• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Réunion: Vandring bland palmer och vulkaner

  På Réunion tronar bergen höga och lummiga, som gjorda för vandring i väglöst land. Vi tar stigen till inbjudande byar, gästvänliga människor, och en av världens mest aktiva vulkaner. Allt på en utpost i Indiska oceanen, som faktiskt tillhör Europa.

  Réunion: Vandring bland palmer och vulkaner
  Den trolska tamarindskogen i Mafate blir nästan ännu mer magisk i regnet. Foto: Emma Mattson.

  Madame Folio reser sig ur vilostolen på bakgården och vinkar åt oss att följa med. Inne i vardagsrummet ligger en stråhatt på ett bord. Hon lyfter den och drar med pekfingret utmed brättet. 

  – Den här är gjord av stjälkarna. När de är färska kan man äta dem, ungefär som haricots verts. Men när de blivit gamla och mjuka så strimlar och torkar man dem. Sedan kan man fläta hattar och korgar. Är det inte fint? 

  När hon talar om chouchou är det som att hon lyser upp. Visst såg vi den slingrande klängväxten ligga som en grön matta över träd och buskar när vi körde från kusten till Salaziedalen. Visst åt vi chouchougratäng till lunch här i byn Hell-Bourg.
  Men det är inte förrän Madame Folios ögon tänds på det här viset som jag börjar ana hur viktig en växt kan vara när man lever i öns bergiga inre, bland vattenfall och raviner. Här har generationer överlevt med små medel, och då kan en växt som chouchou inte anses vara något mindre än Guds gåva till mänsklig­heten. Frukten, stjälkarna, rötterna, bladen – allt kan användas, som föda eller som slitstarkt hantverksmaterial. 

  Madame Folio med familj flyttade till Hell-Bourg från kusten, för att få ett mildare klimat. Nu håller hon och hennes son Jean-Francois hem och trädgård öppet, för nyfikna besökare.

  – Det är en annan värld här uppe i bergen jämfört med kusten. Det var därför vi flyttade hit. För att få friskare luft och ett lugnare tempo. Ett enklare liv på sätt och vis, säger Madame Folio, som idag är 80 år och har öppnat det k-märkta huset med den klassiska kreolarkitekturen och den vackra trädgården för allmänheten. Hon och hennes son berättar mer än gärna om växters och örters betydelse, för besökare som kommer förbi. Det är en angelägenhet inte bara för turister, utan också en kunskap som riskerar att förloras om inte nästa generation på ön Réunion tar den till sig. 

  Freddy Lafable åtevände till Réunion för att föra lärdomar och traditioner vidare.

  Många pratar om det – hur "ungdomen" i kuststäderna inte lär sig hur man använder sig av naturen längre, när antalet köpcentrum ökar, och intresset för traditionerna minskar.

  Men nu är vi i bergen, traditionernas fäste. När vi samma kväll äter middag hos Patrick, på vandrarhemmet Gîte la Mondoze, serveras det sedvanlig cari, med indiskinfluerade fisk- och köttgrytor och ris, tillsammans med anekdoter om hur det var förr. Allt spetsat med lokal Rom.
  Flaskan på bordet ser ut att ha en hel trädgård innanför glaset: blad, rötter, blommor och frukter som sätter smak på spriten. Det bränner innanför bröstet när den åker ner, och sedan börjar musiken. Maloya är en musikstil som härstammar från slavarnas tid på ön. Slaveriet upphörde 1848, men sångerna och berättelserna lever kvar.

  Staden Cilaos, i kalderan med samma namn, har en levande stadskärna med färgglada kreolhus

  Staden Cilaos, i kalderan med samma namn, har en levande stadskärna med färgglada kreolhus

  Patrick leder sången med sin gitarr, och våra nya vänner från staden Cilaos, som vandrat hit under dagen, sjunger med i de kända kreolska texterna. Ömsom vemodigt, ömsom hett. Till slut dansar vi alla vid kortändan av bordet, tills det är dags att säga godnatt. Här lägger man sig tidigt, och stiger upp innan solen nått över bergstopparna. 

  Réunion må vara en geografiskt sett isolerad vulkanö, utslängd i Indiska oceanen öster om Madagaskar. Men på papperet är vi fortfarande i Europa.
  Ön tillhör Frankrike, och har precis samma system som moderlandet. Här och där vittnar skyltar om att EU-bidrag gjort både vägar och sysselsättningsprojekt möjliga. Många åker till Frankrike för att söka sig bättre arbetsmöjligheter, men många söker sig också från Frankrike till Réunion – för klimatet, naturen och livsstilen.

  Reportaget fortsätter på nästa sida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!