• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Spanien: 10 måsten i Andalusien

  Andalusien är en fascinerande plats oavsett om det är historia, kultur, natur, mat eller sköna stränder som väcker din reslust. Vi listar våra favoritplatser i södra Spanien.

  Spanien: 10 måsten i Andalusien
  10 favoriter i södra Spanien.

  TEXT OCH FOTO: SARA KOLLBERG

  Tänk dig en plats där solens strålar värmer året runt. Din blick möter det vidsträckta Medel­havet och bakom kullarna skymtar bergen med snöklädda toppar. Andalusien är en läcker­het serverad med både kultur och natur. 

  Namnet härstammar från det muslimska territoriet Al-Andalus som under 1000-talet e Kr sträckte sig in i nuvarande Spanien. Spåren från den islamska eran återfinns inte bara i namn utan även i arkitektur och kultur. Själv hamnade jag i Andalusien av en slump. 

  Mina fördomar sade mig att det skulle vara en turistfälla fylld med svenska pensionärer sippande på sangria längs opersonliga strandremsor. Och visst hittar du många svenskar och andra européer som letat efter solen i denna södra del av Spanien, men här finns så mycket mer. 

  Min begeistring nådde sin höjdpunkt när jag bland olivträdsklädda kullar en timme från kusten blev serverad frukost i morgonsolen. Oljan från frukterna ringlas över bröd, avokadon är färsk och mogen, apelsinjuicen nypressad och yoghurten med mandlar är ovanligt god. Mandlarna kommer från de små träden som snart visar sin vita och rosa skrud längs sluttningarna. 

  Det enda som inte finns i Andalusien är jobb. I Spanien är det känt som den soliga glada kusten, men förutom jordbruket och turismen finns lite att leva på. Det är en del av landet som lidit mycket under den ekonomiska krisen. Detta gör också Andalusien till en del av Spanien där det är väldigt billigt att leva och semestra. Regionen är bland annat känd för sina gratis tapas som serveras till ölen. En av många anledningar att älska Andalusien!

  1. Sierra Nevada 

  Vandring bland Spaniens högst belägna byar

  En absolut pärla i Andalusien är Sierra Nevada, bergskedjan med 20 toppar på över 3 000 meter, bara någon timme från kusten. Här kan man åka slalom på vintern, medan vandring bland bergen är möjligt året runt. Utgå från Capileira, den högsta av tre bergsbyar som bildar en liten kedja i bergssluttningen. Från 1400 meters höjd börjar en vandring på 19 kilometer.  

  Kliv upp tidigt och börja vandringen längs små stigar upp på kalare marker. Du kan möta både tjurar och getter som betar och på bergssidorna syns ofta stenbockar. Vänd dig om och blicka ut över hela klyftan där Pampaneira, Bubión och Capileira är inbäddade. Vid 2 000 meters höjd är du på ledens topp och kan börja följa det kanalsystem som leder vattnet ner från berget till byarna. Med picknick är det en perfekt dagsutflykt. Om man tycker det är lite mycket för en dag finns en fjällstation, Refugio del Poqueira, ytterligare lite högre upp. Glöm inte att avvara tid att besöka byarna med sina vävverkstäder, restauranger och mysiga gränder. 

  Fåraherde i Sierra Nevada.

  Fåraherde i Sierra Nevada.

  Capileira ligger ungefär en timmes lugn bilfärd från Orgivar, nordost om Malaga. 

  2. Playa de Maro

  Solkustens favorit

  Att hitta sin favoritstrand längs Andalusiens långa kust kan ta tid och att hitta en strand utan andra besökare är nästintill omöjligt. Under sommar-månadernas heta dagar är det trångt på playorna men nödvändigt med det svalkande havet. Men jag skulle rekommendera att besöka stränderna året runt, även om det inte är badtemperatur är det perfekta platser för en picknick och en lugn stund med en bok. 

  På den fina stranden Maro som ligger nära Nerja kan man om man har tur hitta en plats för sig själv, längst bort, gömd bakom några klippor. Där kan man låtsas att man är ensam med naturen. För den djärva finns en liten stig upp på klipporna som tar en runt bukten till en oas med turkost vatten lagom att dyka ner i. Med en snorkel, en spännande bok och färsk frukt passerar en dag snabbt förbi här. 

  Maro, strandpärla nära Nerja som funkar alla årstider.

  Maro, strandpärla nära Nerja som funkar alla årstider.

