• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Öluffa med barn i Thailand – 50 dagar i paradiset

  Från östkust till västkust. Från monsun till solsken. Vagabonds chefredaktör spenderade 7 veckor med familjen i Thailand. En resa som till slut blev ett minne för livet.

  Öluffa med barn i Thailand – 50 dagar i paradiset
  Rundresa med kidsen i Thailand. Foto: Ulf Berglund

  Från mitt immiga flygplansfönster skönjer jag Koh Samuis grönska genom hål i den täta molnmattan. Flygplanet vobblar i luftgroparna och gör flera försök att landa bara för att lyfta mot skyn igen precis innan vi ska nå marken. Till slut hörs det välbekanta ljudet av hjul som möter fast mark. Alla i det lilla inrikesplanet applåderar av lättnad. Utanför smattrar regnet obönhörligt.

  Vi hade förväntat oss en del nederbörd, men inte av den här kalibern. I taxin till hotellet i Chaweng som vi lyckats spontanboka efter att vi missat den anslutande färjan till Koh Pha-Ngan, ser vi med förfäran hur de mötande bilarna plöjer upp svallvågor framför motorhuvarna. Folk i genomskinliga regnrockar vadar med vatten ovanför vaderna på väg till affären för att handla. Det känns långt ifrån seriöst men barnen i baksätet verkar glada. De låtsas att de är på en gungande båt som kör genom havet. 

  – När ska vi bada pappa? 

  Vad har vi gett oss in på? Januari kan vara en lite osäker månad på östkustens öar – men i år har det regnat mer än normalt och monsunen har varat längre än vanligt. Hade jag varit ensam hade jag inte brytt mig, bara dragit igång en film på datorn eller läst en bok i väntan på att regnet ska avta.

  Vi ser med förfäran hur de mötande bilarna plöjer upp svallvågor framför motorhuvarna.

  På den lilla strandpärlan Hat Salad händer inte mycket. Här är det total avslappning som gäller. Den svåraste frågan på dagen är om man ska välja att bada i poolen eller i havet. Foto: Frida Norre

  Men nu har vi plötsligt ansvar för två barn, som hela tiden frågar när de ska få testa sina nya simpuffar och cyklop. Får en lätt panikkänsla av att vara instängd och isolerad på en ö, långt hemifrån. Kollar flygen till fastlandet. Alla flighter är slutsålda. Ute på Chawengs huvudgata plöjer vesporna fortfarande genom djupt vatten. 

  Men redan dagen därpå börjar det så smått att klarna upp. Vi tar en promenad på stranden där allehanda bråte har sköljts upp efter stormen. Ett gäng nyanlända ryssar kastar sig ystert ut i vågorna trots röd flagg. Stranden är full av glada ansikten som knappt varit utomhus på dagar, till och med veckor. 

  – Vi har varit här i två veckor, det har regnat konstant. Imorgon flyger vi hem, säger några bleka och trötta australiensare.

  Vi tycker synd om dem men glädjer oss att vi faktiskt har nästan sju veckor kvar i Thailand, på en så lång vistelse gör det inte så mycket om några dagar regnar bort.

  Lekpatsen hemma i Sverige i all ära … Foto: Frida Norre

  Ytterligare en dag senare är det fortfarande krabb sjö och palmerna vajar i vinden men det mesta av vattnet har på något mirakulöst sätt runnit bort från gatorna och folk promenerar runt som om inget hade hänt. Färjorna har börjat gå igen och den bullriga speedboaten skumpar nästan ingenting när vi kommer ut på havet. Snart är vi framme i Thong Sala på södra Koh Pha-Ngan. En minibuss tar oss vidare på skumpiga vägar förbi bungalowbyar och kokosnötplantager. Sticker ut huvudet ur fönstret och drar in doften av grillrök, fuktig grönska, Thailand.

  Efter 20 minuter når vi stranden Hat Salad på öns nordvästra kust. En vacker liten strandskärva med små bungalowhotell som klättrar upp längs den grönskande bergs­sluttningen. Jag känner hur axlarna rasar ner två decimeter. Vi hoppar ner i det varma havet samtidigt som en snabb skur kommer och miljontals svala regndroppar dansar på ytan. Känslan är fantastisk. Äntligen kan semestern börja!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!