• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Roadtrip i USA – med bil från Las Vegas till New Mexico

  Förbered dig på utomjordiska naturupplevelser på denna episka resa genom Nevada, Utah, Arizona, Colorado och New Mexico. Är det någon roadtrip som fångar essensen av USA:s storhet så är det denna.

  Roadtrip i USA – med bil från Las Vegas till New Mexico
  Foto: Johan Marklund

  Moab, Utah. En torr och ljummen vind viner genom öknen. Vi sitter i den naturliga amfiteatern framför Delicate Arch och väntar på att solen ska gå ner. Folk turas om att posera framför den pampiga bågen av sandsten, som är en av de mest kända stenformationerna i nationalparken Arches. Att vandra upp till Delicate Arch i solnedgången är en populär kvällsritual.

  En smal och tunnhårig man i badshorts och sandaler kommer bärande på en liten ask. Han heter Ron Lea och har kört hela vägen från Vancouver i Kanada. I lådan har han askan från sin döda fru. 

  – Vi var gifta i 46 år. Vi skulle egentligen ha gjort den här resan tillsammans för två år sen men hon klarade det inte. Så nu åker jag runt i de stora nationalparkerna och sprider ut hennes stoft, säger han och häller ut lite aska på klippan. 

  Det dröjer inte länge innan vindarna för askan bort över öknen.

  Ho-made pies? Retroskyltning på vägkrog utanför Kanab, Arizona.

  En molnfri och het oktoberdag lämnar vi Las Vegas blinkande neonljus och bullriga jättekasinon och styr bilen österut. Det är en fröjd att köra genom det öppna landskapet, där sikten är helt fri från distraktioner. Snart steker kvällssolen på Utahs röda klippor och får dem att glöda.

  Vi har precis påbörjat en veckolång resa genom sydvästra USA. Fem delstater står på agendan: Nevada, Utah, Arizona, en kortis i Colorado och slutligen New Mexico. 

  Som en vän av de öppna vidderna räds jag inte det faktum att sydvästra USA tillhör några av landets mest glesbefolkade trakter. Vi rör oss framåt med vissheten att några av kontinentens verkliga skatter finns gömda någonstans där ute i öknen. 

  Grand Canyon förstås. Som en av USA:s mest ikoniska sevärdheter, med 4,5 miljoner besökare per år, är den knappast någon hemlighet. Många åker hit på en dagsutflykt från Las Vegas. Men vi drivs av en önskan att även se det som gömmer sig lite längre bort; nationalparker med namn som Zion, Arches och Monument Valley. Platser som framkallar floder av superlativ hos alla som har haft chansen att se dem. 

  Ron Lea från Kanada åkte till Utah för att sprida ut sin döda frus aska i öknen.

  Ron Lea från Kanada åkte till Utah för att sprida ut sin döda frus aska i öknen.

  I Zion National Park, tre timmars körning från Vegas, bestämmer vi oss för att ta en bilfri förmiddag och ger oss ut på en vandring i The Narrows, en av de populäraste dagsturerna i Zion. Leden följer längs ravinen som bildats där Virginfloden rinner och ofta går man i strömmande och iskallt vatten. 

  Stranden kantas av gröna träd och frodig grönska. Till skillnad från det infertila ökenlandskapet vi passerade längs vägen från Las Vegas är växt- och djurlivet rikt kring Zion. Prognosen lovar 30 grader under dagen, men i skuggan av de branta klippväggarna i ravinen är det svalt – och det gröna vattnet så kallt att benen domnar. 

  – Se upp var ni trampar, vattnet är djupt på vissa ställen, säger vår vandringsguide Riley Taylor. Som de flesta andra som bor här omkring är 25-årige Riley mormon. Mormonerna kom hit på 1800-talet, från östra USA. I Utah tyckte de att de hade funnit Guds land. Här kunde de praktisera sin religion ostört – och ta så många fruar de önskade – medan de satte igång med att förvandla den ofruktbara stenöknen till ett blomstrande paradis. 

  Idag är polygami förbjudet i Utah och livet i de små mormonsamhällena här omkring skiljer sig inte så mycket från andra amerikanska småstäder, menar Riley.

  – Möjligen att man ser lite mindre drickande och fylla ute på stan, säger han.

  Möte längs vägen. – Vi amerikaner har gått för långt från den tidiga visionen i det sätt vi lever nu. Detta är vad livet handlar om, säger Joshua Kirk och sveper ut med handen över den vidsträckta prärien.

  Smala och kurviga vägar för oss ut genom den mäktiga Zion Canyon, där bergstoppar på över 2  000 meter reser sig mot en blå himmel. När vi passerar Kanab, Arizona, har mörkret redan börjat falla. Strålkastarna fångar hela tiden hjortar i diket och flera gånger är vi en hårsmån från att köra på några av dem. 

  Några timmar senare vaknar jag i en timrad stuga på 2  000 meters höjd. Tittar besviket på klockradion ovanför sängen. Bara fyra på morgonen. Satans jetlag! Ligger kvar i sängen en timme innan jag går ut i halvmörkret med en kopp svart kaffe i handen och hasar mig bort för att se den plats som ofta fått symbolisera storheten med Amerika. Det förlovade landet. 

  Grand Canyon alltså. En plats man sett tusentals gånger tidigare på bild och på film. Så hur är det i verkligheten? En larger than life-upplevelse eller bara ett gigantiskt dike? Vid utsiktsplatsen är det stilla, bara ett fåtal turister har tagit sig ut i denna tidiga timme. 

  Grand Canyon är så stor att man inte riktigt blir klok på den, hur mycket man än stirrar. Det är onekligen vackert, men samtidigt präglas upplevelsen av de uppskruvade förväntningarna. Men visst är det mäktigt när solen sakta reser sig över det karga landskapet och skänker det liv.

  the narrows The Narrows är en av de populäraste dagsturerna i Zion National Park. Det gäller att se var man trampar så att man inte ramlar i det iskalla flodvattnet.

  The Narrows är en av de populäraste dagsturerna i Zion National Park. Det gäller att se var man trampar så att man inte ramlar i det iskalla flodvattnet.

  – Många tror att det bara är öken här, men Grand Canyon är full av liv, både djur och växter. Indianer har levt här i över 10 000 år, säger parkvakten Perri Speiser som tar med oss på en guidad tur i naturen kring kanjonen.

  Perri har grå struken skjorta och militärgröna byxor och beige hatt med läderrem. 

  – Just nu är vi inne i en period av torka, och skogsbränder är vanliga. Man tror att dessa klimatförändringar är naturliga – de kommer i cykler om cirka 500 år. 

  – Ursäkta, stämmer det verkligen? frågar fotografen Johan försynt. Är det ändå inte bevisat att det är människan som ligger bakom klimatförändringarna som pågår just nu?

  Monstertruck i Moab.

  Perri harklar sig och ser lite spänd ut i ansiktet.

  – Vi anser att bevisen inte är tillräckligt starka för att säga att det är människan som skapat klimat­förändringarna, men visst, alla har rätt till sin personliga uppfattning.

  Vi lägger ner diskussionen. Perri har trots allt en revolver tatuerad på ringfingret. Att vara naturintresserad i dessa delar av USA behöver inte innebära att man är en vänstervriden trädkramare. Både Utah och Arizona tillhör landets mest konservativa stater.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!