• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 måsten i Turin – konst, film och magnifika utsikter

  Turin är den norditalienska industristaden som satt på sig finkläderna utan att förlora sin arbetarsjäl. Åsa Johansson guidar till en stad som överraskar.

  8 måsten i Turin – konst, film och magnifika utsikter
  Turin och den säregna byggnaden Mole Antonelliana. Foto: Fotolia.

  För hela familjen

  1. Egyptiska museet

  Det egyptiska museet i Turin är det näst största i världen efter det i Kairo. Efter fem års renovering öppnade man förra året åter dörrarna till det barockpalats där museet huserar sedan 1824. Idag är det en pedagogisk utställning som imponerar med sin 36 000 föremål. Papyrusrullar, mumier och sarkofager mitt inne i Turins centrum gör detta till ett besök man inte kan avstå ifrån. Man anordnar även guidade turer för barn, som brukar vara väldigt uppskattade både av stora som små. 

  Foto: Daniele Ratti

  Restaurang med utsikt

  2. Piano35

  Grattacielo Intesa San Paolo är en skyskrapa ritad av den världsberömda arkitekten Renzo Piano. På 35:e våningen öppnade förra året restaurangen Piano35 (som betyder just 35:e våningen). I köket står stjärnkocken Ivan Milani som tillsammans med Slow Food-rörelsens universitet i Pollenzo har satt ihop en ambitiös meny. Borden står bland exotiska växter och det behövs väl knappast sägas att utsikten är magnifik. 

  Foto: Andrea Capello

  Hett kvarter

  3. La Barriera di Milano

  Det multikulturella kvarteret Barriera di Milano har varit ökänt för brotts-lighet och gängbråk. Idag är kvarteret på väg att bli ett nord-italienskt Soho med konstateljéer, barer och småföretagare. Här har man satsat på konst för att skapa en ny identitet.

  – Vi ville att invånarna skulle vara stolta över sitt kvarter så vi bestämde oss för att sätta konsten i centrum, säger arkitekten Germano Tagliasacchi, en av initiativtagarna till projektet Arte in Barriera. Tretton av kvarterets fasader har täckts med muralmålningar gjorda av artisten Millo. I kvarteret putsar man även på kaffemogulen Lavazzas nya högkvarter som snart öppnar. Det ryktas om att spanske stjärnkocken Ferran Adrià kommer att öppna sin första restaurang utanför Spanien just här våren 2017. Värt ett besök.

  Konst och mat

  4. Fondazione Sandretto Re Rebaudengo 

  Konst och kreativitet står i centrum även på Spazio7. Det är en restaurang som ligger inne på Fondazione Sandretto Re Reaudengo, ett galleri för modern konst och design. Restaurangen håller riktigt hög standard, och man kan inte annat än att känna sympati för de unga servitörerna och sommeliererna som tar sitt arbete på så stort allvar. Unge Emilio Re Rebaudengo har kommit tillbaka till Turin efter år utomlands och driver idag restaurangen.

  – Alla som arbetar här är yngre än trettio år. Vi vill göra traditionella rätter på ett lättare och roligare sätt, berättar Emilio. 

  Samtida konst

  5. Museo Ettore Fico

  – turin är Italiens svar på Berlin. Det är billigare än i andra italienska städer och det händer mycket så många unga konstnärer kommer hit, säger Giuseppe Galimi, vicedirektör på Museo Ettore Fico. På kort tid har den gamla fabrikslokalen blivit en av Turins viktigaste platser för samtida konst. MEF är ett bevis på hur Turin skrapat bort industridammet och förvandlats till en levande stad där konsten får allt större plats. 

  Kung för en dag

  6. Palazzo Reale

  Italien gick från att ha varit en monarki till att bli republik efter en folk-omröstning 1946. Fram till dess bodde den italienska kungafamiljen Savoia i Turin, som faktiskt var Italiens första huvudstad mellan 1861 och 1865. I det kungliga palatset Il Palazzo reale hade kungafamiljen sina represen-tationsvåningar. Idag kan man beundra den vackra inredningen och titta på flertalet utställningar. Fint är också att gå i den nyöppnade kung-liga trädgården. Vill man känna sig som en prins eller prinsessa kan man under helgerna prov-smaka la merenda reale, det kungliga mellanmålet. Det består av en bicerin, kaffe blandat med choklad och grädde på toppen som serveras med olika småkakor inne på slottskaféet.

  Foto: Fotolia

  Klassisk krog

  7. Del Cambio

  Man kan utan att överdriva kalla Del Cambio för en stjärnrestaurang. Inte bara för att de har en stjärna i Guide Michelin (Guide Rouge) men också för att stjärnor som Audrey Hepburn, Maria Callas, Gabriele d'Annunzio och Italiens första premiärminister Camillo Cavour har suttit vid restaurangens bord. Del Cambio slog upp sina dörrar 1757 och fortsätter att förnya sig utan att förlora sin identitet. Förra året öppnade även la Farmacia del Cambio, en enklare bistro där man kan äta gott utan att plånboken känns alltför tom efteråt. Del Cambio är ett måste för den matglada.

  Foto: IBL

  8. Film och utsikt

  Museo del Cinema

  Turins filmmuseum ligger i den besynnerliga men vackra byggnaden La Mole Antonelliana. På toppen ståtar det spetsiga och snirkliga tornet som är 167 meter högt. Inifrån museet kan man ta hissen upp till toppen och beundra Turin och Alperna från ovan. Det är ingenting för den höjdrädda eftersom hissen har golv och väggar av glas. Men det finns mycket att utforska även nere på marken – och gott kaffe inne på kaféet som drivs av den italienska delikatesskedjan Eataly.

  Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!