• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chiang Mai: Vi vandrar mellan bergsbyar i norr

  I bergen utanför Chiang Mai bor flera invandrade folkgrupper som för en tveeggad kamp. Den för att bevara sina traditioner, och den för att få en modernare livsstil. Hit vandrar vi för att få en glimt av deras liv.

  Chiang Mai: Vi vandrar mellan bergsbyar i norr
  Hem till byn i Chiang Mai. Foto: Johan Marklund.

  Utanför ett omålat, nybyggt cementhus sitter Nang Go och krossar betelnötter som hon blandar med kalk och stoppar in i munnen. Hon drar ihop de blodröda läpparna och suger njutningsfullt i sig den hopknådade massan. Tugga kan hon inte längre eftersom nästan alla tänder är borta. 

  Hon är äldsta kvinnan i huset, där flera generationer bor tillsammans. De tillhör palaungfolket som ursprungligen kommer från Burma, och de äldsta i familjen flydde hit till Chiang Dao-området i norra Thailand för fjorton år sedan. I grannlandet var de ständigt påpassade av militärregimen, och att fly var förenat med livsfara.

  – Men thailändske kungen är bra. Han har hjälpt till med skola och väg, säger Nang Go och drar en hand över ögonlocken.

  Chiang Mai. Invandrare som tillhör så kallade bergsfolk får ofta leva med begränsade rättigheter. Den som föds i Thailand har bättre förutsättningar.

  Invandrare som tillhör så kallade bergsfolk får ofta leva med
  begränsade rättigheter. Den som föds i Thailand har bättre förutsättningar.

  Röken från skräphögarna som eldas upp en bit nerför gatan gör blicken rinnig.

  Hon kisar och upprepar med emfas hur bra kungen är. Och visst har Thailand på olika sätt ställt upp för de stamfolk som kommit hit från Burma och Laos. Men för dem som likt Nang Go inte får medborgarskap är rättigheterna klart begränsade. I byn där vi befinner oss bor uteslutande människor från palaungfolket som är en av de mindre folkgrupperna. Folkgrupper som karen, akha, lahu och mien är större och mer kända, men gemensamt för dem alla är att de finns i norra Thailand och har vandrat hit framförallt från Burma. 

  Say, och tigern som pryder det nya huset.

  Själva har vi just genomfört en i jämförelse oerhört blygsam vandring hit från en annan by. Över en brant kulle och genom en skog gick vi, efter att ha inlett dagen med forsränning, som i ärlighetens namn inte bjöd på någon vidare fors den här gången. Snarare fick vi staka oss fram i maklig takt, då vattennivån är låg i april.

  Men vandringspaketen som erbjuds i bergen utanför Chiang Mai innehåller inte sällan just detta – forsränning och vandring. Men framförallt: bergsfolk, "hill tribes". Ja, det är så de här vandringarna marknadsförs, och just att stamfolk benämns som den stora attraktionen kan vara minst sagt knepigt att förhålla sig till. Vår guide, som inte tillhör någon minoritet men har lärt sig en del av deras språk, tycker vi ska titta på hur de ser ut, och notera deras "annorlunda" drag. 

  Reportaget fortsätter på nästa sida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!