5 slovenska matmåsten

Slovenien har blivit utpekat som ett nytt europeiskt matmecka. Här är fem upplevelser du inte borde missa när du är här.

5 slovenska matmåsten
Slovenska viner, särskilt så kallade naturviner, figurerar på finrestauranger världen över, men landets produktion är för blygsam för att gå på storskalig export. Res till Ljubljana och besök Vinoteka Movia för att vara säker på att få smaka. Foto: Johan Marklund.

1. Hisa Franko, Kobarid

Kronjuvelen i slovensk matkultur nu. Ana Ros som förärats ett eget avsnitt i Netflix kreddiga foodie-serie Chef's table, tar närproducerat till en ny nivå. Besök den pittoreskt belägna restaurangen och inse vilken potential det slovenska skafferiet besitter. Öppet varje dag för lunch och middag men håller stängt 20 januari–10 mars varje år.  

2. Matmarknaden i Ljubljana

Open Kitchen är en dröm för alla anhängare av spännande plockmat. Varje fredag (mars–oktober) samlas Sloveniens bästa restauranger här för att kränga sofistikerad gatumat till vrakpriser. Ljuvlig atmosfär alldeles i hjärtat av den vackra huvudstaden. 

Matmarknad i Ljubljana.

3. Glassbarerna

Ett svalkande exempel på huvudstadens höga gastronomiska nivå – och experimentlusta. På ställen som Gelateria Romantika (Dvorni Trg 1) och Vigo (Mackova ulica 2) finns vågade smakkombinationer som du aldrig tidigare provat på en glassbar. Och inget är av turistig gimmickkaraktär, allt gifter sig i gommen. 

4. Food walks

En matpromenad med någon av guiderna från Ljubljana-baserade Ljubljananjam är ett måste för den som vill få en djupare förståelse för det slovenska matundret. Iva Gruden (grundaren) och hennes kolleger guidar kunnigt genom huvudstadens krogpärlor och matmarknader, men berättar också om kulinariska ätvärdheter i andra delar av landet.  

Utflyktstips: Kalkstensmagi i Skocjangrottorna
De vidunderliga grottorna i sydvästra Slovenien rankas som ett av världens märkvärdigaste grottsystem. Här finns underjordiska gångar som är fem kilometer långa och ett antal underjordiska vattenfall.

5. Vinoteker

Sloveniens viner är en väl bevarad hemlighet. Landets, och odlingarnas litenhet, innebär att vi aldrig kommer att få se den slovenska nektarn gå på export. Så passa på! Jakot, Zelen, Malvazija, alla orangea viner … Möt mångfalden på ett trevligt vinotek där provsmakning som regel kombineras med inmundigandet av en högklassig charkbricka. Två höjdare: Vinoteka Movia i Ljubljana (Mestni Trg 2) och Vinoteka Vipava (Glavni Tr 1, Vipava).