• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 12 gratis saker att göra i San Francisco

  San Francisco är en av USA:s charmigaste storstäder. Förutom att prisnivån redan är lägre än i till exempel New York och Miami, så finns det dessutom gott om gratisnöjen i "Fog City". Här har vi listat ett urval.

  12 gratis saker att göra i San Francisco

  1. Promenera över Golden Gate-bron 

  Ett av världens mest ikoniska landmärken upplevs med fördel tidigt på morgonen när den berömda San Francisco-dimman ofta omringar den massiva stålkonstruktionen. Det går att vandra över bron till fots och två gånger i veckan anordnas även gratis guidade turer för den som är intresserad av att lära sig mer om bron. Många turister går bara halvvägs för att sedan vända tillbaka, men om man väljer att promenera hela sträckan med start i centrum (tar cirka en och en halv timme) kan man utforska vandringsleder och naturområden på andra sidan bukten med fina utsiktsposter. 
  goldengatebridge.org för öppetider. 

  2. Spana på sjölejon på Pier 39

  Pier 39 ligger i anslutning till det populära turist- och hamnområdet Fisherman's Wharf, där flera restauranger och butiker samlas. Här hänger hopar av knubbiga sjölejon som turas om att knuffa ner varandra från de flytande bryggorna för en bra plats att solbada på. Fullt med turister men kul ändå. 

  3. Spana in konst i The Mission 

  Bege dig till ett av SF:s kulurella högkvarter – det hipstertäta området Mission District, vid Dolores Park för att se en uppsjö av olika väggmålningar. Vid Balmy och Clarion Alley hittar du några av de bästa. I området finns dessutom flera gallerier som visar verk från framstående latinamerikanska konstnärer. 

  Clarion Alley. Foto: Plateaueatplau via Creative Commons.

  4. Känn vinden i håret under en seglingstur 

  Gratis seglingsturer? Ja det finns faktiskt. En gång i månaden mellan klockan 13.00 och 16.00 har Cal Sailing Club öppet hus då de erbjuder seglingsturer till allmänheten.
  cal-sailing.org för datum och mer info. 

  5. Upptäck stadshuset 

  San Franciscos stadshus är en pampig beaux-art skapelse som är ett måste för den som är intresserad av vacker arkitektur. Gratis rundturer arrangeras måndag till fredag klockan 10.00, 12.00 och 14.00. 

  6. Lär dig dansa swingdans

  Varje söndag annordnar Lindy in the Park gratis danslektioner i Golden Gate Park. Varken partner eller förkunskaper behövs.  
  Mer info: lindyinthepark.com

  Foto: Lindy in the Park.

  7. Eller besök den japanska te-trädgården

  ... som också ligger i Golden Gate-parken. Det stora grönområdet har flera olika trädgårdar, sjöar och museum. En del av dessa kostar att gå in på men inträdet till den japanska trädgården är gratis varje måndag, onsdag och fredag om man kommer dit innan klockan 10.00.

  8. Besök Grace Cathedral

  Insidan av Grace Cathedral skimrar i regnbågens ljus tack vare de stora glasmålningarna som täcker fönstren. Beundra konstverken, pelarna och golvlabyrinterna eller matcha in ditt besök med gratisyogan som hålls här varje tisdag klockan 18:15. Här finns också ett minnesmärke gjort av konstnären Keith Haring för de som avlidit i AIDS. 

  Foto: SF Brit via Creative Commons.

  9. Lyssna på jazz på Café Royale 

  Lite glamouröst à la parisienne, och lite sådär charmigt sunkigt à la typisk knarkkvart. På The Royale nära Union Square i downtown anordnas flera gratis musik- och komedikvällar i veckan. 
  Se schemat på theroyalesf.com

  Foto: The Royale.

  10. Flirta med papegojor på Telegraph Hill 

  Ta spårvagnen (kostar 2 dollar) till hållplatsen Mason St/Filbert St och promenera bort mot Pioneer Park.  Här brukar nämligen en flock med vilda rödmaskparakiter hänga. Fåglarna, vars naturliga utbredningsområde är Sydamerika,  blev kända efter en dokumentärfilm om den före detta hemlöse musikern Mark Bittners djupa vänskap med dem. 

  11. Locka fram ditt barnasinne på Musée Mécanique

  Musée Mécanique erbjuder en mängd med unika antika mekaniska spelmaskiner. Vissa av prylarna är över 100 år gamla. Ett besök är gratis, men för att spela på någon av maskinerna får man betala (kostar mellan 1 och 50 cent per spel). 
  Mer info: museemecaniquesf.com

  Massor med roliga manicker på Musée Mécanique. Foto: Pierre André via licensieringen Commonist.

  12. Besök museet för asiatisk konst 

  Många museer i San Francisco har gratis inträde den första tisdagen varje månad, men Asian Art Museum har istället gratis inträde den första söndagen varje månad. Med över 18 000 asiatiska konstverk och skulpturer är museets samling en av de största i världen. 

  Foto: A Gude via Flickr/Creative Commons.

  Gilla Vagabond på Facebook för mer resenyheter, tips och inspiration i ditt flöde.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!