• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • São Tomé & Príncipe – Afrikas okända paradisöar

  Lägg bokstavskombinationen STP på minnet. Formellt betyder den São Tomé & Príncipe, till ytan Afrikas näst minsta land. För invånarna och förundrade besökare står STP för mycket mer än så.

  São Tomé & Príncipe – Afrikas okända paradisöar
  Chokladöarna – São Tomé & Príncipe. Foto: IBL

  Bakom en grind och en skylt som på flera språk varnar för hunden ligger ett ljusgult hus med utsikt över en vacker havsbukt och strandpromenaden i huvudstaden São Tomé. Innan­för grinden, och bakom huset, ligger Claudio Corallos choklad­fabrik. Och hans laboratorium. 

  – Kakaobönor har en inbyggd bitter­het som gör att även riktigt exklusiv choklad smakar bittert, säger han vilt gestikulerande och med stark italiensk brytning. 

  – I branschen sägs detta vara något naturligt, men jag ser det som en defekt. Den bittra smaken är ett resultat av bristande kunskap och felaktig hantering. För att klura ut hur kakao­bönan är konstru­erad var jag helt enkelt tvungen att bygga ett laboratorium. 

  Inte nog med det. Innan choklad­laboratoriet ens var påtänkt skaffade sig Claudio en egen kakaoplantage. Sådana finns, eller snarare fanns, det gott om på São Tomé & Príncipe.

  Kakaobönor var en gång i tiden öarnas guld. Foto: Fotolia

  På en yta så stor som en tredjedel av Gotland rymdes här omkring 800 kaffe- och kakaoplantager vid förra sekel­skiftet. Som portugisisk koloni och världens största exportör av kakao kallades São Tomé & Príncipe i flera decennier för Choklad­öarna. De portugisiska kolonial­herrarna importerade slavar från främst Angola och när slaveriet avskaffades 1869 rekryterades kontraktsarbetare från Kap Verde, Angola och Moçambique. Deras villkor var inte mycket bättre än slavarnas. När europeiska chokladproducenter fick detta klart för sig blev det början till slutet på São Tomés storhetstid som världs­marknadens främsta kakao­leverantör. 

  Efter självständigheten 1975 gav sig portugiserna av mer eller mindre hals över huvud. Plantagerna nationaliserades och produktionen störtdök liksom landets BNP. Nu för de flesta plantagerna en slumrande tillvaro i varierande grader av förfall. Kakaoexporten är fortfarande den viktigaste inkomstkällan men per invånare räknat är São Tomé & Príncipe idag världens största biståndsmottagare. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!