• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rotterdam – weekend i pånyttfödd stad

  Förr en förorenad industristad. Nu har holländska Rotterdam stigit ur askan, bytt skrud och vibrerar av nya tankar – och handlingar. På två hjul möter vi stadsborna som jagar en hållbar framtid för staden.

  Rotterdam – weekend i pånyttfödd stad
  Het höst i Rotterdam. Foto: Pernilla Sjöholm.

  På organiserade cykelbanor följer tramptagen Laura Fitzpatricks blonda hår­svall. Hennes knep för att få oss besökare att lära känna hennes älskade hemstad är genom magen. Hon jobbar som guide och med cykel som färdmedel lotsar hon oss mellan Rotterdams vida restaurang- och kafé­utbud och låter oss träffa personlig­heterna bakom de nya smakupplevelserna.

  – Staden fullkomligt bubblar ur sig nya kvarterskrogar, kaféer och restauranger med hållbart tänk, säger hon som representant för det nischade guideföretaget Bike and Bite.  

  New York, ett hotell med restaurang, som flyttat in i forna Amerikalinjens vackra huvudkontor intill floden Maas. Här andas nostalgi från tiden då tusentals emigranter sökte lyckan i Nordamerika.

  Vid första stoppet parkeras cyklarna mellan ett bullrigt trottoarbygge och ett höghus som just inretts med lägenheter, gym och så energikicken Rauwdouwer. Restaurangens ägare Loran Reemer berättar ivrigt om hur kvarteret tagit fart. Han kommer själv från södra Holland men flyttade till huvudstaden Amsterdam i jakten på mer folkliv men tröttnade och landade till slut här. 

  – I Amsterdam är allt så kortvarigt och till låns med för många turister som bara är intresserade av själva staden. Rotterdam är mer på riktigt och med invånare som är intresserade av att lära känna både sig själva och varandra. Här blir man kvar, det har blivit mitt hem, säger han. 

  Loran Reemer tröttnade på Amsterdam och flyttade till Rotterdam där han öppnade restaurangen Rauwdouwer,

  Tar fart och trampar över den mäktigt vita Erasmus Bridge, stadens dyraste bygge som kommit att bli ett stolt land­märke. På andra sidan väntar Rotterdams egna skyskrapor, som restes för tre år sedan och som tillsammans med kvarteret runt Centralstationen är anledningen till att staden numera kallas för Hollands Manhattan. För att spä på smeknamnet går rykten om att Madonna köpt en av ­takvåningarna och här ligger också nyöppnade karismatiska hotellet New York

  – Rotterdam har bra flyt nu. Vi är stolta över vår bakgrund som byggt en djupare känsla av gemenskap. Vi har över 170 nationaliteter i Rotterdam men det flyter på riktigt bra mellan människor. Vi är ett sammansvetsat samhälle med en stark fram­tid, berättar matskribenten Wim de Jong som tillsammans med kompanjonen Frank van Dijl skrivit boken Rotterdams kök

  Vi sitter på hotellets inglasade servering intill floden Maas. 

  – I de unga kockarnas iver skapas pion­järer. Genom ett nära samarbete kan de  hela tiden vara ett steg före utvecklingen i vad de skapar och hur de gör det. De kämpar inte bara för sig själva utan även för staden när de tänker mer långsiktigt kring matkonsumtion.

  Blomstrande smak- upplevelser på De Jong.

  Blomstrande smak-
  upplevelser på De Jong.

  Sonen och matgurun Jim de Jong är ett gott exempel. Han driver sin restaurang i en nedlagd tåghangar i hippa Hofplein där jag kvällen innan serverades blomstrande smakupplevelser. Menyn var hemlig men innehöll en sensation med helt nya intryck som väcktes till liv i munnen. 

  Rabarber, dill, och mynta. Hallon, sardiner, rödbeta och nätta kronblad. Akaciablommor, tall och smältande mjölkflingor. Hand i hand avlöste de varandra. Färska råvaror som till största delen är producerad i den egna köksträdgården eller på takodlingen DakAkker på andra sidan tågspåren. 

  Tropical. Aloha Bar.

  Vi tar fart och cyklar återigen längs med floden som leder såväl frakt- som kryssningsfartyg in i Europas största hamn. Målet är det nedlagda äventyrs­vattenlandet Tropicana. 

  Den blekta skylten flaggar fortfarande högt på den rundade byggnaden som efter år av förfall stod övergiven. Men i sann Rotterdamanda kom några entreprenörer och fångade upp vad som en gång blomstrat. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!