• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • På luffen i norra Thailand – rundresa i storslagen natur

  Norra Thailand är fattigt men samtidigt rikt på både kultur och storslagen natur i ett land av floder, berg och dalar som är perfekt att upptäcka genom lågmält luffande med buss eller kollektivtaxi.

  På luffen i norra Thailand – rundresa i storslagen natur
  Foto: Jonas Gratzer.

  Morgon på Chang Puak Bus Station i Chiang Mai. Folk som nyss stått rakryggade inför den thailändska nationalsången, har åter satt sig ner och börjar pyssla med sitt, knappar in meddelanden på mobiltelefoner och rättar till jutesäckar med marknadsinköp. Vaknar själv så smått till traktens smaker genom soppan khao soi med härligt krispiga nudlar i mustig curry. Takfläktar surrar i taket. Dricker några klunkar chai yen, thailändskt iste, samtidigt som bussar lämnar stationsplanen för byar och småstäder i norr.

  Många resenärer som besöker norra Thailand väljer loopen förbi Mae Hong Son och Pai. Trakten är vacker med djupa dalgångar och saktfärdiga floder. Samtidigt har den kanske fått ta emot lite för mycket uppmärksamhet för sitt eget bästa. Gamla bondbyar har paketerats om och försetts med backpackerbarer, stamfolksbyar känns utnyttjade och uttittade, på vissa håll utlovas trekking med bush meat i områden med känslig natur och hotat djurliv. 

  Vi siktar istället så långt norrut det går att komma i Thailand. Några årtionden tillbaka var bergstrakterna kring Chiang Dao och Doi Ang Khang ökänt för opiumodlingar och droghandel. Nu kallas samma område för Thailands Schweiz. Framför allt inhemska turister söker sig till det svala klimatet, skönt boende och luft som är hög och klar som den i Himalaya. 

  Mae Salong bjuder på kinesiska lyktor, morgondimma och utsikt mot Burma, Laos och Mekong. Och trähus med invånare som är ättlingar till Chiang Kai-sheks soldater som stred mot Mao i slutet av fyrtiotalet.

  Klämmer in mig i buss nummer 24 som puttrar ut från Chiang Mai. Män, kvinnor och barn fyller ut de röda galonsätena till­sammans med säckar och kartonger. Bortom stans morgontrafik följs betande bufflar av risfält. Snart syns en drak­rygg med tre pucklar som spetsar molnen.

  Chiang Dao betyder staden av stjärnor. Medan själva staden är liten och obetydlig, snuddar det drygt 2 000 meter höga berget med samma namn både rymden och månen. I underjorden till det väldiga kalk­stensmassivet väntar grottempel och kilo­meterlånga gångar fyllda av fladdermöss. 

  Ovan jord stiger ångande regnskog mot dimsvepta höjder. Ett grönt täcke av träd, löv och bambu rinner nerför branterna tillsammans med porlande vatten och tass­avtryck från smygande guldkatter.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!