• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 måsten i Ålesund – Norges vackraste by

  En sagolik söt stadskärna, fisk och skaldjur i världsklass och vidunderlig natur. Här är åtta saker du inte får missa i Ålesund.

  8 måsten i Ålesund – Norges vackraste by
  Foto: Istock.

  1. Kolla på den vackra arkitekturen

  Ålesund brukar inte kallas för Norges vackraste by för intet. Ta en rundtur i stadskärnan som är känd för sina karaktäristiska byggnader. På grund av en brand som ödelade nästan hela staden i början av 1900-talet byggdes Ålesund upp på nytt. Den populära stilen för tiden var för tillfället Jugend och det var på det viset som Ålesund fick sin vackra stadskärna med sirliga utsmycknader, blomsterornament och trinda torn. 

  2. Ta trapporna upp till Fjellstua

  Vandra de 418 trappstegen som leder dig uppför Akslaberget för en fantastisk vy över staden och de närliggande öarna. 

  3. Frossa i fisk- och skaldjur 

  Ålesund är världens största exportör av kabeljo – eller klippfisk. Ni vet sådan där saltad torsk som är populär i flera katolska länder som Italien, Portugal och Brasilien. På finkrogen XL Diner har du en vacker utsikt över Brosundet och kan äta klippfisk med smaker från hela världen. När det är säsong kan man också köpa nykokt krabba direkt från kajen och om du är sugen på närproducerad sushi har Fisketorget ett bra utbud. Fångar du hellre din egen middag kan du checka in på Hotel Brosundet och be om ett rum med fiskemöjligheter, jo det är sant!

  4. Paddla kajak 

  Om du besöker Ålesund på sommaren eller våren är det ett av det mysigaste sätten att se staden. Hyr en SUP eller kajak och paddla runt själv, eller ta en guidad rundtur. 

  5. Gå på tur 

  Kring Ålesund finns förutom den galet vackra bergskedjan Sunnmørsalperna och den populära vandringen uppför Slogen även flera närliggande toppar. Kör eller ta buss till ön Godøya för en vandring uppför Storhornet. Missa inte att spana in den söta fyren som ligger på ön vid fiskebyn Alnes. En annan topp som man kan cykla eller vandra uppför är Sockertoppen. 

  Busstider finns på frammr.no

  6. Flirta med fiskarna på Atlanterhavsparken

  Eftersom fisketraditionen i Ålesund är så pass starkt och betydelsefull är det kanske inte så konstigt att det bästa akvariet i Norge är beläget just här. Det prisvinnande akvariet är roligt för både små och stora och ger en fascinerande inblick i Nordens marina liv. Perfekt aktivitet för en regning dag, vilket det finns många av i Ålesund. 

  atlanterhavsparken.no (Stängt för ombyggnation men öppnar den 25 december)

  Foto: Atlanterhavsparken

  7. Leta efter skatter i Trankokeriet Antikk

  Trankokeriet Antikk ligger inrymd i en vacker sjöbod i centrum och gör anspråk på att servera det bästa kaffet i stan. Men det är inte bara kaffet som gör stället värt ett besök. Här finns nämligen en stor antikbutik där du kan hitta allt från rostiga fisketillbehör och uppståppade havsfåglar till gamla burkar och andra roliga mojänger. 

  8. Åk på en roadtrip

  I närområdet finns fantastiska fjordar och storslagna dalar. Kör från Ålesund till Åndalsnäs och sedan vidare på serpentinvägar mot Valldalen. Här åker ni förbi den episka vägsträckan Trollstigen som tar er fram och tillbaka på hårnålskurvor och skyhöga, dimtäckta berg. Fortsätt sedan mot den pittoreska Geirangerfjorden och slutligen mot utsiktspunkten på Dalsnibba, på 1495 meters höjd över havet. Bättre än så blir det nästan inte. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!