.

  I Volterra finns ett fantastiskt museum med fynd från utgrävningar av etruskernas boplatser. Foto: Jens Lennartsson.

  Men söder om Livorno reser sig landskapet och formar sig till en mer omväxlande och spännande natur: taggiga klippor med lummiga pinjedungar och branta stup ner mot det frasande Tyrrenska havet, och med jämna mellan­rum raviner och vikar med klappersten och mjuk gul sand.

  Precis där toscanas kust är som taggigast och vildast ligger Castiglioncello. Här går jag och de andra sommar­ gästerna på pinjedoftande gator, hör vågorna fräsa och låter våra tankar vandra tillbaka till ett flärdfullt förflutet. För en gång i tiden var byn centrum för den italienska konstnärsgruppen Macchiaioli, en italiensk fanclub till Monet och de andra franska impressionisterna.

  Och en gång i tiden var byn sommarens förhandsval för Italiens filmstjärnor – och den starkast lysande stjärnan bland de andra stjärnorna var den sammetsögde Marcello Mastroianni (Det ljuva livet, Svarta ögon, Vi som älskade varann så mycket) som ägde en ljusgul stenvilla bland napoleonbakelserna på klippan bakom stranden. Och trots att han dog för tjugo år sedan är han fortfarande ett sam­ talsämne i solstolar och vid kafébord i Castiglioncello.

  Reportaget forstätter på nästa sida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!