• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stor guide: Vandra i Nepal

  Arrangörer, säkerhet och praktiska tips och råd.

  Stor guide: Vandra i Nepal
  Basläger nedanför Ama Dablam – en av Himalayas vackraste toppar. Foto: Istock.

  Så vandrar du i Nepal

  Tehustrekk innebär att du bor och äter på värdshus. Lodgerna ligger tätt, i regel bara med någon timmes mellanrum. Campingtrekk är detsamma som övernattning i tält och vandring i sällskap av guide, bärare och kock. Ger stor frihet och kul samvaro. 

  Arrangörer

  Pathfinder, Äventyrsresor, Läs och Res, Swed-Asia, Far Away Adventures och Världens Resor är exempel på svenska researrangörer som erbjuder organiserade vandringar i Nepal.

  I Nepal finns hundratals trekkingbyråer som fixar skräddarsydda tehus- och camping-trekker. Flertalet är bra. Men det finns också oseriösa firmor som pressar priser på bekostnad av kvalitet och säkerhet. Välj resebyråer som är anslutna till TAAN, Trekking Agencies Association of Nepal, taan.org.np.

  Mountain Delights, mountaindelights.com. Välrenommerad och prisvärd trekkingbyrå som profilerar sig genom starkt socialt engagemang. 3 Sisters Adventure Trekking, 3sistersadventure.com. Trekkingbyrå som drivs av kvinnor för kvinnor. Ama Dablam, amadablamtrekking.com. Välkänd trekkingbyrå med lång erfarenhet.

  Tillstånd

  Vandringstillstånd och nationalparks-biljett kontrolleras regelbundet längs trekkinglederna. Fixa allt i förväg i Kathmandu på Nepal Tourism Board, Bhrikuti Mandap eller på Nepal Tourism Board i Damside, Pokhara. Mer info finns på welcomenepal.com (klicka på Plan your trip).

  Trekkingkortet TIMS finns i två varianter: Blått kort kostar 85 kr och gäller ifall du vandrar med guide. Grönt kort kostar 190 kr och gäller för individuell trekking. Mer info: timsnepal.com.

  Säkerhet

  Handlar mycket om respekt för Himalaya som börjar där många andra berg slutar. Genom att vandra med en erfaren guide och bärare, minimerar du många risker. Utrusta dig för fyra årstider och undvik riktigt höga pass under januari–februari. Kolla också att du har en bra reseförsäkring som till exempel omfattar helikopterräddning i Nepal. 

  Varje år dör ändå vandrare i onödan. Risk för höjdsjuka är en realitet på höjder över 3 500–4 000 meter. Håll uppsikt över symtom, men låt samtidigt inte oron för höjdproblem förstöra din vandringsglädje. Kraftig huvudvärk, extrem trötthet, illamående och tappad matlust är klara varningstecken. Kuren är enkel. Vänd omedelbart neråt till den höjdnivå där du senast mådde bra.  

  Så minimerar du risken för höjdsjuka:

  • Vandra i lugn takt, pausa ofta och drick mycket vatten. Att ha bråttom på hög höjd, riskerar att sluta väldigt illa. 

  • Tung packning kan också påverka negativt. Välj gärna kombon egen dagsryggsäck plus bärare (se Trekka rätt).

  • På höjder över 3 000 meter gäller det att vara extra försiktig. Låt helst inte nästa övernattning ske mer än 300–400 höjdmeter över den plats där du tillbringade din senaste natt. 

  • Lägg in extra acklimatiseringsdagar på höjder över 3 500 meter. 

  Monsun

  Monsunperioden drabbar i regel Nepal under juni–oktober och betyder kraftiga regnoväder, hala stigar och oönskat sällskap av blodiglar. Men också att moln skymmer Himalayas vita toppar. Undantag är områden som ligger i regnskugga, till exempel Mustang, norr om Annapurna, och Dolpo.

  Trekka rätt!

  Trekkingturismen är viktig för Nepal. Tyvärr påverkar den i vissa fall även människor och natur negativt. Tänk gärna till och förbered dig inför vandringen:

  • Har guide och bärare schysst försäkring? 

  • Har de avtalsenliga löner?

  • Har de tillgång till utrustning som är anpassad för snö, kyla och höga höjder? 

  • Acceptera aldrig barn som bärare! 

  • International Porter Protection Group anger maxvikten för bärare till 30 kilo per person. 

  Tänk också på miljön. Skogsskövling hotar både den biologiska mångfalden och människors möjligheter att överleva i Himalaya. Duscha därför bara soluppvärmt och undvik ved som bränsle. Hoppa också över vatten i engångsflaskor av plast. Köp istället med dig vattenreningsdroppar och en bra vattenflaska. 

  Mer info: ippg.net, keepnepal.orgo

   

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!