  Med motorvägen tar du dig snabbt till Maro från Malaga, en timme österut längs kusten. 

  3. Granada

  Arabiska fotspår

  Ett besök i Granada är som att förlora sig i Tusen och en natt. De arabiska influenserna från det moriska riket som en gång hade sitt fäste i staden är tydliga. Den främsta symbolen är palatset Alhambra som ståtligt är placerat på en höjd, blickandes ner över staden. Dröm dig bort till en annan tid och värld bland denna vackra arkitektur, detaljerade inredning och flådiga trädgårdar. 

  Albaicín, gamla stan. Granada bär på ett arabiskt arv.

  Magin fortsätter på nästa kulle, i den gamla stadsdelen Albaicin. Stadsdelen, precis som palatset, har äran att platsa på Unescos världsarvslista. Här finns rökelsefyllda små butiker med allehanda gods från Marocko och restauranger som erbjuder vattenpipa på låga bord. 

  Vacker arkitektur och flådiga trädgårdar på världsarvet Alhambra

  Vacker arkitektur och flådiga trädgårdar på världsarvet Alhambra.

  Men jag skulle rekommendera att satsa på de berömda Granadatapasen – gratis till din svalkande dryck serveras en mindre bit mat, lite ost eller en bit torkad skinka. Med beställningarna så brukar tapasen uppgraderas, så stanna på samma ställe. På Babel Fusión (Calle Elvira 41) blir du serverad en kulinarisk liten rätt till din öl, tandoorikyckling, falafel eller kanske potatis från Kanarieöarna. Liksom på många tapasbarer blir det trångt men gemytligt framemot kvällskvisten.   

  Hummustapas utöver det vanliga på Babel Fusión i Granada.

  Hummustapas utöver det vanliga på Babel Fusión i Granada.

  Granada ligger en och en halv timme med bil nordost om Malaga, det finns även bussförbindelse mellan städerna men det tar nästan dubbelt så lång tid.

  4. La Garganta Verde

  Det gröna gapet 

  La Garganta Verde, det gröna gapet, lever upp till sitt namn. På branta stigar tar du dig nerför de 400 meter höga vertikala väggarna. Grönskan är kompakt och frodig, olik de torrare odlingslandskapen som omringar området. 

  På botten av Garganta verde ligger en grotta vars formationer fascinerar.

  Nere i gapets botten gömmer sig mjuka formationer i rosa och grönt i ett slags öppen grotta, några träd som ensligt lever vidare och fåglar som snabbt färdas mellan sina gömställen.

  Det gröna gapet, en annorlunda naturupplevelse.

  Högt ovanför, vid ravinens kant, cirkulerar gamarna. Ett tjugotal svärmar ovanför våra huvuden ner genom ravinen och tillbaks till värmeströmmarna när vi sitter och spejar vid kanten. Förtrollningen är total. 

  La Garganta Verde tillhör nationalparken Grazalema som ligger cirka 15 mil väster om Malaga. Flera av dess leder kräver tillstånd, som du kan skaffa på parkkontoret i byn El Bosque.

  5. Cala de San Pedro

  Piratstranden

  Av någon anledning hör jag talas om en gömd strand där pirater sägs bo. Packar väskan, tar med tältet och med en vag vägbeskrivning tar vi oss dit. I natur-reservatet Cabo de Gata efter byn Las Negras finns faktiskt skyltar, så speciellt hemlig är inte Cala de San Pedro. Men efter den knappt körbara grusvägen får vi fortsätta till fots på en liten stig med den branta bergssidan vid sidan, vilket gör det mer till det äventyr jag hade föreställt mig. Med havet som slår mot klipporna långt nedanför oss skymtar vi det gamla fortet som markerar början på viken. 

  Cala de San Pedro – långt ifrån Solkustens packade playor.

  I dalen har flera människor byggt små hus och börjat odla, de är de så kallade piraterna som verkar allt annat än benägna att stjäla. Piratryktet kanske kommer från att det krävs båt för att kunna transportera sig enkelt till viken. Stranden går från mjuk sand till mindre stenar och är inte speciellt stor, men havet är klarblått och inbjudande. Det känns som att komma till en annan värld.

  Längs bergssidan tar man sig ner till den "gömda" stranden Cala de San Pedro.

  För att komma till Cala de San Pedro får man köra ungefär en timme från Almeria till Las Negras och därifrån kan man välja att gå de fyra kilometrarna eller köra hälften och gå den resterande biten. 

  Artikeln fortsätter på nästa sida.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!